Градински цветя, които цъфтят през цялата година

Нима всички не обичаме прекрасния аромат на цветята? 

Те не само са видимо приятни, но имат и различни ползи. Някои цветя осигуряват лекарства за различни заболявания, а други са идеални за декорация. Цветята се предлагат в разнообразни форми, размери и цветове.

Докато някои цветя цъфтят само през определен сезон, други цъфтят всяка година. 

Затова ви предлагаме 10 цъфтящи растения, които ще растат през всеки сезон.

Нека не чакаме повече и да започнем!

1. Рози

Източник: indiagardening.com

Един от най-ранните ми спомени е да гледам как баща ми обработва розите си. Розите са красиви. Има различни ползи от тези цветя. Най-удивителният факт за розите е, че те цъфтят през всички сезони. Някои от нас случайно ги убиват, като ги поливат твърде много или твърде малко.

Веднъж един експерт ми каза кога да поливам розите. Сложете пръста си в почвата. Ако тя излезе суха, налейте още малко, докато пръстът ви се намокри. Цената им варира от 1,80 до 5,00 паунда. Розовото растение често не успява да оцелее поради добавянето на различни неща в почвата.

Никога не слагайте остатъци от чай или кафе във или върху почвата, защото те ще унищожат желязото в почвата. Желязото е основен елемент за растенията. Ако те се смесят с почвата, растението загива, защото елементът желязо е силен стимул за процеса на израстване. Независимо от количеството или марките на торовете, които добавяте, те няма да помогнат. Защо? Защото чаят или кафето ще отнемат желязото и растението ще умре бавно.

2. Бугенвилея

Източник: indiagardening.com

Най-често е известно като „растение на късмета“. Обича сухотата и подрязването!

В Лондон ги наричат „боган-вила“. Защото те са изключително красиви. Имат вечно качество, подобно на розите.

Бугенвилеята носи толкова много и иска толкова малко. Всички различни цветове правят красива дъга. Трудно е да се намери нещо толкова красиво и толкова издръжливо.

Храстите на бугенвилеята представляват и отличен периметър за сигурност. Ако ги засадите като жив плет, заради бодлите си те правят непробиваема бариера. По-добре от бодлива тел. 

Ако някога сте се заклещили в такава, никога повече няма да посмеете да се опитате да се промъкнете през нея!

3. Китайска роза , Хибискус

Източник: indiagardening.com

Хибискусът е националното цвете на Малайзия. Наричат го Бунга Рая. Това цвете се използва за приготвяне на розов чай, сладкиши и лекарства.

Преди няколко месеца засадих хибискус в големи саксии и те започват да пускат пъпки, а на мен това ми харесва! 

Отглеждам хибискусите си на балкона, тъй като през големите ми прозорци има много светлина, но почти никакво слънце.

4. Иксора

Източник: indiagardening.com

Иксора е род цъфтящи растения от семейство Рубицови. Това е растение с перфектно качество.

Сезонът на цъфтеж на това растение продължава през цялата година. То е растение, което не изисква особена поддръжка. Има много разновидности. Например Иксора с много листа, Иксора джудже и т.н. 

Нуждае се от четири до пет часа слънчева светлина рано сутрин през лятото. Не може да понася пряка слънчева светлина. За отглеждането ѝ е необходим добре дрениран контейнер.

Произвежда се в леко кисела почва. Променя цветовете на листата си в зависимост от киселинността на почвата, в която расте.

5. Лантана

Източник: indiagardening.com

Те са известни като сложни цветя. Те се нуждаят от много слънчева светлина, за да растат през лятото, но могат да цъфтят по различен начин през цялата година. 

Лесно може да се открие покрай пътищата и в горите. Затова е известно и като диворастящо растение!

6. Адениум (пустинна роза)

Източник: indiagardening.com

Това е изключително красиво растение. От години имам адениум в градината си. Тогава не знаех нищо за грижата за растенията и всичко останало. Но като по чудо растението оцеля!

Известно е също като пустинна роза. Те се отглеждат предимно в сухи райони. Тези растения са скъпи, но за да се развие едно от тях, са необходими малко грижи. 

Хибридният адениум се продава на много висока цена. Сега има луди двойно цъфтящи цветове и имат още по-луди цветове.

7. Короната на Христос

Източник: indiagardening.com

Това е широко разпространено растение. Лесно е за отглеждане, особено за начинаещи. Може да се отглежда както навън, така и на закрито. Нуждае се от сух въздух и много слънце, за да цъфти напълно. На закрито стъблата изтъняват, а листата стават по-малки, но не умират.

Стъблата са дебели, тъй като съхраняват вода. Има много разновидности по целия свят.

8. Кросандра

Източник: Flowers Precious

Това растение е известно още като „петарка“! Семената се нуждаят от дълго време, за да покълнат. Семената на касандра покълват за период от две седмици до два месеца. Тя има красив цвят, който отразява жизнена вибрация.

Тези цветя имат различни нюанси в зависимост от региона, в който се отглеждат. Те могат да бъдат от тъмножълт до леко розов цвят.

9. Тибухина

Източник: wikipedia

Наричано още дърво на принцесите или храст на славата, това е тропическо цъфтящо дърво. Обикновено е високо и широко 18-24см.. Въпреки че при идеални условия може да порасне до 28 см.. Нуждае се от редовна вода и обича сянка. Пряката слънчева светлина ще навреди на растението.

Расте в красив грозд. Това растение е полуксерично, ако се отглежда в отлични, мъгливи крайбрежни условия.

Обожавам червеникавите, размити цветни пъпки!

10. Аламанда

Източник: wikipedia

Цветовете на това растение са с тръбеста форма. Предлага се в три разновидности и петнадесет цвята!

Жълтото е често срещан цвят за това растение. Аламанда се нуждае от добро количество слънчева светлина, тъй като това растение обича слънцето. Животът на цветовете зависи от почвената смес.

При добра почвена смес цветето ще цъфти в продължение на четири до шест дни. Въпреки че не цъфти при изключително студени условия, то няма и да загине. Също така се нуждае от дренажни отвори, когато се отглежда в саксии за цветя.

Заключение

Всички тези растения могат да бъдат намерени на цени между 5 и 10 евро. Можете също така да изберете цъфтящи растения джуджета от всички горепосочени растителни видове. Растенията джуджета често са по-скъпи и изискват повече грижи.

Надяваме се, че нашето малко усилие ви е помогнало да решите какъв вид растение искате да отглеждате. Не забравяйте, че цветята могат да бъдат най-добрият приятел на всеки!