Защо синята светлина може да е вредна за очите ви

Светлината е една от основните ни потребности. Тя има силата да повишава енергията и настроението ни и е от решаващо значение за контролирането на циркадния ритъм, който регулира редовните ни модели на бодрост и сън. Непрекъснато търсим начини да увеличим светлината през дългите зимни месеци, когато слънчевата светлина е малко.

Прекомерната светлина в неподходящо време обаче може да бъде опасна. Тъмнината е особено необходима за съня. Повсеместната синя светлина от компютрите и мобилните телефони може да наруши нормалния ни ритъм и да допринесе за обедната умора.

Човешките очи са чувствителни към тесен диапазон от светлинни вълни, които варират от синьо (къса дължина на вълната и висока енергия) до червено (дълга дължина на вълната и по-ниска енергия). Синята светлина съставлява около една трета от видимия спектър. Слънцето е основният и най-естествен източник на синя светлина за нас. Въпреки това сме изложени и на повече източници на синя светлина поради технологичните подобрения, като например LED светлини, плоски телевизори, екрани на смартфони и монитори на компютри и смартфони.

Изложени сме на синя светлина от тези източници за по-дълъг период от време и под много по-близък ъгъл, отколкото от слънцето, въпреки факта, че тя се произвежда с много по-нисък интензитет.

Синята светлина се разсейва повече в очите и е по-трудно да се фокусира, отколкото светлината с по-малка енергийна дължина на вълната, което води до напрежение в очите. Това разсейване води до „визуален шум“, който намалява контраста и може да бъде фактор за развитие на цифрово напрежение на очите.

Няколко източника на синя светлина

Синята светлина е навсякъде, въпреки че слънцето е най-големият ѝ източник. Възможни източници на синя светлина са следните:

● Флуоресцентни лампи

● Компактни флуоресцентни лампи (CFL)

● светодиодни крушки

● LED телевизори и екрани

● Компютърни монитори

● Смартфони

● Таблети

Емисиите на синя светлина от дигиталните устройства са по-слаби от тези на слънцето, но поради близостта им и продължителността на времето, което хората прекарват пред тях, има вероятност те да причинят нараняване. Няма много надеждни научни изследвания по тези въпроси.

Какви са вредните ефекти на синята светлина върху очите?

Когато кристалите попаднат директно в ретината, увреждането на ретината е трайно. Роговицата може да пропуска светлина с дължина на вълната между 300 и 400 nm, която да преминава и да се абсорбира от зеницата или ириса на очите (черния център в ириса). Най-опасната късовълнова синя светлина е тази с висока енергия между 415 и 455 nm. Свързаните със синята светлина болки в очите стават все по-често срещано притеснение, тъй като все повече хора осъзнават негативните последици от нея.

Дългосрочното излагане на синя светлина може да причини: 

Късогледство (късогледство): Късата дължина на вълната на синята светлина води до фокусиране в предната част на ретината, а не в центъра, което влошава късогледството и умората след продължително излагане на синя светлина. Способността на хората да учат и работят ефективно може да бъде засегната от симптоми като диплопия и затруднено фокусиране..

Образуване на катаракта:  Късовълновата светлина се поглъща от структурните протеини в лещата, което предотвратява потенциалното увреждане на ретината от синята светлина. Въпреки това, тъй като предпазва ретината, прозрачността на лещата намалява, което води до образуване на катаракта.

Умора на очите: Синята светлина на дигиталните устройства и компютърните екрани може да причини умора на очите. Умората на очите може да бъде предизвикана от сънливост, сухота в очите, лошо осветление или дори от начина, по който седите, докато използвате компютъра. Болезнените или сърбящи очи и трудното фокусиране са признаци на преумора на очите.

Увреждане на ретината: Продължителното излагане на синя светлина с течение на времето може да доведе до увреждане на клетките на ретината. Това може да доведе до свързана с възрастта дегенерация на макулата – един от видовете проблеми със зрението..

Синята светлина не винаги е вредна

По същество синята светлина е добра. Сезонното афективно разстройство (SAD), форма на депресия, която обикновено се дължи на сезонната липса на слънчева светлина, се лекува със светлинна терапия.

Твърде високата експозиция на синя светлина през нощта може да ви накара да се чувствате уморени през деня. За разлика от това, през деня тя може да подпомогне установяването на техния циркаден ритъм, който е нормалният цикъл на тялото на бодърстване и сън.

Следователно филтрите за синя светлина няма да защитят очите. Филтрите за синя светлина сами по себе си вероятно няма да намалят други рискови фактори, като например прекомерното прекарване на време пред екрана, допринасящо за сухота в очите или напрежение в очите. Прочетете по-долу!

Как може да се предотврати увреждането на очите от синята светлина?

Непрекъснато се разработват продукти против синя светлина, а превенцията и контролът на вредата от синята светлина стават все по-важни. Дължината на синята вълна, която е полезна през деня, е най-разрушителна през нощта.

Можете да намалите излагането си на синя светлина от компютърни екрани, таблети и мобилни устройства, като:

Времето, прекарано пред екрана: За да дадете почивка на очите си, опитайте се да намалите времето, което прекарвате пред тези екрани, и правете чести паузи.

Филтри: За екраните на компютрите, таблетите и смартфоните има филтри. Те намаляват количеството синя светлина, излъчвана от тези устройства, която може да навлезе в ретината ни.

Компютърни очила: Компютърните очила с жълто оцветени стъкла, които филтрират синята светлина, могат да намалят напрежението в очите от дигиталните устройства, като повишат контраста.

Антирефлексни лещи: Освен че намаляват отблясъците и повишават контраста, антирефлексните лещи филтрират синята светлина от слънцето и електронните устройства.

Вътреочна леща (IOL): След операцията на катаракта ще се използва вътреочна леща, която ще замени вътреочната леща (IOL). Лещата по естествен начин предпазва окото от част от синята светлина и от почти цялата ултравиолетова светлина. Определени видове IOL могат да предпазват ретината и окото от синя светлина. 

Почивка на очите: Най-простият начин да избегнете прекомерното излагане на дигитална синя светлина е да контролирате времето, прекарано в използването им. Внимавайте често да се отдалечавате от екрана. Правилото 20-20-20 е проста стратегия, която може да се използва. Правете почивка от компютъра си на всеки 20 минути и гледайте нещо на разстояние 20 фута в продължение на поне 20 секунди. Този метод може да предотврати умората на очите и е често напомняне да бъдете внимателни по отношение на синята светлина..

Заключение

Синята светлина от електронните устройства не увеличава риска от увреждане на очите. Използването на тези устройства обаче може да повлияе на други елементи на вашето здраве или на циркадния ритъм, включително на съня. Посъветвайте се с Вашия лекар и положете усилия да сведете до минимум използването на електронни устройства през нощта, когато е най-вероятно синята светлина да повлияе на биологичния Ви часовник, ако сте един от многото хора, които попадат в тази група.