Декоративна мазилка тип “оризови зърна”

Въпреки че обикновено се фокусираме върху интериорния дизайн на къщите, екстериорът също е важен. Екстериорът на къщата има много общо с вътрешния ни стил, макар и да не изглежда така. Къщата може да изразява модерност, класицизъм или оригиналност. Има много начини да се изберат детайли и материали, така че всичко да пасва както отвътре, така и отвън. Декоративната мазилка тип „оризови зърна“ е един от най-добрите варианти за декорация на интериора и екстериора, като придава бляскав вид, където и да се намира.

Какво представлява декоративната мазилка тип „оризови зърна“?

Декоративната мазилка тип „оризови зърна“ е акрилна мазилка. Обикновено се използва за представяне на основния дизайн в екстериора, но може да се използва и в интериора. Декоративната мазилка тип „оризови зърна“ предлага поглъщащ вид на стените ви и е много по-лесна за почистване и поддръжка.

Тя представлява декоративна мазилка с „оризово зърно“. Може да се използва върху повърхности на минерална основа, включително традиционни мазилки, гипсови мазилки, бетон, гипсови плочи и стара боя. Устойчива е на механични натоварвания, удари, абразия и надраскване и е водоустойчива.

Гранулацията на декоративната мазилка тип „оризови зърна“ е 1,5 мм, така че тя ще определи средно суров дизайн на стените, тъй като е между 1,0 мм, представляващ по-фина гладкост, и 2,0 мм, който е много суров.

Декоративната мазилка тип „оризови зърна“ придава на стаята ви красив вид. Суровата текстура я прави по-луксозна. Мазилката е по-достъпна, предпазва от влага, студ и топлина и ви дава свобода на вашия дизайн.

Относно декоративните мазилки:

Декоративната мазилка е последният слой на всяка фасада и придава отличен и свеж вид на сградата, независимо дали става въпрос за жилищни или бизнес помещения. Декоративната мазилка може да се използва във вътрешността и външността на сградата. Декоративната мазилка е много разпространена в днешно време и се използва в 60-80% от сградите. Видът на декоративната мазилка зависи от основата, от която е направена. Съществуват пет вида декоративни мазилки. Те са:

1) акрил

2) силикат

3) силикон

4) силикат-силикон

5) минерален (вароцимент).

Основната разлика между тях е в паропропускливостта, еластичността, устойчивостта на замърсяване и вида на основата, върху която се полагат. В нашето строителство акрилната фасадна мазилка се използва главно за фасадите на еднофамилни къщи и други сгради. В битовата практика обаче тя се използва в 60-80 % от случаите при контактна фасада със стиропор.

Най-често срещаната гранулация е 1,5 mm, която предлага най-добро съотношение между цена, употреба и качество. По-големите гранулации, като 2,5 mm или 3,0 mm, са по-лесни за монтаж и скриват неравностите по фасадата. От друга страна, гранулите с по-голямо зърно изискват по-висока употреба на материала. Освен това по-голямата гранулация се замърсява по-бързо поради своята грапавост.

По отношение на естетиката декоративната фасадна мазилка с по-голяма гранулация (2,0 mm) придава на фасадата по-груб, рустикален вид. По-фината гранулация (1,0 mm) създава впечатление за изключително гладка повърхност.

Източник: Google

Избирате ли цвета на декоративните мазилки?

По отношение на цвета, фасадните мазилки могат да бъдат оцветени в различни нюанси. От друга страна, по-меките тонове са идеални за фасадата. За това има разумни обяснения. По-тъмните цветове поглъщат повече топлинна енергия, отколкото по-ярките цветове. В резултат на това при нагряване и охлаждане могат да се появят големи деформации във фасадната мазилка, което да доведе до пукнатини по фасадата.

В резултат на това, докато избирате фасадна мазилка, обърнете внимание на стойността на светлинния интензитет, обозначена с буквата „Y“ и представена на тоновата карта на производителя.

Източник: Google

В продължението на този блог ще обясним колко важно е да се комбинират цветовете с декоративна мазилка тип „оризови зърна“, за да изглеждат къщата или жилището ви по-красиви и привлекателни..

Неутрални цветове

Неутралните цветове за фасадата са най-практичният, класически и широко разпространен избор. Неутралните цветове са прости и носят най-малък риск от грешка. Те се вписват във всеки квартал и се почистват лесно.

Когато по фасадата с неутрален цвят се натрупа мръсотия, тя няма да се вижда толкова добре, колкото при къщите със светли или взискателни тъмни нюанси на цвета.

Източник: Google

Съчетаване на цветовете с покривни керемиди и градински елементи

Фасадата на къщата трябва да бъде съобразена с цвета на керемидите на покрива. В допълнение към класическия червен цвят все по-често се срещат зелени или черни керемиди. Добре е с тях да се съчетае жълтият цвят на фасадата.

Избягвайте прекалено ярките цветове и се уверете, че фасадата на дома ви е в хармония с градината, ако имате такава, особено ако в двора има павирани пътеки или фонтан и други декоративни елементи.

Източник: Google

По-тъмни цветове

Тъмните тонове на цветовете, които сте избрали за фасадната боя, ще абсорбират слънчевите лъчи повече от светлите, така че влиянието на външните фактори е малко по-значително и цветът избледнява по-бързо.

Стигаме до извода, че изборът на цвят за фасадата не е само въпрос на вкус и желание. Все пак трябва да се вземат предвид и много други фактори, като например техническите характеристики и качеството на строителството.

Източник: avso.org

Как да почистваме външната декоративна мазилка тип „оризови зърна“?

Почистете фасадата с уред под високо налягане. Прекомерното налягане на водата, неправилно избраният накрайник или твърде малкото разстояние на накрайника от почистваната мазилка могат да доведат до сериозни повреди или разрушаване на фасадата. Трябва също така да се има предвид, че при миене на фасадата водата може да достигне до по-дълбоките слоеве (мрежесто-армиран слой, изолационен материал). Това удължава процеса на сушене – до 7 дни при 20 °C и 65% влажност на въздуха. Поради това времето за съхнене на фасадата трябва да се определи индивидуално за конкретната сграда.

Източник: Weber

Заключение

В този блог се опитваме да представим декоративната мазилка тип „оризови зърна“ и нейното предназначение. Надяваме се също, че с прочитането на този блог сте научили как да съчетавате правилно цветовете на стените си тип „оризови зърна“. И ви показахме най-добрия начин за бързо и ефикасно почистване на стените тип „оризова мазилка“

Посетете сайта OLX за да се запознаете със стотици оферти за декоративни мазилки.