ЗАСЛУЖАВА ЛИ СИ ДА КУПИТЕ СТАРИ ВЕРСИИ НА IPHONE? ПЪЛНО РЪКОВОДСТВО

Не всеки  може да си позволи най-новия iPhone 13. Точно това е причината хората да обмислят закупуването на по-старите версии на iPhone. Следователно възниква въпросът дали си струва да купувате по-стар модел на iPhone или трябва да похарчите малко повече пари, за да се сдобиете с най-новия. Един по-стар модел може да бъде чудесен избор за много хора. Когато обмисляте закупуването на  стар iPhone, трябва да имате предвид няколко променливи, включително ценообразуването и конкретния бюджет, с който разполагате. Трябва също да прецените какви функции искате да има смартфонът.

Имате ли нещо против да използвате iPhone модел, който е малко остарял? Или вярвате, че спестяването на няколко лева е по-ценно от това да имате най-актуалния телефон? Какво ще кажете за 5G? Смятате ли, че е важно? Ако имате строг бюджет, закупуването на стар iPhone също е фантастична опция. Въпреки че ще се лишите от някои най-нови функции. Защо трябва да обмислите закупуването на стар iPhone  и защо това не си струва? Ще споменем всички плюсове и минуси по въпроса. В тази статия ще ви обобщим всичко, така че да вземете най-подходящото за вас решение.

ПРИЧИНИ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА СТАРИ МОДЕЛИ IPHONE

1. СТОЙНОСТ КЪМ ПАРИ

Забележително е, че iPhone поддържа стойността си много висока. Докато ако сравним  Apple с неговия пряк конкурент Samsung, техните най-продавани телефони от серия S и сериите Note не запазват стойност по-висока от iPhone, пуснат през същата година.

Дори по-старите поколения iPhone запазват стойността  си по-висока от тази на другите телефони с Android поради качеството на марката. Това е така, въпреки че еквивалентните Android смартфони от същата година са изчезнали напълно.

2. ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ

Тъй като iPhone-те са най – добрите за цената си  телефони, тяхната производителност е изключителна. Всеки iPhone, който бъде пуснат на пазара, е оборудван с най-новия мощен процесор от Apple. Това е достатъчно, за да работи гладко дори след 2-3 години.

Дори сега iPhone X, който е пуснат през 2017 г., работи невероятно гладко благодарение на своя A11 Bionic процесор. В сравнение със серията iPhone 11 с A13 Bionic, единствените видими разлики са при възпроизвеждането на снимки.

3. СОФТУЕРНА ПОДДРЪЖКА

Въпросът е колко дълго един iPhone получава актуализации на iOS софтуера? Нека разберем. Много по-стари iPhone модел, като iPhone 7 от 2016 г., са съвместими с текущата операционна система на Apple, iOS 15. От това, както и от някои бързи  изчисления, можем да заключим, че Apple възнамерява да поддържа един iPhone до 5 – 6 години след пускането  му. Изхождайки от това, ако имате пуснатия през 2019 г. iPhone 11, може да сте сигурни, че ще получавате ъпгрейди до 2025 г. Това означава, че дори предишните модели на компанията работят безпроблемно. В сравнение с техните Android конкуренти, iPhone получават актуализации на IOS за по-дълъг период от време което повлиява благоприятно на  хардуера. Следователно купувачите запазват своите устройства  за по-дълго време.

4. СТОЙНОСТ НА МАРКАТА

В името на статута, стойността на марката и простотата на използване, много хора все още предпочитат да купуват тези телефони. Освен това логото на Apple очевидно подобрява продажбите. Във всяка област, в която Apple се конкурира, значението на логото на Apple е неоспоримо. iPhone е един от най-популярните и ефективни телефони на Apple и заслужава ниво на възхищение.

НЕДОСТАТЪЦИ ПРИ ЗАКУПУВАНЕТО НА СТАРИ IPHONE

1. БАТЕРИЯ

Един от основните недостатъци при закупуването на по-стар iPhone е, че тези устройства са оборудвани с  малки батерии. Тези батерии не са достатъчно мощни, за да са ви достатъчни за през целия ден . iPhone 6, 6s, 7, 8 това са телефоните, които някои хора все още използват през 2022 г., но издръжливостта  на батериите им е истинският проблем. Това е една от причините да не се препоръчва да купувате тези мобилни устройства.

Е, това обаче не е така за всеки по-стар iPhone. От пускането на iPhone X през 2018 г., Apple започна да слага по-мощни батерии в своите телефони. Разгледайте iPhone X, XS, 11, 12 13. Тези модели имат много издръжливи батерии.

2. АКСЕСОАРИ И РЕМОНТ

Притежаването на iPhone може да струва скъпо. Ами ако го счупиш? Нито ремонтът на iPhone е евтин, нито неговите аксесоари. Това не е проблем, ако сте съгласни да използвате услуги и аксесоари на трети страни. На пазара има много аксесоари и ремонтни услуги на трети страни на по-ниски цени.

МОДЕЛИ IPHONE, КОИТО СИ ЗАСЛУЖАВАТ  ПРЕЗ 2022

Източник на изображението: Unsplash

1. IPHONE X, XS, XS MAX

Източник на изображението: Unsplash

iPhone X беше първият телефон от Apple с назъбен дисплей. Дори най-новият iPhone 13 има същия назъбен дисплей. iPhone X идва с OLED дисплей, 3GB RAM, обектив с двойна камера, заедно с нов Face ID. Той има достатъчнa мощност, за да бъде в крак с най-новия софтуер. Въпреки че е на повече от четири години, той все още работи гладко. Освен това можете да го намерите в OLX на страхотни цени.

2. СЕРИЯТА IPHONE 11

Източник на изображението: Unsplash

iPhone 11 е телефон само с LTE, така че ако не искате да чакате клетъчната технология от следващо поколение, тогава iPhone 11 трябва да ви е  напълно достатъчен. Той все още предлага солидни характеристики на по-ниска цена, отколкото повечето хора биха предположили. Ако просто искате телефон на страхотна цена и не се интересувате от търсене на по-стар модел, тогава това е този, който трябва да вземете.

3. Серията IPHONE 12

Източник на изображението: Unsplash

 iPhone 12 остава един от най-добрите телефони на пазара. Получавате прилична камера, пълен 5G достъп и подобрена производителност в сравнение с други устройства. Има няколко недостатъка, които наистина не харесваме. В сравнение с новите устройства или някои телефони на  Android на сходна възраст, базовата памет е минимална. И не получавате бързо опресняване на  екранът.

МОДЕЛИТЕ IPHONE, КОИТО НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВАТ ЗА КУПУВАНЕ ПРЕЗ 2022

Източник на изображението: Unsplash

IPHONE 8 И ПО-СТАРИ ВЕРСИИ (ОСВЕН IPHONE 8 PLUS)

Източник на изображението: Unsplash

Тези по-стари версии не са оборудвани с достатъчно процесорна мощност, за да стартират най-новата IOS. Тъй като това са много стари модели , поддръжката на софтуера на Apple е прекъсната до iPhone 6. 6s има най-новият софтуер IOS 15, но не работи толкова гладко. Междувременно iPhone 7 и 8 имат най-новата поддръжка на софтуера на Apple, но тя няма да бъде там още дълго. Като се има предвид, че хардуерът на тези устройства е остарял. iPhone 8 plus е изключение тук, защото неговият хардуер все още е достатъчен за  нормална употреба. Той има подобрени двойни камери и голяма батерия, по-голям дисплей и 3GB RAM памет. Това не е най-добрият вариант през 2022 г., но е приемлив вариант за някой, който използва  телефона си малко. Но отново поддръжката на IOS ще бъде прекъсната в близко бъдеще за тези устройства. Следователно избягвайте да купувате тези модели на  iPhone.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Изводът е, че на пазара има жестока конкуренция между смартфоните. iPhone се отличава от конкуренцията с фактори като стойност на марката, производителност, софтуерна поддръжка и стойност при препродажба. Така че да, струва си да вземете по-стар iPhone. Имайки предвид, че поддръжката на Apple IOS е налице за по-дълъг период от време. Може да се наложи да направите компромис с някои най-нови функции и дизайни. В замяна това ще спестите значителна сума. И ще имате мощно устройство в ръката си с лого на половин отхапана ябълка.