Добри ли са Mac компютрите за гейминг: Подробно ръководство

Mac компютрите са известни със своята модерна естетика, усъвършенствани функции и отлична софтуерна оптимизация. Тези характеристики обикновено превръщат Mac във фантастичен вариант за професионални персонални компютри, особено за хора, които използват мощни софтуерни пакети, изискващи голяма изчислителна мощ, включително програми за графичен дизайн или редактиране на видео. Но тези, които в момента притежават Mac компютър или мислят да се сдобият с такъв, може да се запитат дали тези мощни устройства са подходящ вариант за игра на любимите им видеоигри. Четете по-нататък, за да разберете дали Mac компютрите са подходяща опция за игри и как да се възползвате максимално от възможностите за игри на вашия Mac компютър.

Гейминг на Mac: Какво ви е необходимо

Най-новите игри имат високи изисквания към графичните и процесорните възможности на компютъра. Необходим ви е компютър с бърз процесор (CPU), за да си осигурите най-добрата платформа за виртуалните си приключения, но също така е полезно да разполагате със силен графичен процесор и сравнително голямо SSD устройство, тъй като игрите могат да заемат много място за съхранение.

Освен това препоръчваме 16 GB RAM; минимумът е 8 GB, които се предлагат стандартно на много Mac компютри. Препоръчваме ви да закупите възможно най-много RAM памет в момента, защото след това тя не може да бъде надградена. M1 Pro, който се предлага с MacBook Pro, има 32 GB обединена памет (терминът на Apple за оперативна памет), M1 Max, който се предлага с MacBook Pro или Mac Studio, има 64 GB, а M1 Ultra, който има огромните 128 GB (само Mac Studio).

Добрият дисплей е плюс, но тъй като почти всички Mac имат Retina дисплеи с висока резолюция (с изключение на 21,5-инчовия iMac и Mac mini), можете да сте сигурни, че игрите ще изглеждат фантастично на вашия Mac. Retina дисплеят изисква много енергия, за да задвижва всички тези пиксели, така че ще ви трябва графичен процесор с отлична 3D производителност.

Желателно е да избегнете твърдия диск, защото бързата система за съхранение също ще подобри производителността на игрите. За щастие Apple вече не предлага Mac с твърди дискове или Fusion устройство, което съчетава флаш памет и твърд диск(но внимавайте за това, ако купувате обновен или употребяван Mac).

Колко добре компютърът ще се справи с интензивните за процесора игри е нещо друго, за което трябва да следите. Например, въпреки че изглежда, че MacBook Air M1 има спецификации, равни на тези на MacBook Pro, в него липсват вентилатори, което го принуждава да забавя работата си, за да предотврати прегряване.

Удобен геймърски стол, няколко лесни за ядене с една ръка закуски и периодични почивки също са препоръчителни, за да не се стига до необичайна форма на гръбнака ви.

Подробно ръководство: Добри ли са Mac за игри?

В продължение на много години Apple си е спечелила репутацията на висококачествен продукт за професионалисти и независими изпълнители, работещи по сложни проекти. Apple предлага Mac компютри на по-високи цени от всички останали на пазара, като същевременно предлага превъзходна софтуерна оптимизация, изобретателен дизайн, първокласно обслужване на клиентите и първокласни цени. Клиентите намират това за абсурдно и избират алтернативи, когато нямат средства за закупуването му.

Въпреки че Apple MacBook има много предимства, никога не сте виждали професионален играч да използва такъв; защо е така? За това допринасят няколко фактора, които са разгледани подробно в това ръководство.

Както настолните, така и преносимите версии на Mac в момента се захранват от MacBook Air, популярен продукт на своя пазар. Тъй като повече хора използват лаптопи, отколкото настолни компютри, той разполага с решения „всичко в едно“. Изборът за тези, които разполагат с отличен бюджетен диапазон, за да се сдобият с такъв, са iMac и iMac Pro.

Apple използва най-добрия хардуер и други приложения в сравнение с елитните си съперници. Въпреки това, поради вградения графичен процесор, който не осигурява никаква стойност при игра на игри от висок клас, професионалистите все още не го избират. Той няма да ви хареса толкова, колкото на другите геймъри, които използват лаптопи и персонални компютри.

Повечето потребители се притесняват от цената, защото получават два геймърски лаптопа или настолни компютри на цената на един MacBook, което е абсурдно.

Обаче графичните процесори в по-евтините Mac компютри не са съвместими със съвременните игри през 2022 г.

Вместо това може да решите да изградите за себе си един геймърски компютър, като използвате предпочитаните от вас първокласни геймърски компоненти. Това ще ви даде предимство пред другите играчи и по-висока степен на удоволствие, когато играете първокласни екшън игри с отлична визуализация и скорост. Това също така е по-достъпно от Apple MacBook.

Това е сериозен недостатък за геймърите, тъй като много съвременни игри от висок клас от 2022 г. могат да бъдат инсталирани само на настолен компютър или Windows, а не на MacBook. Всичко има предимства и недостатъци и използването на Mac за игри може да бъде изгодно при някои обстоятелства, но в тази конкретна ситуация това би било лоша идея.

Самият избор на игри остава огромен недостатък, когато става въпрос за игри на Mac:

След представянето на новите си процесори с чип M1 Apple подобри спецификациите на по-новите модели, за да осигури на потребителите си по-високо качество на игрите. Почти всички видеоигри, създавани някога за компютри, са били проектирани с оглед на потребителите на Windows.

Поради факта, че много от наскоро пуснатите игри или не са създадени с версия, съвместима с Mac, или в някои случаи са пуснати много по-късно за macOS, отколкото за Windows, библиотеката с игри на потребителите на Mac може да бъде сравнително ограничена или да изостава от тази на геймърите, използващи PC с Windows.

Играйте игри на Mac компютри с Parallels

За щастие един доста прост начин за заобикаляне на проблема позволява на потребителите да получат достъп до най-добрите характеристики на двата свята, като същевременно им позволява да играят всяка съвместима с Windows PC игра директно от машина Mac. Потребителите на Mac могат да стартират приложения за Windows на своята машина заедно с приложения за macOS, като инсталират програмата Parallels.

Parallels ви позволява да играете различни PC игри със същата простота на вашата Mac машина, независимо дали използвате Steam, индивидуални игрови клиенти или друга библиотека с игри. Това създава безпроблемно и приятно изживяване за потребителите, които искат да имат свободата да използват както Mac, така и PC платформи.

Заключение

В обобщение можем да твърдим, че Mac не са подходящи за игри. Просто казано, това не е тяхното предназначение. Спомнете си известната фраза на Айнщайн: „Не оценявай рибата по това, дали може да се качи на дърво.“ Mac се справят отлично със задачите, за които са създадени, но игрите не са една от тях.