Всичко, Което Трябва да Знаете за Покрива на Вашия Дом

Покривът е един от основните компоненти на дома, тъй като го предпазва от много опасности. Представете си как би изглеждал животът в дом без покрив: проливни дъждове, горещо слънце и много други неприятни неща, на които ще бъдете изложени. За да избегнете такива неприятни ситуации, трябва наистина да сте внимателни, когато искате да покриете къщата си.

Как тогава да бъдете сигурни, че покривът на дома ви е направен правилно? Скоро ще разберете как, тъй като тази статия предлага подробно ръководство за перфектно покриване на вашия дом. Нека продължим.

Видове Покриви, Които да Обмислите за Вашата Къща

Има много възможности, които да разгледате, за да изберете идеалната покривна система за вашия дом. Изборът изисква претегляне на качеството, външния вид, цената, структурните проблеми и други свързани с тях важни фактори. За да сте на по-сигурната страна, можете да пазарувате всички покривни материали на уебсайта на OLX на достъпна цена. Нека разгледаме наличните за вас опции и съответните им характеристики.

Асфалтови Керемиди

Асфалтовите композитни керемиди се считат за най-популярните видове в Северна Америка, тъй като са най-добрият избор по отношение на естетиката и функционалността. Те имат обща гаранция от около 12-30 години, което означава, че могат да се използват за по-продължителен период от време, преди да се появят възможности за повреда. Много фирми за покриви са запознати с тези покриви, което прави монтажа им много по-лесен. Асфалтовите керемиди са доста гъвкави и се адаптират подходящо към измененията на покрива в случаите на разширяване и свиване. Асфалтовите керемиди са с цена от около 2 до 5 евро на квадратен фут.

Метални Керемиди

Източник: Pixabay

Този вариант е предназначен главно за хора, които не желаят обикновените метални покриви с постоянни шевове, но пък искат да се възползват от предимствата на метала. Металните керемиди са изработени от щампован метал и обикновено са завършени с минерални гранули. Те са изключително гъвкави, тъй като могат да бъдат изработени така, че да изглеждат като други варианти като асфалтови керемиди, дървени трески или керемиди. Освен това те имат отличен външен вид, ако се интересувате най-вече от външния вид. Металните керемиди обикновено струват около 6-12 евро на квадратен фут, което ги прави по-евтин вариант.

Дървени Керемиди

Източник: Pixabay

Въпреки че дървените керемиди са красиви, те са малко по-скъпи и имат своите ограничения. Те са най-популярни при луксозните къщи, където възможностите за възникване на горски пожари са сравнително малки и има недостатъчно количество влага. Тяхната трайност е предимно кратка при влажен климат. При сух климат те могат да издържат около 60 години. Във влажна среда обаче те не издържат повече от 20-30 години. Обикновено цената на дървените керемиди е около 5 до 9 евро на квадратен фут.

Шистови Плочи

Източник: Pixabay

Шистите са един традиционен тип покриване, който е все още е достъпен и днес. Шистовите покриви представляват автентични тънки листове, изработени от естествен камък. Те са много гъвкави и изключително издръжливи, с живот от около 75 до 200 години. Може би ще се изненадате, но има шистови покриви на около 100 години, които функционират и днес. Един от недостатъците на шистовите покриви е, че монтажът им не е лесен и може да се окаже предизвикателно да се намери професионалист, който да е опитен в монтирането им. Обикновено шистовите покриви се предлагат в ценовия диапазон от около 8 до 12 евро на квадратен фут.

Глинени Плочки

Източник: Pixabay

Глинените плочки се изработват от глинени материали, оформени във взаимосвързани форми. Те са с червеникав или оранжев цвят и са най-разпространени в райони с горещ климат, като южните крайбрежни райони и пустините. Те са здрави и могат да издържат до един век. Цената им варира от 9 до 18 евро на квадратен фут.

Бетонни Плочки

Източник: Pixabay

Бетоновите плочки са алтернатива на глинените плочки, тъй като се предлагат със сходни методи на полагане и имат подобни предимства. Те често се изработват с ефектно декоративно покритие, което ги прави по-привлекателни, с отлична естетическа визия. Материалите са тежки и са по-добри варианти за райони с високи крила. Те имат очаквана продължителност на живота от 59 години и ценови диапазон от 10 до 15 евро.

Фактори, Които Трябва да се Вземат Предвид, Когато Купувате Покрив

Покриването на дома може да бъде сложна задача. Ако объркате нещо, може евентуално да разрушите къщата си. По-долу са описани факторите, които трябва да вземете предвид, за да сте сигурни, че ще го направите правилно.

Дълготрайност на Покривния Материал

Както вече сте прочели, от различните видове покривни материали, които се предлагат, издръжливостта на материалите се различава значително. Някои листове могат да издържат до един век, докато други не осигуряват дори двадесет години издръжливост. Все пак общото правило е, че колкото по-траен е покривният материал, толкова по-скъп ще бъде той. Винаги е по-добре да платите повече за по-добро качество.

Устойчивост на Атмосферни Условия

Помислете за атмосферните условия на дома си, преди да направите покупка. Някои покривни материали са по-издръжливи на сухи атмосферни условия, отколкото на влажни. Например, дървени керемиди биха се справили по-добре в сух климат, а не в такъв с много влага.

Тегло на Материала

Тежката покривна система може да е добър избор за ветровит климат, но преценили ли сте дали домът ви може да издържи допълнителното тегло? Уверете се, че тежестта не е твърде голяма структурна корекция за вашия дом.

Ценови Диапазон

Значението на бюджета никога не може да бъде надценено. Първо, уверете се, че бюджетът ви е достатъчен, за да си купите качествени материали. Качеството винаги трябва да е на първо място; изберете мет изпълнител, който е най-подходящ за вашия дом. Освен това, ако ще наемате професионалист, ще трябва да включите и разходите за това.

Енергийна Ефективност

Енергийно ефективният покрив не позволява на слънчевата радиация да проникне в дома. Това означава, че в дома ви се предава по-малко топлина. Разгледайте възможностите за енергийно ефективни покривни листове, когато извършвате покупка.

Заключение

Накрая, изборът на подходящ покрив за вашия дом може да се окаже малко предизвикателно, но с информацията, предоставена в тази статия, вярвам, че ще стане по-лесно. Все пак, ако търсите откъде да започнете, можете да разгледате наличните възможности, които имаме за вас на уебсайта на OLX. Ще намерите широка гама от покривни материали на достъпни цени.