Идеи за балкон

В днешно време може да не очаквате някоя принцеса да спусне косата си през балкона, за да се изкачите по нея, но с малко работа, няколко мебела и умело замислен дизайн, можете да създадете открито пространство на терасата си, което да съперничи дори на тази романтична сцена от Рапунцел.

Балконите са това, което ви свързва с външния свят, особено ако живеете в блок или голям град. Те са мястото, където можем да се откъснем от домовете си, докато си поемаме чист въздух и се наслаждаваме на гледката. За съжаление обаче повечето хора почти не обръщат на терасите си заслуженото внимание и ги оставят празни. Но не е нужно да бъде по този начин.

В тази статия ще разгледаме различни идеи за декориране на балкони, които да ви помогнат да превърнете терасата си в елегантно продължение на вашия дом. Така че , ако сте готови да превърнете това светско пространство в нещо уникално, продължете да четете, за да научите повече.

Добавете външни мебели

Добавянето на диванчета и масички може да направи пространството по-гостоприемно и да ви накара да прекарвате повече време там. Въпреки това, е по-добре да не използвате вътрешните си мебели, тъй като те не са предназначени да издържат на метеорологичните условия.

Плетени столове с меки възглавнички и стъклена масичка са отличен избор за първоначално обзавеждане на вашата тераса. Ако балконът ви е твърде малък за пейка, един или два кръгли стола, изработени от ратан или воден хиацинт, са чудесен вариант.

По-малките люлеещи се столове с удобни възглавнички могат да придадат на балкона ви уютно романтично усещане, което би било идеално за споделяне с половинката ви. Освен това, ако балконът ви е достатъчно голям, можете да добавите маса и столове за хранене и кът за отдих, за се възползвате максимално от пространството. Когато човек живее в града, вечерята навън под звездите може да бъде романтична и запомняща се.

Въпреки това, размерът на балкона и това за какво ще го използвате ще ви помогнат да прецените какви мебели да сложите.

Сложете растения

Ако искате да придадете на балкона си по-естествен вид, растенията са най-добрият начин. Те също така действат като ветровки и нямаляват количеството замърсявания, които навлизат в дома ви.

Малките бамбукови растения могат да добавят нотка на зеленина и да ви осигурят прикритие от съседите. Освен това те изискват много малко поддръжка и няма да се налага постоянно да ги мислите.

Ако искате по-ниско растящи растения, които имат цветове и ще привлекат птички, растенията от рода фуксия са отличен избор. Те не само ще добавят зеленина, но и големите им цветни цветове ще подчертаят прекрасно вашия балкон.

Растенията ще направят терасата ви по-жива и привлекателна. Те също така ще понижат температурата на балкона, което ще ви позволи да прекарвате повече време на открито.

Добавете шарен външен килим

Ако вече сте сложили мебели на терасата си, вече е време да помислите и за добавянето на килим, за да я направите по-уютна. Външните килими могат да придадат цвят и стил на балкона ви, както и да го направят по-привлекателено и приятно място за вас и вашите гости.

Можете да контрастирате обзавеждането си с килим на райета или геометрични фигури в земни тонове, за да направите пространството по-интересно.

Поставете преградна стена за уединение

Ако се притеснявате, че съседите ви са прекалено любопитни, паравана е перфектно решение. Той играе ролята на бариера, която разделя вашата балконска част от тази на съседите.

Параваните имат различни дизайни и размери и са изработени от какви ли не материали. Няма да ви е трудно да намерите такъв, който да е подходящ за вашата тераса, но тъй като някои от тях блокират светлина, можете да потърсите такъв, който не е прекалено твърд и има отвори за пропускане на въздух и светлина. Например изкуствените лиани бръшлян са леки и лесни за окачване, а най-хубавото е, че изглеждат като растения и са по-малко отблъскващи за съседите.

Въпреки това, те все пак успяват да прикрият видимостта към вашия балкон, като същевременно позволяват добра циркулация на въздуха.

От друга страна, ако искате да се избавите не от съседите, а по-скоро от вятъра и слънчевата светлина, тогава солидните преградни стени са по-добър избор. Тези функционални решения ще направят балкона ви гостоприемен и ще му придадат известна доза стил и изтънченост.

Добавяне на аксесоари

Никое място не се прави без малко украса. Поставянето дори на обикновена лампа може да изстреля балкона ви на друго ниво. Освен това лампите са не само страхотни за декорация, но и функционални. Чрез тях можете хем да изразите себе си, хем да ги използвате за осветление, когато вечеряте или четете книги.

Въпреки това, трябва да закупите такова осветление, което е подходящо за външни пространства и може да издържи на въздействието на атмосферните влияния.

Друг аксесоар, който би стоял добре на вашия балкон, е вазата. Големите цветни вази са отличен начин да внесете интересен елемент във вашия балкон. Те също така са и перфектен начин да дадете израз на личността си. Друга идея е да украсите мястото с по-малки саксии с цветя и малки растения.

Заключение

Балконът ви може да е чудесно място, където да прекарвате време сами или с приятели, вместо да бъде място, на което излизате за минута-две и след това забравяте. Обзаведете го с малко мебели и го декорирайте, за да го направите по-гостоприемен. Слагането на няколко стола и маса може напълно да го трансформира и да промени начина, по който гледате на него.

Така че не мислете само за интериора на къщата си, а обърнете малко внимание и на балкона си.

Ако тази статия ви е харесала и искате да се сдобиете с повече идеи как да декорирате балкона си, посетете нашия блог за по-информативно съдържание.