Видове и нива на текстура за гипсокартон, които трябва да знаете

Как бихте искали да придадете на вътрешните си стени непреходен вид? Можете да го постигнете с гипсокартон. Сухото строителство е просто изграждане на стена без използване на мазилки или хоросан. Той често включва дървесна маса, шперплат, азбестоциментови плоскости и гипс, пресовани заедно с лепило, за да се образуват различни повърхностни ефекти.

Добавянето на уникална текстура на стената към една акцентна стена или стая с гипсокартон може да придаде индивидуалност на дома ви, което боядисването просто не може да направи. Добавянето на текстура от гипсокартон към стената може дори да ви помогне да скриете архитектурни грешки. С други думи, тя ви спестява скъпоструващ ремонт; например в случай на неравен таван или стена, тя помага просто да изчезне в атрактивен текстурен модел.

Ако си мислите, че текстурирането на гипсокартон е твърде голямо предизвикателство, помислете отново! Въпреки че се нуждаете от известна степен на практика и умения, за да текстурирате сами една стая, в тази статия ще говорим за някои текстури за гипсокартон, които не са толкова трудни, колкото си мислите. Така че, разгледайте уебсайта OLX за всичко, което ви е необходимо, за да текстурирате стената си с гипсокартон. Докато сте тук, нека поговорим за това как често се прилагат текстури от гипсокартон.

Как се нанася покритие за гипсокартон?

Скеймът или текстурата на гипсокартона е тънък слой от гипсокартон, известен също като кал, който придава на стената изключително гладко покритие. Тя придава индивидуалност на дома ви, каквато изборът на цвят просто не може да придаде. Текстурирането може дори да помогне за скриване на архитектурни грешки и да ви предпази от прекомерни разходи за ремонти, като позволи на неравната стена или таван да се превърне в атрактивна текстура. По същество има три основни метода за нанасяне на финишни покрития за гипсокартон. Нека разгледаме повече по-долу.

●      Пръскане

Напръскването на текстура е един от най-ефективните начини за полагане на гипсокартон върху стена. Ако искате да получите текстура за гипсокартон със спрей, можете лесно да наемете пръскачка от магазин за домашни потреби или от двор под наем. Имайте предвид обаче, че трябва да използвате специална пръскачка за текстура, тъй като обикновената пръскачка за боя не би работила.

●      Нож за подлепване

Друг метод за нанасяне на покритие за гипсокартон върху гипсокартон е с нож за подлепване. Ножът за гипсокартон помага за изглаждане на сместа за гипсокартон за покриване на кожата. Можете да го използвате и за нанасяне на сместа върху повърхността. Недостатъкът на този инструмент е, че методът на нанасяне е доста трудоемък и бавен.

●      Ролка

Използването на валяци е популярен начин за покриване и оформяне на стена с гипсокартон. Можете също така да използвате валяци за боядисване, за да нанасяте смеси за гипсокартон върху повърхността на стената. С валяците гипсокартонът се полага бързо, а почистването е лесно. 

Често срещана текстура на гипсокартона, която трябва да познавате

В дизайна на съвременните домове има огромно разнообразие от текстури на гипсокартон, които можете да използвате. Поради тази причина изборът може да бъде малко труден. Ние обаче ще направим преглед на всяка текстура за гипсокартон, за да можете да вземете информирано решение, когато дойде моментът.

1.    Пуканки

Източник: Pinterest

Текстурата на пуканки, известна още като акустична текстура за гипсокартон, е една от най-добрите текстури за скриване на дефекти на готовия гипсокартон. Текстурата на пуканки се смесва с вода, за да се разширят малки полистиренови чипове, като гипсокартонът изглежда като пуканки или сирене. Можете също така да добавите стиропор към нея, ако искате да създадете този пухкав вид.

2. Портокалова кора

Източник: Pinterest

Текстурата на гипсокартона от портокалова кора прилича на цитрусова кора, както е и името ѝ. Текстурата на гипсокартон с портокалова кора се отличава с нежна могилка и вдлъбнатини. Текстурата на гипсокартон „портокалова кора“ се постига чрез напръскване на комбинация от вода и кал за гипсокартон върху повърхността и преминаване по сместа с валяк.

3. Финишно покритие с четка Stomp

Източник: Pinterest

Потъпканото четкано покритие е вид текстура за гипсокартон, при която се използва същата смес за фугиране на гипсокартон, която е разредена с вода до консистенция, подходяща за боядисване. Сместа за фуги трябва да е достатъчно тънка, за да се разнася с валяк, но достатъчно твърда, за да се задържи на стената, за да може да се използва финишът с топирана четка.

4. Вихрушка от кал

Източник: Pinterest

Текстурата на гипсокартон с кални вихри често се използва за тавани, но понякога се среща и по стените на някои жилищни сгради. Както подсказва името ѝ, тя оставя полукръгла шарка по тавана. Моделът се движи като съвкупност от кръгове, лежащи един върху друг, докато кръговете свършат в другия край на стената.

5. Гребен

Източник: Pinterest

Текстурата на гипсокартон е една от най-опростените техники за текстуриране, създадена с помощта на техники, които създават линии с различни форми и широчини. Текстурата на гипсокартон изисква смес за гипсокартон, мистрия за гипсокартон с равномерно разположени зъби и валяк. Текстурата на гипсокартона често се използва за създаване на повтарящи се серии от дъговидни шарки върху гипсокартона.

6. Венецианско покритие

Източник: iStock

Венецианското покритие придава на скучните тавани и стени вид на естествени камъни. То имитира многоцветния и триизмерен ефект на естествения камък, без да е необходимо да се монтират тежки плочи от истински варовик или мрамор. 

Какви са нивата на завършване на гипсокартона?

Друго нещо, което трябва да знаете за довършителните работи с гипсокартон, е, че те се предлагат на различни нива. Крайният продукт на завършването на гипсокартона зависи от нивото на завършване. Съществуват шест различни нива на довършителни работи с текстура на гипсокартон. Те са подчертани по-долу:

●      Ниво o

На ниво o това означава, че не са правени никакви довършителни работи. На това ниво гипсокартонът е закрепен към тавана или стената.

●      Ниво 1

На ниво 1 лентата за гипсокартон е вградена във фугиращата смес. Освен това на това ниво не е направено нищо друго.

●      Ниво 2

На ниво 2 ще използвате леко фугираща смес, за да покриете лентата и фугите и ъглите на гипсокартона. Ако по-късно ще монтирате стена с плочки, ниво 2 е идеалното ниво за спиране.

●      Ниво 3

На ниво 3 върху винтовете и лентата се нанася слой фугираща смес. Стената ще получи и тежка текстура, като венецианската текстура може да завърши на това ниво.

●      Ниво 4

На ниво 4 се нанася още един слой фугираща смес върху винтовете и лентата, а изсъхналата смес се шлайфа. Ниво 3 е известно още като класическо покритие на гипсокартона. Обикновено това ниво се използва, когато повърхността на стената е покрита или боядисана с тапети.

●      Ниво 5

На ниво 5, което е най-високото възможно ниво на сухото строителство и включва нанасяне на шкурка, където е приложимо.

Заключение

В обобщение, текстурата на гипсокартона е идеално решение за добавяне към няколко зони в дома ви. Всеки квадратен сантиметър от нея е от голямо значение. Най-важното е, че текстурите за гипсокартон са доста рентабилни. Ако искате да го направите сами, потърсете най-добрите оферти за суровини и оборудване за сухо строителство на връзката по-долу.

https://www.olx.bg/