Идеи за баня

Ролята, която изпълняват баните се е развила през годините. Те вече не са опростените стаи, които използваме, за да се освежим. Вместо това те са добре проектирани уелнес центрове, където отиваме, за да се подмладим и възстановим, което изключително много е повлияло на начина, по който се обзавеждат сега.

Стилът и декорът на банята трябва да бъдат привлекателни и приятни, но никога не трябва да пречат на функционалността й. Но в претрупания в днешно време пазар и многото уникални дизайни, как да създадете функционална, стилна и различна баня?

В тази статия ще разгледаме няколко дизайна за баня, за да ви помогнем да се вдъхновите за следващия си шедьовър. Така че, ако сте готови да се къпете със стил, продължете да четете, за да научите повече.

Изберете топли тонове за вашата баня

Ако се замислите, повечето бани имат лек, светъл интериор, който е доста сигурен избор. Но с правилната комбинация от тъмни и топли тонове, можете да обзаведете и декорирате вашата баня великолепно.

Например, банята по-горе успява да съчетае бяло и черно по такъв начин, че да изглежда поразително. Не бихте си помислили, че тази комбинация ще стои добре, но колкото и да е странно, го прави.

Да бъдете смели с дизайна на банята си може да доведе до някои красиви резултати. Ето защо, не се страхувайте да смесвате различни нюанси на един и същи цвят и да използвате по-тъмни цветове от тези, които обикновено бихте използвали. И така, какви тъмни цветове смятате, че ще подхождат на вашата баня?

Създайте си домашен спа център

Спа центровете са невероятни и баните им винаги имат най-хубавите дизайни. Както се и очаква, много хора искат да имат същото спа изживяване в домовете си.

За да придадете на банята си същото усещане като на спа, сложете масичка на ваната си. Масичките за вана са най-различни и няма да ви е трудно да намерите такава, която да отговаря на вашите желания. Другото нещо, от което се нуждаете, за да превърнете банята си в спа център, са рафтове. Те не само ще направят банята ви естетически по-красива, но и ще ви позволят да я подредите като баните в спа центровете.

Също така можете да сложите няколко стилни етажерки, където да държите сапуните си и един или два декоративни предмета. Да не би някой да каза спа?

Направете си сауна

Освен ако не сте финландец, сауната е едно чудесно допълнение към вашата баня. Тя е страхотно място, където да се поизпотите през почивния си ден. Подгответе тялото си за следващите влизания в сауната с приятна сесия за разхлаждане, като се потопите в студена вода.

Но за да направите сауната си като хората, първо трябва да се уверите, че банята ви е добре изолирана. Това ще предотврати излизането на топлина и нанасянето на щети върху останалите помещения във вашия дом. Другото важно нещо е да я облицовате с висококачествена дървесина, както го правят финландците.

От друга страна, можете да проявите креативност с цветовете, ако кафявият дървен завършек не е вашето нещо. Опитайте се да я направите малко по-мрачна, като използвате тъмни нюанси и добавите стилни декорации, качествени камъни за сауна и печка. Или пък бъдете по-смели и изберете стъклена сауна със стилен дизайн. Това ще гарантира, че вашата сауна има известна индивидуалност и е различна от другите.

Използвайте тапети

Когато си представяме декора на банята, първото нещо, което изниква в съзнанието ни, са боята и плочките. За съжаление, много малко хора се сещат тапетите. Това е доста тъжно, защото тапетите могат да придадат на банята уникален стил, който не можете да постигнете по традиционния начин.

Полираните металните тапети бързо набират популярност като изключителни луксозни покрития. Те създават контраст и добавят бляскави щрихи към вашата баня.

Освен това можете да контрастирате тапета с обзавеждането, например може да сложите медна вана, за да придадете на вашата баня наистина интересен стил.

Използвайте различни материали

Точно както обмисляте различни цветове за вашата баня, материалите са също толкова важни. Съчетаването на различни материали и текстури може да придаде усещане за изтънченост на вашата баня. Освен това различните материали могат да се използват и за разделяне на различните части от банята.

Така че помислете за комбинирането на гладки плочки с груб и стар селски килим в частта на мивката за максимален контраст на текстурите. А за още по-впечатляващ вид, можете да съчетаете античен бронзов душ накрайник с модерен смесител.

Можете също да съчетаете дърво, камък и метал, за да създадете стилен дизайн. По този начин можете да разделите банята си и да я направите да изглежда по-разчупена.

Направете я по-драматична с плочки и осветление в тъмни тонове

Въпреки че повечето хора предпочитат ярко осветени бани в светли цветове, тъмните и мрачни багри могат да помогнат на вашата да се открои. Откъсването от стандартното оформление и използването на плочки с по-тъмни тонове ще ви помогне да създадете топъл пашкул, който е едновременно ужасяващ и привлекателен.

Големите плочки за под и белите акценти по стените контрастират с плочните в по-дълбоки цветове и по този начин създават мрачна и драматична обстановка.

За да може тъмните плочки да се откроят, използвайте драматично осветление, което да  подчертае важните елементи. Смесете цветовете на осветлението, като използвате крушки с топли и студени тонове, за да увеличите контраста. Също може да акцентирате осветлението върху някои места, за да създадете визуален баланс.

По този начин ще вкарате усещане за спокойствие и мир, което няма как да се постигне в силно осветена баня.

Заключение

Банята е може би едно от най-важните места във вашия дом. Малкото време, което прекарвате в нея, е важно, затова трябва да я направите удобна и приветлива. Хубавият дизайн и изборът на правилно обзавеждане ще ви помогнат да създадете баня, с която да се гордеете и в която да искате да прекарате време, но не забравяйте, че банята трябва да бъде и функционална. 

Бъдете креативни и създайте баня, която изразява личността ви.

Ако това съдържание ви е харесало и искате да се сдобиете с още идеи за обзавеждане на баня, посетете нашия блог.