Видове ленти за ретро фотоапарати

Лентата за фотоапарат не е съвсем забравена, но е претърпяла много промени. Продажбите на филмови ленти рязко спаднаха през последните години, което постави производители като Kodak и Fujifilm в трудно положение, докато други някога велики компании за ленти като Agfa изпаднаха в забвение. 

Въпреки факта, че Kodak преустанови производството на емблематичните си ленти Kodachrome, а Fuji съсредоточи усилията си върху няколко избрани ленти, се наблюдава тенденция на завръщане към използването им. 

Като причини за повторното използване на целулоидните ленти се посочват както възродената любов към фотографията, така и намалената постобработка, приятно изненадващите резултати и сравнително ниската цена на оборудването в сравнение с еквивалентните цифрови фотоапарати.

Макар че количеството на прекрасните ленти се промени драстично през последните години, все още има редица отлични възможности за избор в стария 35-милиметров формат (а някои и на 120 ролки).

Лентата е навита на макара с междинна светлопропусклива подложка от хартия за запазване на навитата лента обикновено се нарича ролкова лента. Лентата се навива от изображение на изображение, след като шпулата се постави във фотоапарата на дневна светлина, водачът на подложната хартия се наниже на втора шпула и фотоапаратът се затвори.

Лентата все още властва

Източник: fstoppers.com

Почти всеки фотограф притежава лентов фотоапарат, независимо дали го съхранява в тъмната част на гардероба си, или го използва ежедневно.

Когато хората срещнат някой от тези лентови красавци навън, най-типичната реакция е изненадата, че все още може да се купи лента, за да се снима с някой от тези модели. 

Така че, независимо дали имате 35-милиметров, полароиден или дори средно голям лентов фотоапарат, извадете го и изтупайте праха от него! 

Отидете да създавате спомени с класическите фотоапарати!

Най-добрите ленти за стари фотоапарати

1. 35mm негативна цветна лента

Polaroid: Kodak Portra е повсеместно разпространен. Предлагат се версии 160, 400 и 800 ISO на най-популярната ролкова лента на Kodak, но 400 е най-адаптивната от тях, която може да се справи с подекспониране и преекспониране, без да стане зърнеста. Кожните тонове са добре предадени в Portra, който се сканира по-добре от повечето ленти и има изключително красива зърнена структура. Версия 400, която се предлага в различни формати – от 35-милиметрови ролки до средноформатни и листови ленти, е нашата основна цветна лента за всяка задача.

Цената на ролка за класическата лента е 20 лева.

Източник: gearpatrol.com

2. Kodak Ektar 100

Ektar е друго бижу на Rochester. Той има по-фина зърнена структура и по-голяма наситеност и контраст от Portra.

 В резултат на това снимките не изглеждат толкова „лентови“, което може да е добре или зле в зависимост от предпочитанията ви.

 Предлага се само в 100 ISO, така че ще ви трябва много светлина, но яснотата, която ще получите, е невероятна.

Цената на ролките е 17 лева за брой.

Източник: gearpatrol.com

3. The Fujifilm Fujicolor C200

Fujifilm Fujicolor C200: Въпреки че Kodak е лидер на пазара на цветни негативни ленти, удобният за потребителите Fujicolor C200 на Fujifilm е отлична и евтина алтернатива за начинаещи и бюджетни фотографи. 

Докато Gold 200 на Kodak струва около 6,50 USD за ролка (и се разпродава бързо), Fujicolor C200 може да се купи само за 4,50 USD за ролка.

Ако успеете да го намерите на склад, Fujifilm изпитва трудности да отговори на търсенето.

Цената на ролка: 8 лева

Източник: gearpatrol.com

4. 35mm лента за обръщане на цвета ( ленти за диапозитиви)

Fujichrome Provia 100F (Fujichrome Provia 100F): Когато става въпрос за истински диапозитиви, Fuji е единствената компания в града, след като Kodachrome беше оттеглен в края на 2010 г. (въпреки че Ektar се справя доста добре с имитацията му).

 За щастие, те вършат фантастична работа. Силни, живи цветове, ясен контраст, фино зърно, по-непостоянен диапазон на експозиция (диапозитивната лента може да бъде възстановен само при занижена или преекспонирана експозиция с един стоп в сравнение с три или четири стопа при негативния филм) и, разбира се, цветен позитив – всичко това са характеристики на диапозитивната лента. Provia на Fuji е по-неутрален избор от Velvia, с естествени цветове и по-малък контраст. Ще ви е необходима много светлина и добра експозиция, за да получите добри снимки, но крайният резултат си заслужава.

Източник: gearpatrol.com

5. Lomography

Това е най-популярният избор за художествени ленти – от ленти LomoChrome Purple, които придават на снимките ви извънземен вид, до по-стандартни цветни и черно-бели ленти 120 и 35 мм.

 Ако не разполагате с по-старо лентово тяло, Lomo е добро място за начало. Те продават разнообразни креативни фотоапарати, включително дървени дупчици, 35-милиметрови зъбни колела и тела, които за секунди превключват между моментален и 120-милиметров гръб. Lomo е много забележителна и с това, че предлага услуга за предаване на ленти, което позволява на фотографите да снимат и проявяват филмите си с лекота.

Източник: fstoppers.com

6. Impossible

Проектът “ Impossible“ е водещ в индустрията на Polaroid. Когато Polaroid решава да спре производството на моментни ленти, Impossible купува машините. 

Те възстановиха компанията и я завърнаха в масовия сектор, като разработиха пакети, които работят с много от по-старите модели на Polaroid. 

Източник: fstoppers.com

Потребителите трябва да внимават при използването на лентата, защото тя не е със същата формула, която може да си спомнят от детството си. След като направите снимка, оставете я настрана за 20-30 минути на тъмно място. Докато те работят върху подобряване на времето за проявяване на цветовете и равномерността им, аз препоръчвам на потребителите да се съобразяват с инструкциите, за да получат най-добри резултати.

7. Fomapan Foma 100

Източник: gearpatrol.com

Макар да не е най-престижната черно-бяла фотолента в света, Fomapan Foma 100 изпреварва конкуренцията по отношение на цените. Лентите Fomapan се произвеждат от началото на 30-те години на миналия век и се предлагат със скорости ISO 100, 200 и 400, но скоростта 100 е най-добрият вариант за бюджетните фотографи. Докато лентите на Foma с по-висока скорост могат да бъдат прекалено зърнести, Foma 100 има добра, традиционна естетика и достатъчно ниска цена, за да не се налага да се притеснявате за всеки кадър.

Предлага се за 9 лева за ролка.

7. Kodak Tri-X 400

Източник: gearpatrol.com

Припомнете си всяка известна черно-бяла снимка, която сте виждали; вероятно е тя да е заснета с Tri-X. Емблематичната черно-бяла лента на Kodak съществува от дълго време и с нейната проста обработка, добре изглеждаща структура на зърното, безупречно контролиран контраст и големи детайли на сенките е малко вероятно да бъде заменена скоро.

Tri-X е очевидният избор, ако възнамерявате да започнете да разработвате свои собствени ленти или просто искате отлична средноскоростна черно-бяла лента.

Цената й е само 10 лева на ролка.

8. PanF 50 (Ilford)

Източник: gearpatrol.com

PanF 50 е идеалната черно-бяла лента, когато разполагате с достатъчно светлина и искате ясни снимки с минимално зърно и широк динамичен диапазон, който ви позволява да видите детайли и в най-тъмните, и в най-светлите части на изображението.

Казано по-просто, ако търсите черно-бялата лента с най-висока разделителна способност, това е тя.

Цената на една ролка е 14 лева.

Заключение

В интернет можете да намерите стотици стари хора и пуристи, които спорят с техничари за това дали лентата е по-добра от дигиталната фотография.

Лентата има различен външен вид от цифровата; някои я описват като „по-гладка“, „по-малко пластична“ и „по-богата“. Тези понятия обаче са доста двусмислени и единственият начин да ги разберете наистина е да излезнете и да снимате.