Всичко, което трябва да знаете за седалките за прозореца

Седалките под прозореца са чудесен начин да създадете ново място за отдих, като се възползвате от естествената светлина или прекрасната гледка от жилището ви. Те създават усещане за уют и сигурност. Представете си колко успокояващо би било да прекарвате част от свободното си време, седнали до прозореца, и да се наслаждавате на отдиха от ежедневието.

Седалките за прозорците осигуряват допълнително място за съхранение, когато са оборудвани със шкафове или чекмеджета. Едно от предимствата на седалките за прозорци е, че те могат да превърнат неизползваното неудобно пространство в очарователно фокусно място. Междувременно можете да се сдобиете с идеалната седалка за прозорците си в OLX. В тази статия ще намерите всичко, което трябва да знаете за осъществяването на мечтите си за седалка за прозорец. Нека продължим.

Как да избирате местата до прозореца

Изборът на подходяща седалка за прозорец за вашия дом може да бъде забавен процес, който в крайна сметка ще увеличи стойността и функционалността на дома ви. Ето няколко полезни съвета, които могат да ви помогнат в този процес.

Размер на седалката до прозореца

Когато става въпрос за размера на седалката за прозорец, трябва да се вземат предвид различни фактори. Височината на седалката не трябва да надвишава долната част на прозореца, защото ако е по-висока, ще се вижда отвън. Следователно трябва да се уверите, че прозорецът е поне 15 сантиметра над седалката. Идеалната височина на седалката за прозорец трябва да бъде между 40 и  55 сантиметра.

Широчината също трябва да е около 80 сантиметра, но ако планирате да седите удобно настрани, може да се наложи да изберете поне 1.2 метра. Дълбочината на седалката трябва да е около 40 сантиметра, въпреки че можете да я направите по-дълбока, ако има място за това.

Детайли на дизайна на седалката до прозореца

Когато проектирате седалката на прозореца, се уверете, че сте включили дизайн, който ще направи пространството топло и приветливо. Също така трябва да се уверите, че дизайнът на седалката за прозорец се съчетава с фона на стаята. Идеята е пространството да изглежда достатъчно релаксиращо и да не изглежда не на място. Въпреки това можете да разгледате следните предложения за дизайн, за да постигнете най-добри резултати.

  • Добавете рафтове или чекмеджета, за да съхранявате книги, играчки и други предмети. Това ще ви даде по-организиран вид, отколкото да поставяте предмети на случаен принцип по небрежен начин.
  •  Инвестирайте в големи възглавници, на които да можете да облегнете гърба си, а не на твърдата стена. Така пространството ще изглежда по-добре и ще ви е по-удобно.
  • Окачете лампи, за да превърнете пространството в добре осветено и да улесните четенето.
  • Добавете табуретка или вградени пейки наблизо за времето за чай.
  • Завесете пространството, за да осигурите уединение.
  • Направете го ефектно, играйте с цветовете.
  • Използвайте максимално пространството си.

Помислете за разходите

Цената на седалката под прозореца варира в зависимост от размера, материала и от това дали е направена от майстори или по поръчка. Седалката „Направи си сам“ обикновено е по-евтина от тази, изработена по поръчка. Седалката „направи си сам“ може да струва от 200 до 500 лева. От друга страна, професионално направената може да струва от 100о до 2000 лева. В крайна сметка, ако сте привърженици на по-малките разходи или нямате солиден бюджет, тогава самостоятелното изграждане на седалката за прозорец би ви спестило значителна сума пари. Можете да започнете, като проучите колко би струвало изработването на седалката, и да се уверите, че тя отговаря на бюджета ви.

Къде да поставим седалката за прозореца

Може би едно от предимствата на седалките за прозореца е, че те могат да се поставят в желаната от вас част на помещението. По-долу са изброени някои от местата, на които можете да поставите седалки за прозорци:

Банята

Източник: iStock images

Въпреки че може да ви се струва ненужно, да имате седалка за прозореца в банята си е решение, за което най-вероятно никога няма да съжалявате. Това е чудесен начин да придадете повече привлекателност на пространството и да го превърнете в място, на което винаги искате да се връщате. Дебелата възглавница на пейката, подобна на матрак, прави седалката примамлива и удобна за епилация и рязане на нокти.

Входът

Източник: iStock images

Добавянето на седалка под прозореца на входа е иновативен метод за придаване на повече приветливост. Тя може да послужи като място, където да оставите багажа си и да се освободите от стреса след дългия ден.

Дневната

Източник: iStock images

Седалката за прозореца в дневната предлага допълнително пространство за собственика на жилището и гостите, като същевременно осигурява достъп до красивия пейзаж извън дома.

Кухнята

Източник: Pinterest

Същественото при наличието на седалка за прозореца в кухнята е, че тя създава кът за закуска и решава досадните ситуации със столове в ъгъла. Освен това улеснява едновременното настаняване на няколко души, особено когато има гости.

Домашен офис

Източник: iStock images

Поставянето на място за сядане на прозореца между рафта или етажерката за книги е чудесен начин да привлечете вниманието към пространството и да го превърнете в място, където да отпуснете мозъка си след часове работа на масата. Ще бъде изключително приятно, ако дизайнът на седалката правилно допълва дизайна на офиса.

Използване на неудобните пространства

Ако не разполагате с място за монтиране на седалки за прозорци, следващият възможен вариант за вас е да си направите такива. Стига да има празна стена с прозорец, винаги можете удобно да поставите там седалка за прозорец. Не забравяйте, че стандартната дълбочина трябва да бъде около 12 до 16 инча, за да бъде достатъчно удобна.

Заключение

Местата на прозореца понякога са идеалното място за мечтаене. Те са уютни и никога няма да искате да ги напуснете. Те са идеалното място за четене, релаксация и забавление. Променете пространството си още днес, като добавите допълнително място за сядане от страната на прозореца. Ако искате да закупите седалка, изработена по поръчка, трябва да разгледате уебсайта OLX за дългия списък с налични опции. Ще получите качествени неща на достъпна цена.