Всичко, от което се нуждаете, за да започнете да бягате

Хората бягат поради няколко причини, някои бягат в  маратони, а други, за да поддържат форма или просто за забавление. Наличието на подходяща екипировка прави  резултатие от бягането по-добри. Като начинаещ може да си мислите, че бягането е лесно. Трябват ви само чифт маратонки, тениска и шорти. Но за ефективно бягане списъкът е дълъг.

Екипировката за бягане зависи от типа бягане, който искате да практикувате. Тениска и къси панталони може да не са подходящата екипировка, когато бягате на дълги разстояния. Облеклото просто ще се вее. Има специални екипировки за спортно бягане, забавление, поддържане на форма и дори за маратони. Изборът на типа бягане, който искате да практикувате, е първата стъпка.

Ето няколко съвети, които ще ви помогнат да изберете най-добрата екипировка.

1.  Чорапи за бягане

източник: contents.mediadecathlon.com

Удобният чифт чорапи за бягане са една от ключовите части на вашата екипировка. Чорапите за бягане трябва да имат добра вентилация, да могат да попиват влагата и да осигуряват опора. Бягането може да причини пришки, прегряване и дискомфорт. Правилните чорапи ще ви предпазят от всяко дразнене, като същевременно ще подобрят представянето ви.

Най-добрите чорапи за бягане, които трябва да си купите като начинаещи, са безшевните. Те имат допълнителна подплата на определени зони. Подплатата намалява напрежението върху мускулите на краката ви. Дебелината на чорапите зависи и от вида обувки, които сте избрали. Проверете за съвместимост на чорапите с вашите маратонки, преди да ги купите. Чорапите също трябва да имат опора в свода и глезена. Поддръжката е важна за задържането на чорапите на мястото им по време на бягане. Чорапите с технология против пришки ще предпазят краката ви от излизане на пришки. И накрая, уверете се, че чорапите ви абсорбират миризмата и излишната влага.

2. Шорти за бягане

източник: ctfassets.net

Шортите за бягане са най-добрите, когато става въпрос за проветряване. Когато бягате, използвате много енергия, излъчвана като топлина. Шортите помагат за охлаждане. По-късите шорти, особено при бягане на дълги разстояния, са най-добрата екипировка за бягане. Ето малко информация за най-добрите шорти подходящи за дълги разстояния.

Полиестерните шорти са най-добри за бягане по път и пътеки. Те са удобни, леки и съхнат бързо. Полиестерните шорти са удобни. Това ги прави най-добрите шорти за тренировка и бягане.

Малко по-дългите шорти са разумен избор за бягате по път и пътеки. В горещо време късите шорти са най-добрият вариант за бягане. За бягане на дълги разстояния се препоръчват къси панталони с размер 3/4. По-дългите шорти блокират слънцето и осигуряват защита при спад на температурите. В студено и дъждовно време трябва да използвате клин за бягане.

3. Клин за бягане

източник: adidas.com

При ниски температури е препоръчително да носите клин. Клинът за бягане предпазва тялото ви от студ и наранявания. Клиновете за бягане покриват краката ви и ви предпазват от вятъра. Те ви пазят от поривите на вятъра и студа. Клиновете са идеални за бягане в лошо време.

Когато пазарувате, търсете плътно прилепнали клинове. Те трябва да са идеално пасващи. Клиновете, изработени от полиестер, са най-подходящи за бягане. Вие се потите и излъчвате топлина и пот дори при студено време. Полиестерните клинове изсъхват бързо и ви топллят.

4. Потници, тениски и блузи за бягане

източник: independent.co.uk

Дрехите за горната част на тялото се предлагат в три варианта, потници, тениски и блузи. Изборът на горна дреха за бягане зависи от времето навън. Потниците обикновено са предпочитани от бегачите в горещо време. Те позволяват на тялото да се охлажда по-бързо.

Тенските за бягане се носят в горещо или топло време. Те са най-добрият заместител на потниците. На повечето хора не им е удобно да носят потници и предпочитат тениските. Те предлагат същото удобство като потниците, но предпазват раменете ви от пряката слънчева светлина. Блузките с ¾ ръкави са най-подходящи за срамежливи хора, които не обичат да показват телата си.

Блузите с дълъг ръкав се носят главно в студено или малко по-мрачно време. Тези блузи предлагат защита от посиняване при студено време.

Синтетичните материали осигуряват най-добрата защита при бягане. Те позволяват постоянен поток от въздух, който охлажда тялото ви. Не забравяйте да попитате за дрехи от синтетичен материал, когато избирате горнище за бягане. Блузите с ярки цветове са за предпочитане, тъй като увеличават видимостта ви. Да бъдете видими е от решаващо значение, особено когато тичате по оживени пътища.

5. Маратонки за бягане

източник: gq.com

Наличието на подходящи обувки за бягане  ще намали възможността от нараняване. Маратонките помагат за намаляване на болката и напрежението в краката. Както сами можете да забележите, маратонките за бягане са проектирани така, че задната им част се наклонява към предната. Това придава на краът естествено усещане по време на бягане.

Обувките за бягане също имат относително голяма подметка. Голямата подметка помага, като поема натиска и силата, упражнявана върху земята. Всеки бегач има различни нужди по отношение на обувките. За да извлечете максимума от маратонките си, първо ги пробвайте в магазина. Пробването на обувките преди покупка ви помага да изберете правилните маратонки. По този начин можете да проверите дали наклонът на подметката или петата е удобен. Тествайте маратонките на бягаща пътека или просто се разходете и усетете комфорта им. След това купете най-подходящите обувки за вас. 

6. Спортно бюстие

източник: nike.com

Спортните бюстиета са необходими, когато бягате, тъй като осигуряват опора за вашия бюст. Те се различават по размер. Спортните бюстиете намаляват нежеланото движение на женския бюст при бягане. Когато купувате спортен сутиен, се уверете, че вземате правилния размер, за да предотвратите прекомерното притискане на гърдите си. Ако не ви е удобно, няма да можете да бягате добре. Отделете време, за да изберете удобен спортен сутиен.

7. Балсам против триене

източник: self.com

Балсамът против триене може да се прилага върху всички области на тялото, на които могат да получат синини заради триене. Когато бягате, в областите около ръцете, бедрата, бюста и стъпалата могат да се образуват синини. Балсамът против триене намалява триенето. Това намалява шансовете за образуване на синини. Балсами и кремове против триене като вазелин могат значително да намалят триенето.

8. Бутилка с вода и лента за ръка за телефон

Важно е да поддържате тялото си хидратирано, когато бягате. Ако сте нови в бягането, непременно се нуждаете от буилка с вода , това ще повиши производителността ви, като същевременно ще регулира телесната ви температурата. Лентата за бягане е от съществено значение, когато искате да използвате телефона си. Можете да слушате музика или дори да отговаряте на обаждания, докато бягате по пътеката.

Заключение!

Изборът на подходяща екипировка за бягане изисква обмисляне. Една грешка и може да имате най-лошото преживяване в живота си. Ако искате да се захванете с бягане, наличието на подходяща екипировка ще направи изживяването ви приятно.