Всичко, което трябва да знаете за основите на къщите

Ако има нещо, което не бива да се бърка при строежа на къща, това е основата. Силата на една сграда се крие в нейните основи. Основата на една къща е завинаги и тя е единственото нещо, което би предпазило къщата ви от ужасно събитие като срутване на земята.

Фундаментът не само поддържа височината на сградата, но има и други предимства, като например предпазване от влага и противодействие на движението на земята около нея. Има още много неща, които трябва да се знаят за основите, и тази статия се фокусира върху изследването на всички тях, включително факти за това какво е необходимо, за да се изгради здрава основа за вашия дом.

Преди да продължим, можете да отделите няколко минути, за да разгледате уебсайта на OLX за различните видове налични материали за основи. Можете да сте сигурни, че ще получите качествени материали, без да нарушавате бюджета.

Все още ли искате да научите повече за основите на къщите? Тогава продължете да четете, за да се снабдите с необходимата информация за този аспект.

Какво прави основата здрава?

Когато изграждате здрава основа, стабилността е от решаващо значение. Тя трябва да има правилна структурна връзка с останалата част от сградата, т.е. с горните етажи. Тя трябва да може да издържи тежестта, идваща от сградата, и трябва да може да поддържа сградата изправена. Също така трябва да е устойчива на наводнения , повреди и  на всякаква форма на гниене.

Видове основи за дома

Съществуват няколко вида основи за различни домове в зависимост от вида на почвата, височината на дренажа, линиите на замръзване, местните строителни норми и т.н. Преди да построите къща, трябва внимателно да разгледате тези фактори, за да изберете правилната и най-безопасна основа. Решението кой фундамент е най-подходящ за вашата къща трябва да бъде едно от най-важните решения, които ще вземете като собственик на къща. Нека направим това решение лесно за вас, като ви дадем подробно обяснение на видовете основи за къща в следващия раздел.

Основа на мазе

Източник: istock images

Фундаментът на мазето е един от най-използваните, тъй като придава известна функционалност на дома. Това може да бъде пълно мазе или мазе с дневна светлина. Пълното мазе е такова, което точно съответства на периметъра на горните етажи. От друга страна, дневните мазета са известни и като частични мазета и са разновидност на пълните мазета. Обикновено дневните мазета се изграждат под наклон, като една или повече страни са вкопани в земята. Те дават възможност лесно да бъдат превърнати в жилищно пространство. Освен това те предлагат отделен вход, което е необходимост, ако решите да отдавате жилищното пространство под наем.

Плюсове

 • Издръжливост
 • Устойчивост на огън и неблагоприятни атмосферни условия
 • Осигуряване на допълнително жилищно пространство

Против

 • Изискват честа поддръжка
 • Понякога имат проблеми с водата

Фундиране на плоча

Източник: istock images

Фундаментът от плочи се състои от солидна бетонна плоча, която лежи на земята. Когато направим списък на най-често използваните днес, фундаментът от плочи най-вероятно ще попадне на първо място. Те са широко използвани, а процесът на монтаж е един от най-лесните за изпълнение, като понякога се извършва в рамките на 24 часа. Те не са толкова скъпи, колкото пълните фундаменти за мазета, и не са издръжливи за климатични условия, при които се наблюдава замръзване или размразяване на почвата, което води до появата на пукнатини в бетона. Поради това те се използват предимно в по-топлите региони. Освен това те не осигуряват място за съхранение или допълнителна жилищна площ за вашия дом, както пълните основи за мазета. Друг забележителен факт за фундаментните плочи е, че дренажните тръби и водоснабдяването са затворени предимно в бетона. Това може да бъде проблем, тъй като в случай на проблем може да се наложи плочата да бъде разрязана.

Плюсове

 • Силен
 • Непроницаемост за насекоми

Против

 • Няма място за съхранение
 • Не осигурява пространство за живеене
 • Тръбите са вградени в бетона

Фундиране на пълзящо пространство

Източник: istock images

Фундирането на пълзящо пространство също не е толкова скъпо, колкото фундирането на пълно мазе. Това е вид фундамент, който осигурява пълзящо пространство с къси стени на фундамента. Тези стени често са много ниски, дотолкова, че може да се наложи да си проправите път с пълзене. Понякога обаче те могат да бъдат високи до 4 фута, като ви оставят известно количество пространство за съхранение. Подобно на основите на мазето, основите на пълзящото пространство също се правят с бетонни блокове или бетон. Значителното предимство на пълзящия фундамент е повишената основа, която той осигурява на къщата. Основата може да помогне главно за предпазване на дома от наводнения или други нежелани опасности от околната среда.

Плюсове

 • Не е скъп
 • Осигуряване на достъп до услуги под пода

Против

 • Ограничено пространство
 • Неотопляем

Признаци на лоша основа

Признаците на лоша основа понякога могат да останат незабелязани. Това може да е нещо толкова доброкачествено като малка пукнатина в стените на мазето или пукнатина в тухлите и само професионалист може да разбере кога нещо не е наред с основите на вашата къща. Въпреки това има някои основни предупредителни знаци, за които винаги трябва да внимавате. Те включват следното

 • Външни пукнатини
 • Вътрешни пукнатини по ламарината
 • Неравни подове
 • Отделяне на рамки на врати или прозорци от тухлите
 • Пукнатини по плочките
 • Разделяне на точките на разширение
 • Отдръпване на стените от къщата
 • Потъване на фондацията

Ако в даден момент забележите някой от изброените по-горе признаци, трябва да се обърнете към професионалист, който да извърши цялостна проверка на състоянието на основите на дома ви.

Заключение

Строителите обикновено избират основите в зависимост от вида на къщата и климата на местоположението на къщата, атмосферните условия, състоянието на почвата и други. Основната цел на фундамента е да държи здраво изградената над него конструкция и да я поддържа изправена, независимо от случващото се. Добре изградената основа може да предпази обитателите на сградата по време на бедствия, като наводнения, силни ветрове, земетресения и др.

Необходимостта от солидна основа не може да бъде надценена. Затова, когато търсите най-добрите материали за изграждане на основи, кликнете върху връзката по-долу.

https://www.olx.bg/