Всичко, Което Трябва да Знаете за Теракотните Подове

Теракотните подове са комбинация от парчета мрамор, стъкло или друг композиционен материал, поставени в оцветен цимент, изгладени и полирани, за да придобият лъскав и копринен блясък. Италианските майстори случайно откриват теракота, а развитието му е резултат от любопитството и творчеството на различни майстори. Постепенно теракотата ще се превърне в културна същност и художествен шедьовър. Дори великият Мишел Анджело го използва в базиликата „Свети Петър“.

Оттогава насам теракотните подове се превръщат в класически вариант на подова настилка за богатите и елита в целия Запад и Изток. Днес теракотните подове се използват широко в строителното пространство и остават предпочитани за различни нужди, свързани с подовата настилка.

Съществуват различни варианти на подови настилки, но теракотът се откроява като уникален, стилен и надвременен вариант на подова настилка, който внася неизмерима красота и изтънченост в една сграда. Ако желаете да придадете на къщата си подобаващ вид с подовата настилка от теракот, трябва да посетите уебсайта на OLX, където ще намерите всичко, от което се нуждаете за подовата настилка от теракот, от началото до края..

Плюсове и Минуси на Теракотения Под

Преди да изберете теракотен под, е разумно да разгледаме плюсовете и минусите на пода, за да ви помогнем да приемете информирано решение.

Плюсове

  • Естетически облик – подовата настилка от теракот има уникален външен вид, който я отличава от останалите настилки.
  • Универсалност – теракотните подове могат да бъдат изработени по поръчка в различни стилове, модели и цветове, което дава възможност за творчество.
  • Екологичен – много от материалите за теракотата са изработени от рециклирани материали, правейки я екологичен избор за подова настилка.
  • Дълготрайност – теракотните подове се изработват с армиран бетон и цимент, за да се създаде здрав под, който може да издържи десетилетия. Здравината му го прави идеален за зони с тежки дейности и човешки трафик.
  • Лесна поддръжка – теракотните подове не изискват интензивна поддръжка. Можете лесно да ги почистите с помощта на моп и почистващ разтвор.
  • Здравословентеракотните подове са непорьозни, което ги прави неподатливи на елементи като плесени и микроби.

Минуси

Въпреки многото си предимства, теракотните подове имат някои недостатъци, които включват:

  • Цена – разходите за полагане на теракота са основен недостатък. Полагането на теракотен под е продължителен процес, който изисква услугите на професионалисти. Следователно цената му е по-висока от тази на други видове подове.
  • Времеемкост – полагането на теракота отнема повече време. Не бива да прибягвате до този вид под, ако времето е фактор.
  • Студ – подовете от теракота могат да станат много студени без подложка. Това прави ходенето по него с боси крака трудно.
  • Пукнатини – теракотните подове могат да се напукат, ако не са разположени правилно.

Хубавото обаче е, че можете да се преборите с недостатъците на теракотните подове. Това не бива да ви спира да поднесете на къщата си теракотен под.

Видове Теракотни Настилки

Различните видове теракотни настилки зависят от съставните материали и вида на свързващите елементи, използвани за тяхното сглобяване. По-долу са изброени някои популярни теракотни подове, от които можете да си изберете.

Циментова Теракота

Източник: Pinterest

Това е широко разпространен теракотен под, известен със своето качество, издръжливост, нехлъзгавост и естетическа привлекателност. При смесването на цимента съдържанието на вода трябва да е ниско, за да се избегне напукване на компонентите.

Епоксидна Теракота

Източник: Pinterest

Епоксидният под е на достъпна цена, предлага се с уникален дизайн и може да се използва върху бетонна и дървена основа. Недостатъкът на епоксидната смола теракот е неспособността ѝ да издържа на тежки атмосферни условия, което я прави подходяща само за настилки на закрито. 

Монолитна Теракота

Източник: Pinterest

Монолитният теракотен под се използва често в обществени и търговски сгради поради своята здравина и устойчивост. Този тип подови настилки не изискват интензивна поддръжка и са рентабилни, което ги прави най-добрият избор.

Рустикална Теракота

Рустикалните теракотни подове имат грапава повърхност, което ги прави устойчиви на хлъзгане и подходящи както за вътрешни, така и за външни настилки. Те са многофункционални и осигуряват както функционалност, така и естетическа изява.

Полиакрилатни Теракоти

Източник: Pinterest

Полиакрилатните теракоти са проектирани да издържат на тежки атмосферни условия и външни елементи, което ги прави подходящи за външни подови настилки. Те са лесни за инсталиране, а процесът не отнема много време, тъй като се залепват към съществуваща бетонна плоча.

Процес на Полагане на Теракота Върху Подове

Монтажът на теракотни подове е сложен процес, който изисква висока ефективност. Въпреки че е препоръчително да потърсите професионални услуги за монтажа, ако желаете да се заемете сами, трябва да следвате процеса по-долу.

Почистване на Пода

Първо трябва да разрежете плочата и да я почистите, за да я подготвите за бетонирането. Можете да използвате гребло, за да изравните отвора и да отстраните всички частици, които се намират наоколо. След като изчистите отвора, можете да го почистите с разредена солна киселина, за да унищожите водораслите, способни да отслабят връзката между бетона и теракотата.

Закрепване на Разделителите към Плочата

Преградите са дървени разделители, които спират мокрото теракота да се влива в други части на плочата. Дървената разделителна линия е временно закрепена към плочата и трябва да я отстраните, след като теракотата изсъхне.

Изсипване на Теракотата

След като закрепите дървените прегради към плочата, трябва да изсипете циментовата смес в отвора и да я разнесете по повърхността.

Изравняване на Повърхността

Трябва да избършете повърхността с кърпа, за да сте убедени, че теракотът достига равномерно до всички ъгли на плочата.

Разпръсване на Сместа

Разпръснете сместа за теракота върху повърхността и се уверете, че повърхността е добре уплътнена и препокрита със сместа.

Използване на Въртящи се Камъни за Изглаждане на Бучките

Използвайте въртяща се машина с камъни, за да изгладите бучките. Процесът изисква много търпение, тъй като са необходими часове, преди камъните да бъдат добре полирани, за да се откроят искрящите мраморни цветове и другите детайли на пода, включително оградените квадрати.

Изграждане на Периметър

По време на въртенето разделителят може да не успее да задържи сместа в плочата. Създайте периметър, като насипете малко пясък в краищата, за да не се изплъзва циментът от плочата.

Шлайфане на Повърхността

Използвайте по-малка шлайфмашина, за да довършите пода и да полирате останалите драскотини. Подът трябва да изглежда блестящ и да виждате задоволително отражение на себе си.

Заключение

Подовите настилки от теракота са красиви и се отличават с луксозно усещане, което може незабавно да промени облика на помещението. Тя се използва широко в дизайна на дома като по-привлекателна алтернатива на гранита или мрамора. Ако искате да използвате теракота, трябва да посетите уебсайта на OLX, за да намерите всички качествени материали и оборудване, от които имате нужда, на най-добри цени.