Всичко, Което Трябва да Знаете за Железните Огради

Желязната ограда отдавна е предпочитана от собствениците на имоти. Тя има богата история – от защитен механизъм срещу нашественици до демонстрация на богатство от страна на елита. Днес оградата все още се използва за множество цели и е необходимост за повечето сгради. Класическото усещане и красивата естетика са само няколко причини, поради които толкова много хора избират този надвременен вид.

Изборът на вида ограда за вашата сграда обаче не винаги е толкова проста, колкото изглежда. В играта влизат различни фактори, като се започне от цената на материала и изпълнението, качеството и издръжливостта и се стигне до естетическия вид. Понякога дори кварталът, в който се намирате, и околните къщи могат да повлияят на решението ви за ограда.

На уебсайта на OLX се предлагат различни варианти на железни огради, които се използват за различни цели. Тази статия има за цел да внесе повече светлина върху значението, видовете и поддръжката на железните огради, за да ви помогне да вземете информирано решение.

Причините, Поради Които Трябва да се Ориентирате към Метална Ограда

Железните огради съществуват от дълго време и продължават да се развиват, за да съответстват на съвременните нужди. От Бъкингамския Дворец до Белия Дом и къщите в обикновените квартали – железните огради са най-добрият избор за богатите, влиятелните и известните.

Ако и вие обмисляте да монтирате желязна ограда, по-долу са изброени някои причини, поради които трябва да продължите с този план.

Можете да Персонализирате Железните Огради, за да Постигнете Естетическа Привлекателност

Можете да използвате желязни огради, за да създадете различни привличащи вниманието дизайни. Железните огради могат да бъдат персонализирани в различни форми, размери и височини, за да задоволят специфичните нужди на вашия имот.

Осигурена ви е Максимална Защита

Желязото е един от най-здравите материали за огради. Железните огради са здрави и осигуряват най-висока степен на сигурност за вашия имот.

Железните Огради са Изключително Издръжливи

Железните огради са устойчиви на слънце, дъжд и други външни фактори, което ги прави дълготрайни. Железните огради могат да издържат десетилетия, докато дори някои от най-здравите тухли биха се срутили.

Железните Огради са Лесни за Поддържане

Поддръжката на железни огради не изисква много грижи или постоянно внимание. Всичко, което трябва да правите, е да ги почистите от време на време и да ги боядисвате може би през няколко години, за да поддържате външния им вид.

Не е Нужно да се Разорявате за Железни Огради

Обратно на това, което мнозина си мислят, железните огради са доста достъпни. В зависимост от бюджета ви има различни видове, модели и размери, от които можете да избирате.

Видове Железни Огради, от Които Можете да си Избирате

Железните огради са различни видове, като всеки от тях има своите уникални качества. Каквито и да са нуждите ви за ограждане, има желязна ограда за вас. По-долу са представени някои забележителни варианти, към които можете да се насочите:

Ограда от Ковано Желязо

Източник: Pinterest

Кованото желязо съществува от дълго време и продължава да бъде най-добрият избор за огради за тежки условия. Кованото желязо може да се персонализира в различни дизайни, за да се създаде класна ограда, която е естетически привлекателна. 

Оградата от ковано желязо е прахово боядисана, за да се подсигури адекватна защита от външни елементи. По този начин тя е надеждна и устойчива.

Недостатъците на оградите от ковано желязо са:

 • Те са по-скъпи от другите опции за желязна ограда.
 • Те са по-тежки от другите железа, което затруднява инсталацията им.
 • Оградите от ковано желязо също така изискват своевременна поддръжка срещу ръжда и корозия..

Алуминиева Желязна Ограда

Източник: Pinterest

Оградите от алуминиево желязо предлагат алтернатива на оградите от ковано желязо. Въпреки че имат същата външна визия като оградите от ковано желязо, те струват по-малко, тежат по-малко и изискват по-малка поддръжка.

Оградите от алуминиево желязо са издръжливи и устойчиви на ръжда и корозия, което ги прави идеални, ако живеете в крайбрежен район. Те са на достъпни цени и също така могат да се персонализират в различни оформления. 

Недостатъците на алуминиевите железни огради включват:

 • Те не са толкова здрави, колкото кованото желязо.
 • Лесно се огъват и вдлъбват.

Стоманена Желязна Ограда

Източник: Pinterest

Стоманените огради са здрав вид ограда, която е предназначена предимно за постигане на сигурност. Те са издръжливи, невероятно здрави и са идеални за хълмисти, неравни и наклонени среди..

Недостатъците на стоманените огради са:

 • Поради своята здравина те не са лесно персонализируеми.
 • Стоманените огради не са толкова естетически атрактивни, колкото оградите от ковано и алуминиево желязо.
 • Железните огради от стомана осигуряват по-малка визуална сигурност в сравнение с други железни огради..

Желязна Ограда с Верижна Връзка

Източник: Pinterest

Желязната ограда с верижна връзка е достъпен, лесен и издръжлив начин за ограждане на сградата. Тя се монтира лесно и не изисква особена поддръжка. Желязната ограда с верижно свързване е изработена от поцинкована стоманена тел, което я прави устойчива на ръжда и корозия.

Недостатъците на железните огради от верижна мрежа са:

 • Поради външния си вид те не осигуряват висока степен на сигурност и са лесно преодолими за нарушителите.
 • Те са по-малко привлекателни в сравнение с други железни огради.
 • Не са популярни в редица луксозни квартали поради простия си и евтин вид.

Как да Поддържаме Железни Огради

Процедурата за поддръжка на железни огради е различна за всеки вид желязна ограда. По-долу са описани различните процедури за поддръжка за всеки вид желязна ограда:

Алуминиева Желязна Ограда

Алуминиевите железни огради обикновено не изискват много поддръжка. Въпреки това от време на време трябва да я измивате с вода и почистващ разтвор и да я покривате с автомобилна вакса. Това ще предпази оградата от атмосферните влияния и ще помогне за поддържане на външния ѝ вид.

Огради от Ковано, Стоманено и Верижно Желязо

Под въздействието на въздуха, слънцето и водата оградите от стоманено, ковано и верижно желязо могат да пострадат от ръжда и корозия. По-долу са описани стъпките, които трябва да се изпълняват при поддръжката им:

 Разчистване на Цялата Пресичаща Растителност

Растителността, като например лозя и храсти, не са подходящи за железни огради, тъй като причиняват ръжда и корозия. От време на време почиствайте цялата растителност, която навлиза в оградата. 

● Отстраняване на Цялата Ръжда

Отстранете ръждата по оградата веднага, щом я забележите, за да предотвратите разпространението ѝ. Можете да използвате телена четка за отстраняване на тънки слоеве ръжда и шкурка за отстраняване на по-дълбоки слоеве ръжда. 

Когато ръждата изглежда се е разпространила повече, отколкото можете да отстраните ръчно с четка или шкурка, можете да използвате химически препарат за отстраняване на ръжда, който съдържа фосфорна киселина и разяждащи вещества. Не забравяйте да спазвате предписаните от производителя мерки за безопасност, когато използвате химически препарат за отстраняване на ръжда.

Почистване на Желязната Ограда

След като отстраните ръждата и мръсотията от оградата, трябва да използвате кърпа, за да отстраните всички частици. Напоете кърпата в спирт или алкохол, за да почистите ефективно оградата и да подсигурите по-бързото ѝ изсъхване.

Грундиране на Повърхността

Докато почиствате оградата с четка или шкурка, за да отстраните ръждата, може да изтриете част от боята. Преди да боядисате отново оградата, трябва да използвате грунд на маслена основа, за да грундирате оголеното място. Също така можете да обмислите използването на грунд, специално предназначен за ръждясали повърхности.

 Боядисване на Оградата

След грундиране използвайте боя на маслена основа, предназначена за метали. Ако ръждата е засегнала голяма част от оградата, препоръчително е да боядисате цялата засегната зона и околността, за да придадете цялостен вид.

Заключение

Железните огради са популярен вариант за ограждане, понеже осигуряват сигурност и естетически вид. Преди да изберете желязна ограда, трябва да обмислите каква е предназначението на оградата, какъв е бюджетът ви и околната среда, за да направите правилния избор. Сега, след като вече знаете достатъчно за железните огради, можете да преминете към купуването на желаните от вас материали за желязна ограда на уебсайта на OLX на достъпни цени.