Идеи за дизайн на стълбище

Ако обзавеждате нов дом, може да бъде вълнуващо да видите как идеите ви сформират цялостен план. Въпреки това, също може да бъде и истинско предизвикателство да достигнете до окончателен дизай, както и да измислите как да съчетаете всичките мебели и елементи в стаята. Например, една важна преходна точка от долния към горния етаж е стълбището, лесен избор. Или поне така бихте си помислили.

Стълбите не само ви помагат да стигнете от долната част на къщата до горната, но тяхното разположение ги прави съществено централно място в повечето домове. Те също така имат повече оформления и дизайни, отколкото си мислите. Затова е важно да отделите време за проектиране на такова стълбище, което да се връзва с дизайна на вашия дом. И знаем, че е по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

В тази статия ще разгледаме различни дизайни на стълбища и ще подчертаем някои от техните плюсове и минуси, за да ви помогнем да се вдъхновите. Така че , ако сте готови да покажете илюстраторските си умения, продължете да четете, за да научите повече.

Право стълбище

Източник: Google

Правото стълбище e изградено от една стълба, която свързва долния и горния етаж. Както подсказва името му, то е право и няма промяна в посоката, както при някои други видове стълбища. Това е едно от най-често срещаните и най-стари оформления на стълбища в жилищни имоти и търговски обекти.

Има обаче множество вариации в дизайна на правите стълби, включително такива с централна площадка, която улеснява изкачването.

Плюсове

 • Минималистични – тяхната конструкция е неголяма и изисква по-малко материал за изграждане в сравнение с други оформления. Също така са малки и заемат минимално място.
 • Множество опции за дизайн – въпреки простотата им и обикновения им дизайн, те са изненадващо разнообразни и могат да бъдат направени по много различни начини. Така че намирането на подходящ дизайн за стила на вашия дом, няма да е особено трудно.
 • Ефективни по отношение на разходите – поради простата им същност, те са лесни за проектиране и  конструиране и използват минимални материали. Всичко това води до крайна цена, която ще ви накара да се усмихнете, защото все пак са и красиви.
 • Запазват изгледите – дизайнът позволява по-малко запречване на гледките поради ниския им профил и кухи стъпала. Освен това е по-малко вероятно да се блъснете в някой друг, защото имате ясен изглед отгоре надолу.
 • Лесни за монтиране аксесоари – добавянето на столче за изкачване на стълби за трудноподвижни хора е лесно, защото те са в права линия. Това ги прави идеални за възрастни хора и хора с увреждания.

Минуси

 • Нуждаят се от повече пространство – изискват повече диагонално пространство от извитите стълбища.
 • Предлагат малко уединение – тъй като са в права линия, нищо не пречи на изгледа на двата етажа, за разлика от други дизайни.
 • Паданията могат да бъдат пагубни, особено ако стълбището няма площадка. Падането от най-горната част може да причини сериозни телесни повреди.

Г-образно стълбище

Източник: Google

Г-образното стълбище променя посоката си на 90 градуса от средата. Може да завива наляво или надясно и да има квадратна площадка на завоя. Площадката не трябва да е в центъра, а понякога може и да липсва, което вече се нарича дълго L-образно стълбище.

Плюсове

 • Уединение – те осигуряват физическа бариера между горния и долния етаж.
 • Естетически красиви – те предлагат набор от възможности за дизайн и декорация, които могат да бъдат визуално привлекателни.
 • Заглушаване на звука – поради физическата бариера, която създават между двата етажа, те също помагат за смекчаване на звука между тях.
 • Лесни за изкачване – площадката осигурява място за спиране и почивка.
 • Безопасни – по-малко стъпала, от които да падате, в сравнение с правото стълбище.
 • Компактни – те заемат малко място и дори можете да ги сложите в ъгъла, където са по-малко забележими.

Минуси

 • Трудни за изграждане – изискват сложено проектиране, което отговаря на инженерните изисквания, за да се гарантира, че структурната цялост на сградата не е компрометирана. Изграждането също изисква строителни умения и обръщане на голямо внимание на детайлите.
 • Скъпи – изискват здрава основа, за която са нужни много скъпи материали за изграждане. Парапетите също са по-скъпи и трудни за монтиране.

U-образно стълбище

Източник: Google

U-образните стълбища са изградени от две стълби, свързани с площадка и завой на 180 градуса в средата. Площадката може да остане отворена или да бъде конфигурирана по няколко различни начина, включително да бъде извита.

Има три вида U-образни стълбища, стандартни, такива, които имат отворено пространство и предоставят възможност за изглед нагоре и надолу и извити.

Плюсове

 • Безопасни – площадката може да прекъсне падането и да намали телесните повреди. Може да се използва и като място за почивка, докато се изкачвате по стълбището.
 • Дизайн по поръчка – те се предлагат в няколко различни конфигурации и могат да бъдат по-лесни за вписване в плана на жилището ви, отколкото други дизайни.
 • Компактни – те заемат малко място, оставяйки повече пространство за по-важните неща.
 • Уединение – U-образното оформление осигурява уединение между горния и долния етаж.

Минуси

 • Скъпи – те са сложни за конструиране и могат да бъдат малко по-скъпи от някои по-прости дизайни.

Вито стълбище

Източник: Google

Витите стълбища са вариация на L-образното стълбище. Обаче вместо площадка, те имат дебели стъпала във формата на пай или триъгълник, свързващи се с другия набор от стъпала. Те също така имат отличителни стъпала, които са по-големи от едната страна от другата.

Ако поставите няколко по-широки стълбища едно под друго, те ще образуват кръг или спирала. Освен това, ако трите извити стъпала се завиват под ъгъл от 90 градуса, средното стъпало образува формата на хвърчило.

Плюсове

 • Компактни – те са много ефективни спрямо пространството и изискват по-малко пространство от повечето други стълбища. Също така често се използват като стълбища, водещи до кухнята в по-големи домове.
 • Визуално привлекателни – те имат поразителен външен вид и се превръщат в основен акцент в стаята. Също така създават по-изтънчен вид, тъй като елегантно се извиват около ъглите.
 • Лесни за производство – могат да бъдат закупени готови и не са скъпи. Освен това са доста лесни за монтиране и поставянето им отнема само няколко часа.

Минуси

 • Не са лесни за използване – поради голямата им извивка, изкачването и слизането по тях е малко трудно.
 • Помислете за безопасността – слагането на парапет може да бъде почти невъзможно поради техния дизайн, което означава, че ще бъдат отворени. Ако се подхлъзнете, можете лесно да паднете от тях.
 • Имат изисквания за изграждане – те се нуждаят от централна поддържаща структура, която да ги държи.

Спирално стълбище

Източник: Google

Спиралните стълбища са компактни набори от стъпала, които се завъртат вертикално около центъра си с помощта на пилон. Те се използват предимно в промишлени сгради, но набират популярност и в малките модерни домове.

Плюсове

 • Компактни – те заемат малко място и са чудесни за малки пространства или за места, където пространството е изключително важно. Ето защо те са често срещани в градските и крайбрежните имоти.
 • Привлекателни – въпреки че изглеждат измамно прости, те позволяват изработката на най-различни дизайни по поръчка и могат да направят стаята наистина привлекателна. Също така се считат за стилни и модерни.
 • Лесни за конструиране – изискват само една централна опорна греда за по-голямата част от здравината на конструкцията. Това ги прави лесни за изработка и монтиране.

Минуси

 • Трудни за използване – трудно се изкачват и слизат поради необикновените си ъгли. Освен това възрастните хора и тези с проблеми с краката може да ги харесат. Също така строителните норми не позволяват използването на спираловидни стълби като основен начин за достъп.
 • Пренасянето на големи предмети нагоре и надолу по стълбите може да бъде предизвикателство и изисква много сила и сръчност.
 • Само един човек може да ги използва едновременно.

Стълби

Източник: Google

Стандартната стълба също може да бъде отличен избор за дизайн за малка или минималистична къща. Те също така са чудесни за достигане на книгите, които са на най-горните рафтове и за качване на таванското помещение и верандата.

Когато им е сложен парапет, те са универсални и могат да бъдат по-полезни, отколкото си представяте.

Плюсове

 • Компактни – те почти не заемат място в стаята. По отношение на заетото място, те със сигурност са най-компактните от всички стълбища.
 • Евтини – те са евтини за изграждане, монтиране и поддръжка.
 • Подвижни – когато им монтирате колела, можете да ги местите. Можете дори да ги преместите с намерението да спрете достъпа до определена стая като защитна мярка.

Минуси

 • Трудни за използване – може да са най-евтините, но са и най-трудни за изкачване и слизане.
 • Строителните норми не позволяват те да бъдат използвани като основно стълбище.

Заключение

Измислянето на дизайн за вашата къща е едновременно забавно и предизвикателно. Първо, трябва да се уверите, че всички детайли са такива, каквито искате, включително да изберете правилния дизайн на стълбище. Може да звучи лесно, но е по-предизвикателно, отколкото си мислите. Въпреки това се надяваме, че с тази статия сме ви вдъхновили и сме ви приближили една крачка по-близо до идеалния избор за вас и вашата къща.

Така че изберете стълбище и се изкачвайте по начина, по който искате.

Ако това съдържание ви е харесало и искате да научите повече за различните дизайни на стълбища, посетете нашия блог за по-информативни статии. Също така може да посетите сайта OLX за да се запознаете с най-добрите оферти за строителни материали.