Идеи за декоративен камък

Интериорът на дома ни е производен на възприятието на света, мярка за красота, която сме готови да приемем и да пренесем в ежедневието си. Стремежът към природен компонент по време на интериорното оформление на пространството се основава на потапянето на жителите на града в суматохата на мегаполиса, където не е лесно да се видят трева, цветя, а понякога да се забележи слънчева светлина или звезди. Все по-често декоративният камък се използва в интериора на всекидневната или коридора, тухлата в кухнята, а шистовият камък – на подовете. Снимките на интериори, в които е използван камък, очароват със своята красота и надеждност. Изкуственият или естественият камък заема водещо място в интериорния дизайн.

Източник: pin.it

Защо да използвате декоративен камък в интериора си?

Има много причини, но най-простият отговор е: защото изглежда впечатляващо. Никой материал не може да придаде на дома ви такава нотка на лукс и изтънченост, както каменните стени. Има нещо магическо в декоративния камък – той може да бъде аспект на традицията и отминалите времена, както и на стабилността и комфорта, които осигурява. Невероятно е как каменните стени могат да променят цялото помещение, като му придадат рустикален вид на селска вила, както и бързо да го превърнат в модерен и изискан дом.

Източник: pin.it

Въпреки това каменната стена в стаята може да се стори студена и стерилна на някои. Все пак това е само визуално впечатление, защото камъкът е най-добрият естествен изолатор, който задържа много добре топлината на помещението. Освен това не е задължително камъкът върху стената да изглежда студен. Напротив – той може да затопли атмосферата, особено в комбинация с някои други предмети с ярки цветове или естествени декоративни елементи като растения, които се съчетават идеално с камъка, защото и двете са творения на природата.

Предимства и възможности на декоративния камък

Най-хубавото на декоративния камък е, че той се вписва идеално във всеки стил, независимо дали е модерен интериор или селско домакинство. Единственото важно нещо е да се избере правилният вид и форма на камъка, които да съответстват на вече съществуващия дизайн или на уникалните идеи. Например, ако планирате да декорирате повече стени, използвайте различни цветове, размери и видове камък. По този начин ще придадете на дома си уникален вид и атмосфера на оживление.

Източник: pin.it

Съчетайте декоративния камък с по-топли материали, като килими от кожа, вълна или кашмир, или възглавници от подобни материали. Това ще затопли атмосферата и ще намали впечатлението за студ, което камъкът може да предизвика. По подобна причина използвайте по-топли и ярки цветове като червено, жълто или оранжево, които освен че ще смекчат твърдия вид на камъка, ще придадат на пространството усещане за спокойствие и гостоприемство. Неправилната структура на каменната стена се вписва особено добре в модерните интериори, защото създава перфектен баланс с ясните и правилни линии, характерни за съвременния интериорен дизайн. Освен това чрез използването на камък върху стената пространството се разширява визуално, което прави помещенията да изглеждат по-големи и по-просторни.

Използване на декоративен камък в зависимост от размера на помещението

Да предположим, че стаята, която искате да декорирате с камък, не е достатъчно голяма. Най-добре е да използвате камък само върху една част от стената, за да не изглежда пространството претоварено и клаустрофобично. Дори малка част от стената, декорирана с камък, дава почти същия ефект като цялата стена. Да предположим, че все пак искате да поставите декоративен камък и имате по-малък апартамент. Най-доброто решение е да се спрете на камък с по-светъл цвят и възможно най-малка текстура, защото този камък се вписва идеално в по-малки пространства. Ако планирате да декорирате цялата стена с естествен камък, препоръчително е да използвате различни видове камък; това ще внесе доза креативност и динамика в интериора ви.

Източник: pin.it

Къде и как да монтираме декоративен камък за стена

Каменните стени могат да се използват във всеки тип интериор. Изборът на правилния вид камък за уникален интериор обаче е от съществено значение. Например един камък с еднаква форма е идеален за някои тавански студиа и други модерни интериори. За разлика от тях голям камък с различни форми е отличен избор за интериори в традиционен или рустикален стил.

Мястото, на което сте решили да поставите декоративния камък, диктува вида на камъка, на който трябва да се спрете. Например декоративният камък обикновено се поставя на доминиращата стена във всекидневната, т.е. на визуално най-изявената граница. Въпреки това той се използва по-рядко в други помещения и най-вече в по-малки зони.

Източник: pin.it

Каменната стена е много подходяща за декорация на почти всички помещения в апартамента, като се започне от коридора, през дневната и спалнята, до банята и кухнята, тъй като реагира много добре на влагата. Разбира се, каменната стена е перфектен избор, ако изграждате винарска изба или подобно помещение с конкретно предназначение. Камъкът във всекидневната обаче ще изглежда най-добре, ако е поставен на стената, където се намират телевизорът и други електронни устройства. Цялостният ефект се постига чрез монтиране на малки точкови лампи на тавана, защото правилното и качествено осветление засилва визуалното впечатление – естествената текстура на камъка. Независимо дали камъкът е под формата на по-малки плочки или големи плочи, той ще се превърне в най-впечатляващия детайл в стаята с правилно поставено и насочено осветление.

Заключение

В този блог се опитахме да ви опишем по творчески начин как можете да украсите стените си с декоративни камъни. Също така как те могат да изглеждат по най-добрия начин в сравнение с външния вид на вашия дом. Надяваме се, че някои от нашите съвети са ви били полезни при декорирането. Ако сте готови да промените облика на жилищното си пространство, тогава декоративните камъни са правилният избор за вас. Само с няколко трика и идеи, които ви дадохме, външният вид на вашето жилищно пространство ще се преобрази.

Посетете сайта OLX за да се запознаете със стотици оферти за декоративен камък.