Всичко, което трябва да знаете за лака за дърво

Може би едно от най-трудните решения, които трябва да се вземат при работа с дървени мебели или ламперия, е как да се извърши довършителната обработка. Често обаче има известно объркване, когато се решава дали да се избере лак или други налични варианти като боя или полиуретан.

За да преодолеете това объркване, трябва да знаете какво отличава тези продукти и как можете да направите по-добър избор за довършителните работи на мебелите си. За щастие, точно това е предмет на тази статия. Какво трябва да използвате за финишна обработка на мебелите си? И защо точно лакът е най-предпочитаният вариант? Това ще разберете само в хода на разговора.

Какво представлява лакът?

Източник: iStock images

Лаковете са прозрачни, твърди, защитни покрития, използвани за дърво и други материали. Те придават лъскав или гланцов вид на материалите след употреба. В повечето случаи лакът е смес от смола, сушещо се масло, сушител и някакъв летлив разтворител. Когато се използват, те изсъхват и образуват траен прозрачен слой, който се превръща в защитно покритие за дървени повърхности, картини и други използвани декоративни предмети. Лаковете от естествена смола са от живи дървета или вкаменелости и често са по-качествени от синтетичните форми.

Плюсове

 • Имат изключителен финиш
 • Те подчертават естествената текстура на дървото
 • Те имат нисък риск от фрактури
 • Закупуването им е евтино.
 • Имат гланцови покрития

Против

 • Те имат ниска устойчивост на износване.
 • Те трябва да бъдат покрити поне два до три пъти.

Видове лакове

Естествените лакове могат да бъдат заменени основно със синтетични смоли, включително алкидни, полиуретанови, винилови, фенолни и епоксидни смоли. Синтетичните смоли, въпреки че не са толкова превъзходни, в повечето случаи също имат своите предимства. Те са универсални, произвеждат се предимно в по-големи количества и могат да бъдат адаптирани с по-голяма прецизност за конкретни цели. При синтетичните смоли можете да манипулирате нивото на разтворимост, твърдостта, възможността за смесване на различни пигменти и други свойства.

Полиуретанов лак

Източник: iStock images

Полиуретановият лак е вид синтетичен лак, който често се използва за довършителни работи по дърво. Той е пластмаса в течна форма и се предлага в две разновидности: на водна и на маслена основа. Полиуретанът на водна основа изсъхва бързо след употреба, но не е много устойчив на топлина. Полиуретанът на маслена основа е по-издръжлив, но може да бъде по-токсичен. Предимството на естествения лак пред полиуретана е, че те са водоустойчиви и не се влияят от ултравиолетовите лъчи. От друга страна, полиуретанът се използва предимно за мебели за вътрешно ползване, тъй като не може да издържа на толкова много топлина и ултравиолетови лъчи.

Освен това естественият лак е много по-гъвкав от полиуретана. Поради това той може да бъде по-ефективен при предотвратяването на разцепването и напукването на дървото. Той е много предпочитан вариант за иглолистна дървесина и е по-малко токсичен за мебелите.

Предимствата на полиуретана пред естествения лак са, че се нанася по-лесно и се препоръчва за хора с по-малко опит. Също така полиуретанът е по-плътен и не е необходимо да се използва многократно, преди да се постигне желаният ефект. Естественият лак е тънък и ще ви трябват два-три слоя, преди да постигнете приличен резултат. Нанасянето на няколко слоя покрития също така води до по-дълго време за съхнене. В случаите, когато не получи оптималното състояние, необходимо за изсъхване, той става склонен към напукване, лющене, което в крайна сметка води до увреждане на дървото под него.

Акрилен лак

Акрилният лак се използва главно за боядисване, а не за финишна обработка на дърво.  Приложението му обаче не се ограничава само до боядисване. Той може да се използва и върху други материали; следователно е по-универсален от много други лакове. Акрилният лак предпазва картината от прах, ултравиолетови лъчи и нежелано оцветяване като пожълтяване. Той също така помага да се добави блясък и гланц, което прави цялата картина да изглежда много по-желана. Акрилният лак се предлага в различни варианти, от които можете да избирате, като гланц, сатен и мат. В зависимост от предпочитанията си можете да решите да изберете един конкретен вид или да ги смесите по желания от вас начин.

Алкиден лак

Алкидният лак е прозрачен лак за дърво, получен от алкидна смола. Този лак подчертава текстурата и цвета на дървото и може да бъде модифициран, за да се втвърди по-бързо. Той също така осигурява защита от неблагоприятни температурни промени, ултравиолетови увреждания и просмукване на вода. Алкидният лак е универсален и може да се използва за вътрешно и външно приложение.

Колко дълго издържа лакът?

Лакът на маслена основа, полиуретанът и датското масло могат да издържат до 10 или 20 години, като същевременно подобряват цялостната издръжливост на дървото. Лакът на водна основа не е толкова издръжлив и би издържал само три години или малко повече.

Как се нанася лак

Стъпка 1: Подготовка на повърхността

Уверете се, че повърхността на дървото е чиста и гладка, като я изтъркате добре със шкурка или пемза. Отстранете всичкия прах по повърхността на дървото, преди да започнете да нанасяте лака.

Стъпка 2: Нанасяне на лака

Нанесете лака с четка с естествен косъм слой след слой; не забравяйте, че за съхненето на всеки слой са необходими шест часа. Трябва да нанесете следващия слой едва когато предишният е изсъхнал достатъчно. Можете да нанесете два или повече слоя, за да получите солидно покритие.

Стъпка 3: Оставете дървото да изсъхне

Поставете дървото на място, където ще изсъхне по-бързо след нанасянето на боята. Уверете се, че сте го поставили на място, до което не могат да достигнат влага и вода. Ако обаче забележите, че при нанасянето се образуват мехурчета, опитайте се да използвате течността по-рядко.

Желателни характеристики на перфектното лакиране

След успешно нанасяне перфектното лакиране трябва да има следните характеристики:

 • Повърхността му трябва да е лъскава.
 • Трябва да изсъхва бързо след всеки слой
 • Не трябва да има пукнатини след изсушаване
 • Трябва да е издръжлив.

Заключение

Нанасянето на лак може да бъде най-лесният начин да подобрите външния вид на вашите мебели, дървени повърхности, картини и много други декоративни предмети. Когато се използва правилно, той може да бъде просто перфектният блясък, от който се нуждаете, за да направите мебелите по-привлекателни. Можете също така да посетите уебсайта OLX, за да получите атрактивни оферти за почти всичко, което купувате.