GSM устройства_рециклиране

Защо е по-зелено и икономически смислено да инвестираме в second hand устройство? – разказва Симона от Zero Waste Sofia

Наш специален гост-автор този месец е Симона Стилиянова, автор на блога Zero Waste Sofia и съосновател на компанията – съветник на устойчивия бизнес в България – Основа. В блога си с примери от ежедневието, Симона показва, че устойчивият градски начин на живот може да бъде много по-лесен отколкото сме очаквали и че промяната на средата зависи от нас. А в основата на всичко, според нея, стои осъзнатото и отговорно пазаруване и потребление на ресурси. Ето защо днес тя ще ни разкаже защо е по-устойчиво и икономически смислено да инвестираме в second hand устройство.

Ето какво ни сподели.

“Купих го на старо” отдавна вече не се произнася с онази нотка на неудобство, която чувахме преди години. Пазаруването на употребявана техника е не просто чудесен начин да направим изгодна сделка, но и етично решение. Да, често можем да открием чисто нов телефон на 40% по-ниска цена, просто защото собственикът му си е променил решението. Но освен това, нашият избор на second hand устройство намалява количествата опасни електронни отпадъци, достигащи сметището, както и нуждата от свръхпроизводство. Колкото повече време задържаме в обръщение, вече произведените устройства, толкова по-малка нужда от производство на нови ще има. А това води до спестяване на ценни ресурси за планетата.

Какво е нужно за направата на един смартфон?

За да добием представа за екологичния ефект от покупките си, трябва да започнем от самото начало – от тяхното производство. За направата на един смартфон са необходими цели 13 тона вода [1]. В него се влагат и ценни метали като злато, сребро, платина, паладий, алуминий и мед. Всъщност, стандартен iPhone съдържа 25 гр. алуминий, 0.034 гр. злато, 0.34 гр. сребро, 0.015 гр. паладий и около 1/1000 гр. платина. [2]

В един тон употребявани iPhone-и можем да открием 300 пъти повече злато, отколкото в тон златна руда и 6,5 пъти повече сребро, отколкото в тон сребърна. [2]
В производствения процес влизат още редица икономически и технически трудни за добиване елементи, а освен това устройствата съдържат стъкло, пластмаса, както и изключително токсичните за почвата батерии.

И въпреки че количествата са малки, когато ги умножим по 3.5 млрд. смартфон потребители, които ги сменят на всеки 2 години [3], нещата се променят. Имате ли у дома чекмедже, в което лежи поне един стар телефон? За съжаление тези устройства обикновено биват забравени или завършват на сметището. Само 10% от тях биват рециклирани, позволявайки нов живот на ценните им части. [4] Енергията, спестена при рециклирането на всеки 500 смартфона, е достатъчна, за да захрани с електричество едно домакинство за цяла година.

Ако всички мобилни устройства, които в момента се хвърлят на сметището, бъдат рециклирани, това ще доведе до спестяването на достатъчно енергия, за да се захранят 250 000 домакинства. [5]

Освен липсата на екологичен смисъл от изхвърлянето на сметището на токсични елементи, каквито има в батериите, чисто икономически, за нас, няма полза да изхвърляме на боклука изчерпаеми и ценни ресурси като златото.

Каква е икономическата полза за потребителите от избора на употребявано устройство?

При бърза справка на цените на нови устройства и употребявани, но с оставаща една година или повече гаранция, забелязвам спад между 30 и 40%. А работещи устройства, без видими забележки и изтекла гаранция, могат да бъдат намерени и за по-малко от 50% от настоящата пазарна цена.
Ако сте решили за първи път да закупите употребявана джаджа онлайн, от личен опит, ви съветвам да обърнете внимание на следните неща:

• Преди да започна да разглеждам безкрайните списъци с обяви онлайн, искам да се уверя, че съм направила проучване и съм избрала точния модел, според приоритетите си. В случая с блога, за мен камерата е водеща при избора. След като се харесам бранд и устройство в търсения от мен клас, го сравнявам с конкурентите му и се спирам на 1-2 модела. Тогава търсенето става значително по-лесно.
• Когато разглеждам обявите, следя за сигнални лампички като правописни грешки, груб език и др. Попадна ли на такива, предпочитам да пропусна обявата.
• Често самите производители публикуват насоки за нещата, на които да обърнете внимание при покупката на употребявано устройство – пр: при устройствата на Apple е важно да проверите дали устройството не е блокирано и обявено за откраднато по IMEI номера му.

Купувайки second hand устройство, можем да спестим пари и в същото време да намалим въглеродния си отпечатък. It’s a win-win.

При избор на second hand устройство, не забравяйте да хвърлите око и на препоръките на OLX за сигурно пазаруване.

Източници:

  1. Independent
  2. 911metallurgist
  3. Statista
  4. cnet.com
  5. treehugger.com