Задължителна екипировка за управление на мотоциклети

Преди да седнете на стоманения си любимец и да потеглите, се уверете в пълното оборудване на мотоциклета. Екипировката за мотоциклет, включително облеклото за мотоциклет и каските, е задължителна за всеки мотоциклетист, ако иска да кара безопасно.

Правилното и качествено мотоциклетно оборудване може да спаси живота ви. Мотоциклетното облекло служи като защита срещу падане и предотвратява евентуални наранявания. Повечето от дрехите имат пришита допълнителна защита на места като лактите, коленете и гръбначния стълб, т.е. на местата, които са най-уязвими при инциденти. Най-важното е качеството на материала, от който е изработена, и подходящият размер. 

Дрехите не трябва да ви пречат, докато шофирате, и трябва да ви е удобно в тях. Кожата е материалът, който предлага най-невероятна устойчивост при шофиране, но не трябва да забравяме и колана . Основната екипировка за мотоциклет включва ръкавици, ботуши и каска. Преди мотосезона винаги е добре да прегледате оборудването си за мотоциклет и да проверите неговото износване. Не се колебайте да си купите нови мотоциклетни дрехи, които трябва да са вълнуващи. Кожата е най-популярна сред мотоциклетистите, но тя се износва и най-бързо. В допълнение към кожата, якетата за мотоциклети често се изработват от кевлар или найлон, като същото важи и за ръкавиците и панталоните.

източник: renegade-hd.com

Каската е предназначена да предпазва главата при падане от мотора. Изборът на каска не е толкова прост, колкото може да се предположи, защото е от решаващо значение да изберете тази, която отговаря на вашия стил на каране. Правилното използване на каската означава, че тя трябва да е с подходящ размер, така че да не се движи по главата, защото това означава, че е твърде голяма, но не трябва да я стягате и трябва да е здраво закрепена. За да изберете правилния размер, измерете обиколката на главата си. Правилната каска е тази, в която не можете да движите главата си нагоре или надолу и наляво или надясно. На пазара има различни модели каски. Различаваме отворени, полуотворени и затворени каски, които са най-безопасни.

В някои държави екипировката на мотоциклетите е определена със закон, тъй като безопасността на мотоциклетистите на пътя трябва да бъде повишена. Необходима ни е само каска, но е препоръчително да имаме и защитно облекло. Когато купувате, не обръщайте внимание само на цената, защото добрата мотоциклетна екипировка може да бъде само тази, която ще спаси живота ви.

Мотоциклетистите е по-вероятно да попаднат в мъртвата зона на шофьора на автомобил. Въпреки тези опасения, няколко предимства включват по-бърза и по-евтина форма на транспорт в сравнение с леките превозни средства, например автомобила. Освен това превозните средства са по-склонни да спрат в задръстване, при което мотоциклетистът може да маневрира около тях. Това е особено полезно по време на час пик в големите градове, когато всички служители напускат работните си места едновременно в края на деня. Въпреки това, с подходящото оборудване ще можете да вземете допълнителни мерки и да избегнете тежки наранявания в случай на произшествие.

Мотоциклетна каска

На първо място поставяме каска, която предпазва главата! За съжаление често можем да видим някой да кара мотоциклет или скутер без каска в града. Това е огромна грешка, защото представлява ненужно допълнително излагане на риск от нараняване при падане. Затова първо нека започнем с най-баналното нещо, което е че трябва да се носи  каска. Всеки тип каска (пълнолицева, реактивна, обръщаща се) има козирка и аз ще ви обясня защо козирката е жизненоважна с практически пример: „Когато карате мотоциклет, има голяма вероятност в окото ви да попадне насекомо, което може да попречи на пътуването ви.“.

Друг е въпросът, че ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да носите каска, защото главата е най-чувствителната част от тялото и често се удря при падане. Едно неумело падане от мотоциклет може да застраши живота ви, ако паднете несръчно и ударите нещо с главата си. А само си представете последствията от евентуално падане от много по-висока скорост без каска.

Днес каските вече не са скъпи и за около 180 лв можете да получите отлична каска, която е хомологирана по CE и която ще ви предпази.

Дори да имате по-стара каска, имайте предвид, че производителите препоръчват подмяна на каската след пет години. Ако каската е претърпяла удар, тя трябва да се смени незабавно.

източник: gearpatrol.com

Мотоциклетни обувки

Мотоциклетните ботуши никога не са били изисквани със закон в нито една страна, но въпреки това те оказват значително влияние върху безопасността на водача. Когато мотоциклетистите не носят ботуши, обувките им често се събуват след произшествие, оставяйки ги с голи крака, които е по-вероятно да получат сериозни наранявания. Когато купувате ботуши, е важно да се уверите, че те трябва да са над глезена за необходимата опора. Кожените ботуши, например, могат да предложат по-голяма защита за краката ви, отколкото маратонките. Когато купувате ботуши, уверете се, че те имат сцепление и че кракът ви не се изплъзва случайно от педала по време на каране и не ви кара да губите фокус върху пътя.

източник: motorcycle.com

Мотоциклетно яке

При избора на яке е характерно качеството на материята. Ще искате да сте сигурни, че то е изработено от висококачествени материали и материали, които няма да избледнеят или да се износят при минаване през чакъл. Друго нещо, което трябва да вземете под внимание, е дали якето няма да ви накара да прегреете. Препоръчително е да имате няколко якета: едно за студената зима и друго за летните месеци с висока температура.

източник: bestbeginnermotorcycles.com

Ръкавици за мотоциклет

Ръкавиците за мотоциклет са друго основно оборудване за безопасност, необходимо за избягване на сериозни наранявания. Националната администрация за безопасност на движението по пътищата препоръчва кожа, която не се износва бързо. Ръкавиците за мотоциклет не са задължителни в нито една държава, но те са жизненоважно оборудване, което всеки мотоциклетист трябва да носи.

Когато купувате ръкавици за мотоциклет, е важно да търсите такива, които не се пързалят и имат добър захват. Освен това мотоциклетистът трябва да се увери, че ръкавиците са с правилния размер и не отлитат в случай на произшествие. И накрая, два често срещани проблема, които трябва да се избягват при покупката на ръкавици, са голямата дължина на пръстите и материалът, който се загрява бързо, генерирайки потни ръце, които затрудняват шофирането.

източник: badasshelmetstore.com

Панталони за мотоциклетизъм

Подобно на якето за мотоциклет, панталоните са от съществено значение за предпазване на долната част на тялото ви от сериозни наранявания в случай на автомобилна катастрофа. За съжаление, панталоните за мотоциклет са един от най-подценяваните елементи от екипировката, които мотоциклетистите предпочитат да пренебрегнат. От друга страна, благодарение на напредъка в технологиите панталоните за мотоциклет напреднаха към по-удобни материали за носене, които не са толкова леки като полиестер и не са толкова груби като кожа. Когато купувате панталони за мотоциклет, едно нещо, което трябва да запомните, е, че те имат елементи на критични места, за да се предотвратят сериозни наранявания.

източник: bestbeginnermotorcycles.com

Заключение

Стигнахме до края на нашия списък с най-съществените и задължителни части от екипировката, които ще са ви необходими, докато карате мотоциклет. Всяка част от екипировката може да ви предпази от наранявания и да спаси живота ви. В този блог можете да откриете защо е важно да разполагате с тях. Както всички знаем, безопасността е номер едно. Докато купувате екипировката, уверете се, че тя е изработена от качествени материали. Не забравяйте, че те могат да спасят живота ви и не трябва да се притеснявате дали струват повече или по-малко, тъй като тук най-важен е вашият живот.