Идеи за вашата градина през лятото

Градината ви е обезлюдена през лятото, защото растенията не могат да понесат суровите климатични условия? Не се притеснявайте, защото ние сме тук с няколко първокласни идеи за вашата градина, които ще работят добре това лято.

Градината допринася за красотата на дома ви и влияе върху цялостното настроение и на членовете на семейството. Зеленината при влизане в дома ви ще освежи настроението ви и ще погълне умората от целия ден. Тя също така насърчава положителните вибрации. Освен това е добър навик да отглеждате нови растения в градината си. Докато се грижите за растенията си, можете да прекарвате известно време сред тях.

Времето обаче оказва огромно влияние върху вашата градина. Макар че лятото не е толкова лошо за растенията, все пак градината ви изглежда запустяла. Това се дължи на суровия климат и неправилните грижи. Растенията не получават това, от което се нуждаят, и в резултат на това изсъхват. Недостигът на вода, горещите ветрове, сушата и др. са някои от често срещаните проблеми, с които растенията се сблъскват през лятото.

Обаче само с няколко стъпки можете да запазите градината си зелена и иновативна през целия летен сезон. Трябва да отделите малко време и да приемете някои страхотни и иновативни идеи за вашата градина през лятото. Ето някои първокласни идеи за вашата градина, които ще я направят да изглежда още по-красива през горещото лято.

Проверете общото налично пространство

Първото нещо, което трябва да направите, е да проверите колко място е на разположение. Знаейки пространството, можете да решите колко работа трябва да свършите. Също така ще решите какви растения можете да отглеждате в това пространство. Повечето хора проверяват наличното пространство, като застават в градината.

Не е нужно обаче да повтаряте тази грешка. Тя няма да ви даде идеална представа. Най-предпочитаният начин е да застанете на прозореца и да разгледате градината си. Преценете наличното пространство и също така се съсредоточете върху идеите, които можете да реализирате. Отгоре всичко ще се вижда и ще можете да проектирате градината си перфектно.

Определете формата на градината си

След като огледате градината си отгоре и прецените наличното пространство, следващото нещо е да решите каква да бъде формата на градината ви. Когато става въпрос за формата на градината, правоъгълната повърхност ще бъде първото нещо, което ще ви дойде на ум. Трябва обаче да внесете иновация, затова опитайте някои нови идеи за формата на вашата градина. Ето някои възможни и модерни форми за вашата градина.

Градина с овална форма

Източник: pinterest

Градината с овална форма ще бъде идеална за някои иновативни промени. Не е нужно да оформяте градината с много усилия. Подреждането на растенията по страните в овална форма ще ви свърши работата.

Градина с форма на кръг

Източник: pinterest

Ако разполагате с равна повърхност, градината с кръгла форма ще бъде добра идея. Марулята и различните билки се вписват добре в градини с кръгла форма.

Градина с неправилна форма

Източник: turfonline.co.uk

Това е една от най-модерните форми на градината в днешно време. Може би си мислите, че е трудно да се постигне тази форма. Фактът обаче не е такъв. Добавянето на столове отстрани и на маса, поставена между тях, ще ви помогне да постигнете градина с неправилна форма.

Направете алеи

Източник: dreamstime.com

Това е може би най-необходимата идея, когато става въпрос за вашата градина. Погрижете се да направите алеи в градината си. Тези алеи изглеждат много привлекателно и допринасят за красотата на вашата градина. А най-хубавото на тези алеи е, че те ще попречат на хората да съсипват тревата ви. Когато хората ходят по тези алеи, вашата подрязана трева ще остане защитена от притискане от тежките им крака.

Ето някои често срещани идеи за алеи за вашата градина.

Бетонови алеи

Най-често срещаните са бетонните алеи. Те ще бъдат идеален избор, ако желаете да имате здрава и издръжлива алея.

Алеи с чакъл

Това е евтиният вариант на бетонните пътеки. Можете да ги изпробвате, ако искате да направите алеи в малки количества. Мулчът и чакълът ще се смесят и след това ще се разпределят, за да се направи пътеката.

Мраморни алеи

Ако желаете да придадете на градината си кралски и скъп вид, то тогава мраморните алеи са най-подходящи за вас. Можете също така да преизползвате използвани преди това мрамори. Контрастът между мрамор и трева ще свърши перфектна работа.

Очертавайте алеите

Когато правите алеи в градината си, не забравяйте да ги очертаете, тъй като това допринася за красотата на градината ви, като я прави симетрична. Всичко се оформя и показва перфектна симетрия. Очертаването на пътеките в градината е много лесно. Можете да използвате обикновени тухли за тази цел. Могат да се използват и други неща, например саксии за цветя или мраморни парчета..

Изградете фонтан

Източник: indiamart.com

Ако градината ви е достатъчно обширна и разполагате с определен бюджет за нея, тогава най-доброто, което можете да направите, е да изградите фонтан в нея. На първо място, той придава кралски вид на градината ви. След това изглежда красиво, когато изхвърля кристално чиста вода.

През нощта можете да използвате различни цветни светлини в близост до фонтана, за да създадете драматична обстановка. И най-важното от всичко е, че той е полезен за растенията. Въпреки горещото време фонтанът ще осигури непрекъснато снабдяване на растенията с вода. Той ще ги предпази от изсушаване.

Внедрете езерце

Източник: mostphotos.com

Имате място в някой ъгъл на градината си, защо да не положите усилия да изградите там малко езерце. Малките езерца, пълни с кристална вода, могат да удвоят очарованието на вашата градина. Освен това с езерцето в градината си можете да отглеждате и някои красиви водни същества в него.

То също ще помогне на растенията да издържат на суровия климат. А най-очарователното при езерото в градината е, че в него можете да отглеждате различни видове водни растения. Тези водни растения ще придадат новаторски вид на вашата градина.

Отглеждайте различни видове растения

Източник: plantsuniverse.com

Идва ред на най-важното нещо във вашата градина – растенията. Растенията са тези, които превръщат свободното парче земя в красива градина. Затова трябва да добавяте нови сортове растения в градината си в зависимост от времето. 

Колкото повече са растенията, толкова по-голямо ще бъде въздействието върху вашата градина. И все пак, уверете се всичко да остане в определен модел. Отглеждането на растения не означава да започнете да ги отглеждате без никакъв ред. Подредете ги правилно в симетричен ред.

Ето някои от най-добрите растения, които можете да отглеждате в градината си през лятото.

Катерливи растения

Към катерливите се отнасят различни видове лози, като например гроздови и цъфтящи жилки. Те ще растат в посока нагоре заедно с някакъв опорен материал. По тези лозя растат красиви цветя и плодове, които правят всичко да изглежда красиво.

Сукулентни растения

Сукулентните растения са едни от най-важните за отглеждане в градината. Причината за това е по-малкото грижи, които се изискват за тях. Те могат да оцелеят при много горещи климатични условия. Така че трябва да ги отглеждате, тъй като те са цветни, красиви и дълготрайни.

Розова беседка

Беседката с рози ще придаде луксозен и драматичен вид на градината ви. Разположена на дълго в градината, в близост до портата, беседката с рози е нещо, което изглежда хипнотизиращо. Тя дава специални усещания на тези, които са влезли в градината ви.

Многостепенни растения

Предлагат се различни видове храсти. Тези растения в действителност са известни с това, че произвеждат пъстри цветове. Ето защо трябва да ги отгледате, тъй като те растат при всякакви условия и правят градината ви още по-цветна.

Вход

Източник: bhg.com

Никога не забравяйте да направите входна точка в градината си. Украсете този вход с красиви цветя, за да придадете творчески характер. Най-добрият начин да го украсите е да използвате лозички. Те ще се катерят по него и ще се въртят около него, придавайки му естествена красота. Розовата беседка ще бъде идеален избор за тази цел.

Заключение

Вече имате под ръка всички ефективни идеи за градината си през лятото. Изпробвайте ги, за да поддържате градината си жива, добре структурирана и привлекателна дори през горещото лято. Не забравяйте да следвате всички тези идеи. 

Започнете с оглед на пространството и вземете решение за формата на вашата градина. След това направете алеи, добавете бордюри и фонтан или езерце. Най-важното нещо са растенията. Опитайте се да засадите възможно най-много плодоносни и цъфтящи растения в зависимост от метеорологичните условия.

Побързайте, време е да обновите градината си през летните уикенди.