Домакински услуги за изкарване на допълнителни пари

Грижа за домашните любимци

Източник: nestle.com

Грижата за домашен любимец в дома му, докато собственикът му отсъства, е известна като „гледане на домашни любимци“. Разхождането на кучета е вид гледане на домашни любимци, тъй като включва посещение в дома на домашния любимец с цел осигуряване на упражнения и общуване. 

Въпреки че някои гледачи на домашни любимци и разхождачи на кучета предоставят допълнителни услуги, като например ограничено настаняване в дома (по-малко от 30 % предлагат тази услуга, според проучването на PSI за състоянието на индустрията през 2020 г.), те се различават от „гледането на домашни любимци“.

Както подсказва определението, гледачите на домашни любимци се грижат за домашните любимци на клиентите в техните домове. Собствениците на домашни любимци често наемат гледачи на домашни любимци, когато заминават на почивка, пътуват по работа, работят дълго време или не могат да се грижат за домашния си любимец поради заболяване или нараняване. 

Най-разпространеният вид услуга за гледане на домашни любимци е ваканционната грижа. Гледачът на домашни любимци посещава дома на клиента за определен период от време и с определена честота, договорени между собственика на домашния любимец и гледача, докато собственикът на домашния любимец отсъства. Храненето, упражненията, грижите и осигуряването на компания, проверката на здравословното състояние, отпускането на лекарства и други специални грижи са примери за услуги. По-рядко гледачите на домашни любимци предоставят грижи в дома, които могат да включват гледане на къща и поддръжка на имота.

Услугите за разхождане на кучета често се предоставят от гледачи на домашни любимци. Когато клиентите не са в състояние сами да упражняват и да се грижат за своите домашни любимци, те наемат гледачи на домашни любимци. Това е особено характерно за гъсто населените места, където собствениците на домашни любимци често водят забързан професионален начин на живот и поради това не могат да се грижат за своите домашни любимци. Клиенти, които не са в състояние да се занимават с домашните си любимци поради здравословни проблеми или заради това, че нямат достатъчно физическа сила поради възрастта си.

По време на гледането на домашни любимци гледачите на домашни любимци изпълняват редица задължения, включително: 

  • Хранене и смяна на купичките с вода на домашните любимци 
  • Осигуряване на възможности за физическа активност и игра (може да включва разходка на кучето) 
  • Почистване на кутиите за боклук, както и на други замърсявания от домашните любимци 
  • При необходимост даване на лекарства за домашни любимци 
  • Много нежност, любов и грижи! 

Гледачите на домашни любимци често носят поща или вестници и сменят щорите и осветлението, за да придадат на дома „обитаем“ вид, докато собствениците отсъстват. Собствениците на домашните любимци могат понякога да поискат от гледачите да изпълняват и други задачи.

Предимства на гледането на домашни любимци в сравнение с други възможности за грижа за домашни любимци

  • Домашните любимци са по-щастливи и по-малко стресирани у дома, в обичайната си среда. 
  • Спазват се режимите на хранене и упражнения. 
  • Избягва се травмата от пътуването както за собственика, така и за домашния любимец. 
  • Излагането на домашния любимец на болести се намалява.. 

Облекчаващи обстоятелства (като например домашен любимец със специални здравословни проблеми или силна тревожност от раздяла, или ремонт в дома на домашния любимец) могат да наложат гледачът на домашни любимци да се грижи за домашния любимец на клиента в собствения му дом, а груповото застрахователно покритие за гледачи на домашни любимци на членовете на PSI включва ограничена опция за покриване на грижите за домашни любимци „в дома на гледача“.

Гледане на бебета

Източник: istockphoto

Гледането на бебета е временна грижа за бебе или малко дете. Гледането на бебета може да бъде платена професия за хора от различни възрасти; то обаче е най-известно като временна професия за младежи в тийнейджърска възраст, които все още нямат квалификация за обща работа. Тя осигурява независимост от родителския авторитет и разполагаем доход, както и запознаване с родителски подходи. Възниква като социална функция на тийнейджърите през 20-те години на ХХ век и е особено популярна в предградията на Америка през 50-те и 60-те години на ХХ век, когато има много малки деца. То предизвиква поток от фолклор под формата на градски легенди, пулп книги и филми на ужасите.

По-голямата част от детегледачките в индустриализираните страни са ученици в гимназията или колежа (на възраст над 16 години). Някои лица получават и домашни грижи. Те не са детегледачки; те са професионалисти в областта на грижите за деца и възпитатели в ранна детска възраст. В зависимост от споразумението между родителите и детегледачката видът на труда на детегледачките може да варира от наблюдение на спящо дете, смяна на пелени, игри и приготвяне на храна до обучение на малчугана да чете или дори да шофира.

В някои страни няколко организации разработват курсове за детегледачки, като много от тях са посветени на безопасността на новородените и децата и на първата помощ; тези образователни програми могат да се провеждат в местните болници и училища. Бебетата и малките деца изискват различни дейности. Разбирането на етапите на развитие на малките деца ще бъде важно за детегледачките, за да планират основните дейности. Тъй като са платени служители, детегледачките често се нуждаят от разкриване или оценка на криминалното минало, за да се отстранят потенциални хебефили, педофили и други неподходящи кандидати.

Една от добрите страни на гледането на бебета е, че то учи човека на отговорност. Като детегледачка имате много задължения. Родителите разчитат на вас да държите децата им под око през цялото време и да се грижите изцяло за тях. Така че, ако се отнасяте сериозно към работата си, ще се научите да приемате това задължение и да се справяте с него. Поемането на отговорност за себе си и за другите е съществен елемент от развитието и еволюцията на човека. Получавате ново умение, което ще ви бъде от голяма полза в професионалния ви живот. Друго предимство на гледането на деца е, че то ви учи да управлявате времето си.

Като детегледачка вие сте свой собствен шеф и можете да работите, когато и колкото решите. Ще трябва да си зададете трудни въпроси като: „Колко часа седмично мога да работя?“ Кога мога да работя? Как мога да работя и да уча едновременно? Родителите имат доверие във вас и вие трябва да сте на разположение в уговореното време. Въпреки че в началото може да изглежда предизвикателно, всички тези таланти несъмнено ще ви бъдат от полза в бъдещата ви професия. Не забравяйте да включите това в автобиографията си, тъй като социалните умения стават също толкова важни, колкото и академичното образование.

Домашно обучение

Източник: Google

Домашните уроци са вид уроци, които се провеждат в дома на ученика. Обучението често е свързано с учебен предмет или подготовка за изпит. Този метод се различава от центровете за обучение или програмите за извънкласни занимания, които дават уроци. Услугата обикновено се състои от индивидуално внимание, което се отделя на ученика. Поради неофициалния и частен характер на домашните уроци има малко съществена и убедителна информация. Някои от ползите от това да бъдеш наставник са по-добри комуникативни умения. 

Тъй като в днешно време толкова много комуникации се осъществяват с помощта на електронни устройства, възможностите на младите хора да развият добри умения за общуване в личен план са ограничени. Обучението вкъщи е идеално за обучение на младежите как да общуват правилно с хората, да задават въпроси и да изразяват мислите си. Това непосредствено общуване спомага за изграждането на увереност по начин, който не е възможен при обучението по интернет, и е особено полезно за срамежливите ученици и тези, които не желаят да говорят в клас.

Също така помага за по-голямо удобство. Да дойде учител в дома ви в удобно за вас време е много по-удобно, отколкото да се съобразявате с външен график, особено ако имате повече от едно дете. Когато учителят дойде при вас, има по-голяма гъвкавост, ако трябва да промените сесията, и е по-лесно да задавате въпроси и да обсъждате развитието на детето си лично. Това ви позволява да установите положителна връзка с преподавателя, което ще бъде от полза за детето ви.

Заключение

В заключение, има много услуги за дома, които човек може да извършва, за да печели допълнителни пари. Много хора могат да изберат други неща, които да правят, но това са най-лесните и прости работи, които изискват минимални умения.