ВСИЧКО, ОТ КОЕТО СЕ НУЖДАЕТЕ, ЗА ДА ЗАПОЧНЕТЕ ДА СЕ КАТЕРИТЕ (ВЪЖЕТА, РАНИЦА, ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА)

Скалното катерене е полезно хоби, ако търсите активност, удоволствие и доста адреналин. Въпреки че привлича голям брой от смелчаци, скалното катерене също така  е популярно сред авантюристите. Вие също така можете да станете и състезател, ако сте физически подготвени  и получите подходящото оборудване и обучение.

Ако започвате във фитнес зала или с трньор, обикновено ви се предоставя цялото необходимо оборудване. Въпреки това някои фитнес зали или треньори  може да изискват от вас да закупите поне няколко елемента от оборудването. И в крайна сметка ще поискат да закупите собствена екипировка за катерене. Преди да започнете да се катерите, винаги проверявайте оборудването си, независимо дали то е лично ваше или сте го наели. Износването е неизбежно при честата употреба. Предимството от закупуването на собствено оборудване е, че познавате неговата предистория.

Ще ви трябват няколко предмета и оборудване, за да започнете да се катерите.

Дрехи за катерене

Носете широко облекло, което няма да пречи на вас или на въжето. Облеклото трябва да е дишащо, да отвежда потта и да изсъхва бързо, за да ви е топло и удобно по време на катерене. Ако се катерите навън, носете дрехи, подходящи за променливо време, точно както бихте направили, ако сте на поход.

Обувки за скално катерене

източник: hips.hearstapps.com

Обувките за катерене предпазват краката ви, като същевременно осигуряват необходимото сцепление, за да имате опора. Повечето видове са относително уиниверсални, но вашите умения за катерене и къде се катерите също са важни променливи при избора на правилната обувка. Скалните обувки трябва да са плътно прилепнали, но не и болезнено притискащи. По-плътно прилепналите обувки обикновено се предпочитат за технически по-трудни за изкачване терени. 

Но ходенето на дълги разстояния със скални обувки не е удобно, а и това може да ги унищожи. Носете обувки за поход, маратонки  или други подходящи обувки за прехода  от колата ви до началото на вашата зона за катерене. Обувките за катерене са само за катерене.

Каска за катерене

източник: gubbies.com

Когато се катерите на открито, винаги трябва да използвате каска. Каските за катерене са предназначени да предпазват главата ви от падащи камъни и отломки, но някои (не всички) са предназначени и да ви предпазят в случай на падане. Те обикновено не се използват във фитнес зала за катерене, тъй като това е контролирана среда. Каската трябва да е удобна за носене, плътно прилепнала, но не прекалено, и да седи равно върху главата ви. Каските обикновено са конструирани с твърда защитна обвивка и вътрешна система със предпазни каишки.

Сбруя за катерене

източник: jumia.is

Трябва да имате сбруя за катерене, освен ако не се занимавате с боулдър. Сбруята се състои от два основни компонента:

  • Колан на талията: Носи се около талията и трябва да приляга плътно. Сбруята за сядане се състои от колан за кръста и две бримки за краката, които обикновено се съединяват пред ханша чрез ремък, известен още като предпазна бримка. Обезопасителните примки са изключително здрави, но все още имат един недостатък, който е довел до поне една известна смърт. Въжето често се прекарва през две „примки за връзване“ над и под „охранителната примка“ при скално катерене. Възелът-осем се среща най-често при скално катерене. Това са най-често използваните колани за развлекателни спортове като спускане с въже и скално катерене, защото позволяват широк спектър на движение, като същевременно осигуряват високо ниво на безопасност.
  • Примки за краката: Направете една бримка около всеки крак. Те осигуряват по-голям комфорт и безопасност за катерачите (при спускане, качване, окачване и др.), като разпределят тежестта по-равномерно между примките на краката и колана на кръста.
    Някои колани имат нерегулируеми примки за крака, докато други имат регулируеми. Ако са регулируеми, те имат или катарама за автоматично заключване, или двоен резервен механизъм, както е посочено по-горе. 

Коланът ви помага да се обезопасите. Всички колани включват две предни точки за връзване, една в кръста и по една примка за всеки крак, които са специално предназначени за вдигане на въжето и завързване. Като цяло местата за връзване се различават от определената примка за предпазване. Правилното закопчаване на коланите е от решаващо значение за безопасността ви. Правилният модел на сбруя се определя от вида на катеренето,  което възнамерявате да извършите.

МАГНЕЗИЕВ ТАЛК

Катерачите, подобно на гимнастиците, използват талк, за да увеличат сцеплението си. Потта по ръцете ви се абсорбира от талкът. За да намалите въздействието върху околната среда, изберете талк, който съответства на цвета на скалата, по която се катерите. Увийте тънък колан около кръста си и към него вържете малка торбичка с талк. 

Карабинери

Тези здрави, леки метални пръстени с пружинни  свързват въжето за катерене със защитата за катерене като болтове, гайки и други елементи. Те също така се използват за изграждане на бързи изтегляния (които се използват при катерене) и за закрепване (свързване) на вашата екипировка към примките на сбруята. Първият карабинер, който повечето начинаещи трябва да закупят , е заключващ се карабинер, предназначен да се използва с протриващо устройство.

източник: ubuy.ke

Протриващо устройство

източник: imgcdn.ukc2.com

Това устройство помага на катерача да контролира въжето. Когато се използва правилно, протриващото устройство подобрява триенето, което помага на устройството да възпре падане, да спусне катерача, да изтегля внимателно въжето, докато катерачът напредва, или плавно да го навива при спускане. Тръбните протриващи устройства и тези, които предотвратяват късането са двата най-разпространени типа.

Може да не се нуждаете от собствено протриващо устройство първите няколко пъти, когато се изкачвате (може да наемете такова или вашият треньор да ви предостави едно), но това е една от важните части от екипировката, която в крайна сметка ще искате да притежавате.

Въжета за катерене

Никое оборудване не е по-важно за катерач от въжето, но когато за първи път започнете да се катерите, най-вероятно въжето ще ви бъде дадено. Кое въже е най-добро за вас ще зависи от това къде и какво катерите, докато се учите.

Въпреки това, когато тепърва започвате, е полезно да знаете, че има два основни типа въжета:

  • Динамично въже. Това въже е предназначено за скално катерене, тъй като има вградена еластичност. То е предназначено да абсорбира силата при падане, въпреки факта, че силата на падане може да бъде доста голяма.
  • Статично въже . Това е умерено твърдо въже, което има по-малко еластичност в сравнение с динамичното въже, и се използва за спускане и спасителни операции.

Всички въжета за катерене трябва да преминат тестовете на UIAA, които определят количеството на възможните падания, силата на удара и динамичната еластичност.

Защита при катерене

Като начинаещ катерач няма да поставяте котви или предпазни въжета. Разбирането какво представляват и как да ги поставяте, от друга страна, ще ви направи опитен катерач. Първо ще трябва да сте опитен спортен катерач и след това да ходите на уроци, за да научите как правилно да поставите елементите за безопасност. Тази серия оборудване, обикновено наричано „професионално“, се използва в традиционното катерене за закрепване на въжето към скалата. Когато професионалното оборудване е правилно поставено в пукнатина, то възпира падането на катерача от високо.

Професионалната екипировка включва френд и клема, които често се наричат с търговски наименования като Stoppers, Hexcentrics или Friends. Питоните са били често използвани в миналото. Всеки от двата основни типа професионални елементи се предлага в редица размери:

  • Активен. Тези единици са активни и имат подвижни части. Френдовете (SLCD) са един пример за такова оборудване, което може да пасне в редица пукнатини.
  • Пасивен. Тези елементи са съставени от едно парче метал и не съдържат движещи се части. Пример за това е котвата.