ВСИЧКО, ОТ КОЕТО ИМАТЕ НУЖДА, ЗА ДА ТРЪГНЕТЕ НА ПОХОД (РАНИЦИ, ОБУВКИ, БУТИЛКА ЗА ВОДА, UV ФИЛТЪР И ДР.)

Има голям, красив свят пред входната ви врата. Има пътеки близо до вас, независимо къде живеете. Най-трудният аспект на всяко хоби е започването му. Не се отблъсквайте от главозамайващия асортимент от туристическа екипировка, която се бори за парите ви. Да останете сухи, топли, хидратирани и в безопасност е по-лесно, отколкото си мислите. Тук сме събрали предложения за всичко, което ви е необходимо за еднодневен поход.

Обувки и чорапи

Източник: squarespace-cdn

Нека започнем с очевидното: ако имате червени мехури по краката или неприятно протриване под мишниците, няма да се забавлявате много по време на поход с каквато и да е продължителност. Може да се наложи да експериментирате, за да определите обувките, които предпочитате. Що се отнася до дрехите, обмисляйте ги на слоеве, за да можете просто да ги добавяте или премахвате, преди да започнете да се потите.

Обувките за туристически походи също трябва да са стабилни и дълготрайни. Надеждната туристическа обувка е тази, която няма да ви подведе по средата на маршрута. Обувките за ходене с раница на дълги разстояния трябва да са поддържащи и в идеалния случай – леки. Те също така трябва да са гъвкави и удобни при ходене. От друга страна, може да се наложи обувките за преходи по неравни повърхности да са по-твърди и поддържащи. Обувките за пешеходен туризъм трябва също така да бъдат функционални и приспособими към различни ситуации и видове повърхности. Това обикновено се определя от структурата на обувката. Прилягането е от съществено значение. Без значение колко добре е изработена една обувка, тя няма да работи правилно, ако не приляга правилно.

Бутилка с вода

Източник: shopify

Една от най-често срещаните грешки на начинаещите е да не вземат със себе си вода или храна, дори при кратки екскурзии. Възможно е да ожаднеете повече, отколкото очаквате, в зависимост от горещината и степента на усилие, а солените закуски помагат да задържите изпитата вода. Една литрова бутилка би трябвало да е достатъчна за кратък еднодневен поход. Напълнете я, ако ще сте навън през целия ден или ако е необичайно горещо или сухо.

Прилична бутилка за вода: Металните бутилки за вода са ненужно тежки за по-дълги пътувания, но са отлични за еднодневни разходки в умерено време. Или пък мехур за хидратация: Това е чудесен вариант, ако предпочитате мехурите за хидратация пред бутилките за вода. Харесах моя Platypus пред моя CamelBak, преди да премина отново към бутилки, защото е лесен за почистване между разходките.

Или просто пластмасова бутилка: Конкурент на най-добрата бутилка за туризъм може да се намери в местния магазин за хранителни стоки. Аз използвам чифт 1 литрови бутилки Gatorade, тъй като са достатъчно мощни, леки, евтини и се побират в джобовете за бутилки на повечето раници. 

Закуски: Не е задължително да ядете енергийни гелове, но те са преносими, пътуват добре и понякога са добри. Истинска храна можете да намерите в местния магазин за хранителни стоки. Популярни са туристическите закуски като кренвирши и поп-тартове. Плодовете и ядките също са здравословна алтернатива на силно преработените диети.

Аварийни запаси

На популярна, добре утъпкана пътека за начинаещи вероятно не сте в непосредствена опасност. Въпреки това, докато не придобиете повече опит, може да попаднете в ситуации, в които малко предвидливост би могла да ви осигури по-голямо удобство и безопасност. Съдържанието на вашия туристически комплект за спешни случаи се определя от вашия туристически район, нивото на умения и желаното ниво на комфорт по време на изследване. Като начало определете тези елементи. Те ще ви насочат към добре снабден, безопасен и ефективен авариен комплект.

  • Нож – Тъй като може да се използва за най-различни цели, ловният нож е най-приспособимият елемент в аварийната ви опаковка. Можете да използвате прилично острие за бръснене на дърва, рязане на листа, разрязване на дивечово месо и предпазване от опасни животни. 
Източник: ubuy.ke

Вашият ловен нож трябва да бъде едновременно здрав и малък. Той трябва да има остър ръб и да се усеща добре в ръката ви. В комплекта си за спешни случаи при походи дръжте твърд или сгъваем ловен нож. Когато избирате сгъваем ловен нож, трябва да се уверите, че пантата е много здрава.

  • Тиксо – Тиксото е основен инструмент във всяка аварийна опаковка, защото може да поправи практически всичко! С тиксото може да се поправи скъсана дреха, да се поправи скъсана палатка и дори да се излекува мехур! Този многофункционален предмет винаги трябва да присъства в аварийния ви пакет. Търсете ролки тиксо, които са достатъчно малки, за да се поберат в раницата ви, без да заемат много място.
  • Челник – Оцеляването ви по туристическата пътека зависи от способността ви да виждате къде отивате и какво правите. Поради това челната лампа за туризъм е задължителен елемент от вашия комплект за оцеляване при спешни случаи. В магазините за туристическа екипировка се продават леки и здрави LED челници. Изберете водоустойчиво устройство с широка каишка от спандекс.
източник: imimg.com
  • Запалка – Изключително важно е да се стоплите по време на поход, особено ако сте на къмпинг. От огъня може да получите светлина и топлина. Той може да се използва за приготвяне на лека вечеря, като същевременно държи на разстояние дивите животни. Ще ви е необходима запалка, за да разпалите бързо един огън. Персонализирани запалки се предлагат в магазините за къмпинг консумативи. Този артикул е задължителен за всяка аварийна раница.
  • Таблетки за третиране на вода – Какво ще стане, ако по време на похода ви свърши водата? Това би било животозастрашаваща ситуация за повечето туристи. Носете в комплекта си за спешни случаи таблетки за третиране на вода, за да не се окажете в този спектър. Просто пуснете тези таблетки във водата, след като я извлечете от поток или река. Те ще премахнат всички опасни бактерии и гъбички, оставяйки ви безопасна, годна за пиене вода. Филтрирайте водата, за да отстраните всички отпадъци или буболечки. Ако не разполагате със специален филтър, опитайте с кърпа.
  • Компас – Туристите се ориентират по терена с помощта на съвременни GPS навигационни устройства и смартфони. Въпреки че тези устройства са точни, те са уязвими към прекъсване на електрозахранването или механични повреди. Какво се случва, ако устройството ви се повреди? Ще разчитате на компаса във вашия комплект за спешни случаи. Компасът и картата могат да ви помогнат да намерите пътя от най-гъстата джунгла към безопасността. Той е основен компонент, който трябва да имате в комплекта си.
  • Одеяло – космическото одеяло, което е блестящо, леко и изненадващо топло, е технологичният подарък за туристите. То може да се носи като връхна дреха при лошо време. То може да се използва и за създаване на импровизирана палатка. Ако се дезориентирате, използвайте светлоотразителното космическо одеяло, за да сигнализирате за помощ. Това е високотехнологичен инструмент, който трябва да бъде в аварийния пакет на всеки турист..
  • Комплект за първа помощ – Накрая, дръжте в чантата си за спешни случаи материали за първа помощ. Сред предвидените артикули са бинтове, спирт за втриване, тампони за изгаряне, пинсети, шина и обвивка. За бързо зашиване на рани включете конец за зъби, игла и болкоуспокояващи. Включете адреналинови инжекции, морфин, стерилизирани спринцовки и подкожни игли, ако отивате на планински поход. В случай на катастрофално нараняване тези неща могат да се използват за извършване на леки реконструктивни операции на бойното поле.
източник: ubuy.vn

Винаги насърчаваме туристите да носят комплект за спешни случаи. Той може да спаси живота ви в случай на злополука или нападение от животно, докато дойде професионална помощ. Поставете изброените по-горе предмети във вашия комплект за спешни случаи. Така не само ще сте спокойни, но и ще можете да се справите с трекинг пътеката с увереност!

Сега, след като сте събрали цялото си оборудване, ще ви трябва нещо, в което да го транспортирате. Най-важната характеристика на една раница е тя да пасва правилно. Предприятията за дейности на открито, като например REI, предоставят възможност за лично напасване. Отделенията за бутилки с вода, примките за екипировка и гръдните или кръстните колани най-вероятно ще се различават в зависимост от нивото на активност, което предвиждате.