А и Б на грамотните продажби

А и Б на грамотните продажби

Здравей и честит 24 май! 

Да си грамотен в днешно време е по-скоро рядкост, отколкото норма и това е доста тъжно. На всеки се случва да прави правописни грешки от време на време, както и да бърка буквите по клавиатурата от бързане. Приготвили сме ти кратко и забавно напомняне на основните правописни правила в нашия мил, роден език, които ще ти помогнат и при твоите продажби. Как ли? Замисли се каква разлика има между една подробна, грамотно написана обява, с ясно описание и доза хумор и такава, написана с две изречения без нито една вярна дума в тях? Ако се продава едно и също нещо, кое ще избереш? И ние така предполагаме😊

пример за неграмотна обява
пример за неграмотна обява 2

Ето и списък с най-честите грешки, които правим:

Пълен/непълен член

Ех, тези членове! Пълни ли са, непълни ли са, кога са пълни и кога не…Много е просто. Ако думата изпълнява ролята на подлог в изречението, тогава слагаме пълен член. Подлог е думата, която извършва действието. Задай въпроса КОЙ прави нещо в изречението и не се колебай да му сложиш пълен член.

Например: ПродавачЪТ изпрати на купуваЧА поръчката с куриер. 

Главни и малки букви

В последните години цари грандиозно объркване какво и кога се пише с главна буква, най-вече заради влиянието на английския език и многото чуждици, които масово се ползват. Например, в българския език имената на месеците и дните от седмицата се пишат с малка буква, а според английската граматика – с главна. Не си купил тези маратонки в Сряда, а в сряда. Също, имаш рожден ден през май, а не през Май. 

Друга бира е, ако говорим за лични имена, имена на държави и географски понятия – всички те е редно да се удостояват с главна буква. При заглавията на филми и книги, например, само първата дума се изписва с главна буква (на английски всички думи започват с главна буква):

Знам какво направи миналото лято, а не Знам Какво Направи Миналото Лято.
Иначе само ти си знаеш какво е ставало миналото лято…

Запетайки и препинателни знаци

Запетайките са като мигачите на колите: уж са безплатни, но не всеки ги ползва. Понякога може да стане страшно:

Яжте деца!

Или:

Яжте, деца. 

Надяваме се, че няма канибали сред вас…Та запетая се слага:

  • Преди и след обръщение: Здравей, Ванче, подай ми сандвича там; децата от горния пример; Мило/зайче/прасенце, хайде да отидем на море и т.н.
  • Пред относителните местоимения: който, когото, когато, където, както
  • Пред защото, но, ако
  • При разделяне на сложни изречения: Кирил се чудеше дали да купи онази розова рокля на Мими, все пак прецени, че е по-добре да не предизвиква съдбата.

От препинателните знаци, ще отделим внимание само на удивителната, за да ти кажем да внимаваш с нея. Особено в социалните мрежи, никой не обича да му се карат!!! Използвай само по един удивителен знак в края на изречението, за да подчертаеш настроението!

Мекането

Нямаме предвид мекото говорене. Езикът е богатство и диалектните форми са част от него. Говорим за погрешното спрягане на глаголите в първо лице, множествено число, когато се пръква едно излишно „е“:

ходимЕ

говоримЕ

пишемЕ

Придържай се към минимализма, често е правилна стратегия😊

И не забравяй как се пишат правилно тези думички:

кУпувам, не кОпувам

прОдавам, не прУдавам

иЗпращам, не иСпращам

иСкам, не иЗкам

След като си припомнихме тези простички, но позабравени правила, е време да подготвиш своята обява в OLX. Напиши грамотно, подробно и забавно описание на нещата, които искаш да продадеш. Направи хубави снимки, сложи атрактивна цена и воала, продажбите са налице! 

Повече трикове за успешни продажби можеш да видиш ТУК: