Всичко, Което Трябва да Знаете за Геотермалните Термопомпи

Изменението на климата породи необходимостта да се търсят алтернативи на съществуващите вредни енергийни източници. Възобновяемата енергия се превърна в чист източник на енергия, който е щадящ за Земята и устойчив.

Геотермалната енергия е възобновяема енергия, получена от земята. В един свят, който се съобразява с климата, геотермалната енергия осигурява източник на енергия, който е устойчив, достъпен и изключително ползотворен. 

Геотермалната енергия се насочва чрез геотермална термопомпа. В тази статия е обяснено всичко, което трябва да знаете за геотермалните термопомпи, техните предимства, монтаж и поддръжка. Ако желаете да преминете към възобновяема енергия, можете да си осигурите необходимите за инсталацията материали на уебсайта на OLX, без да разбивате банковата си сметка.

Какво Представлява Геотермалната Термопомпа?

Геотермалните термопомпи (ГТП), наричани понякога GeoExchange, са чиста, електрически задвижвана система за отопление и охлаждане, която използва течност, циркулираща през дълги контури от подземни тръби, за да пренася топлина между вашата къща и земята. Те са енергийно ефективни и щадящи климата начин за отопление и охлаждане на дома ви. Освен това са на достъпни цени, което ги прави най-добрия избор.

Геотермалните термопомпи се състоят от два основни компонента:

  • Геотермална термопомпа (разположена вътре в къщата)
  • Подземна система от тръби (наречени земни контури).

Предимства на Геотермалните Термопомпи

Някои от предимствата на геотермалните термопомпи, които ги правят привлекателен вариант за отопление на дома. 

Могат да се Използват при Всякакви Климатични Условия през Цялата Година

Особено предимство на геотермалните термопомпи е, че те могат да се използват както за охлаждане, така и за отопление, което ги прави целогодишна технология за поддържане на температурата в дома.

През зимата геотермалните термопомпи могат да се инсталират с допълнителен отоплителен агрегат, който да подсилва термопомпата, когато температурата падне до отрицателна стойност. Те могат да захранват и системата за охлаждане на дома, за да поддържат уюта и хладината в помещенията през горещите летни месеци.

Имат Дълъг Живот

Геотермалните термопомпи могат да работят десетилетия. Вътрешните компоненти на геотермалната термопомпа могат да издържат до 25 години, без да се налага подмяна, което далеч надхвърля продължителността на живота на обичайна система за отопление и охлаждане.

Подземната тръбна мрежа на геотермалната термопомпа е устойчива на износване и може да издържи до 50 години.

Енергийно Ефективни са

Геотермалните термопомпи получават енергия от естествен източник, който никога не пресъхва, което ги прави ефективен източник на енергия. Работата им консумира малко количество енергия, което ги прави по-ефективни от климатиците.

Геотермалните Термопомпи Използват Електроенергия

Може да бъдат захранвани с електроенергия и не изискват отделен източник на енергия, като например линия за природен газ. ГТП също така не изискват изгаряне на гориво за производство на топлина, както котлите.

Обаче можете да инсталирате слънчева енергия на покрива заедно с геотермална термопомпа, ако искате цялата ви енергия да бъде възобновяема. Това не би могло да бъде възможно, ако използвате конвенционална технология за отопление.

Геотермалните Термопомпи Пестят Пари

Можете да намалите сметките си за газ и електроенергия, като преминете към геотермални термопомпи. Геотермалните термопомпи консумират много по-малко енергия от климатиците и отоплителните системи. По тази причина те могат да намалят разходите за потребление на електроенергия.

Освен това геотермалните топлинни инсталации могат да издържат десетилетия, без да се нуждаят от ремонт или подмяна. Това може да ви помогне да спестите пари, които иначе бихте похарчили за поддръжка и подмяна на климатици и отоплителни системи.

Въпреки че геотермалните термопомпи струват повече от конвенционалните системи за отопление и охлаждане, те ще ви помогнат да пестите повече пари в дългосрочен план, което ги прави икономичен избор във всички аспекти.

Видове Геотермални Термопомпи

Източник: Pinterest

Съществуват четири вида геотермални термопомпи, които може да използвате. Обаче трябва да изберете най-добрия, който отговаря на вашия бюджет, тип имот и местоположение на имота.

Хоризонтален Затворен Контур

Това е стандартният избор за жилищен имот. Използва се затворена система от подземни тръби и антифризен разтвор за създаване на геотермална енергия. 

Затворен Вертикален Контур

Това е най-добрият избор за търговски площи, където има минимално въздействие върху околната земя. Тръбите се поставят на дълбочина от 100 до 400 фута и на разстояние 20 фута една от друга.

Затворен Контур Езеро/Езерце

Когато в имота има воден обект, правилно е да се избере затворен цикъл езеро. Това е по-евтина геотермална инсталация, която може да ви помогне да намалите разходите.

Отворен Контур

Тази геотермална система се нуждае от надежден източник на чиста вода, като например кладенец, който може да захранва тръбата с вода, която ще се използва за охлаждане или отопление на имота.

Разходи и Монтаж на Геотермални Термопомпи

Геотермалните термопомпи са доста скъпи, тъй като се нуждаят от полагане на обширни тръби и система за рециклиране. Средната цена на инсталацията на геотермална термопомпа обаче е около 20 000 долара. За някои собственици на жилища това може да звучи скъпо, но способността й да ви помогне да спестите до 50% от годишните си разходи за отопление и охлаждане я прави добра инвестиция.

За да инсталирате геотермална термопомпа в имота си, ще трябва да наемете фирма за ОВК, която предлага такива услуги. Препоръчително е да направите няколко проверки за фирмата, която искате да наемете. Заслужава си да сте на по-сигурната страна и да наемете опитен професионалист.

Как да Поддържаме Геотермалните Термопомпи

За да осигурите оптимална работа на геотермалната термопомпа, трябва да я поддържате редовно. Стъпките, които можете да предприемете при поддръжката на геотермалната термопомпа, са следните.

  • Проверявайте и сменяйте въздушните филтри поне два пъти годишно, за да осигурите правилното им функциониране.
  • Наемете квалифициран техник, който да анализира нивата на антифриза всяка година.
  • По време на рутинната годишна поддръжка се постарайте да почистите всички компоненти на системата. 
  • Извикайте ОВК техник, който да провери въздуховодите и тръбопроводите поне веднъж годишно.

Заключение

Геотермалната енергия е възобновяема енергия, която ви помага да вземете решение за опазване на околната среда, съобразено с климата. Въпреки че разходите за инсталиране на геотермална термопомпа са високи, ползите от нея в дългосрочен план я правят икономичен избор. Влезте в сайта OLX и намерете нужните материали на най-добрите цени.