Идеи за малки къщи

Животът в малка минималистична къща може да бъде задоволяващ. Не сте затрупани с безброй предмети, без които много хора са решили, че не могат да живеят. Освен това, малкият дом също означава, че сте по-близо до семейството си и ви помага да се сближите.

Но с малкия дом идват и някои определени предизвикателства. Във всеки случай, това не е нещо, което малко креативно мислене не може да поправи. И така, как да се възползвате максимално от пространството на малкия си дом и все пак да запазите домашната топлина и уют?

В тази статия ще разгледаме креативни идеи, които можете да използвате, за да извлечете максимума от пространството във вашия мъничък дом. Така че, ако сте готови да започнете да местите нещата, продължете да четете, за да научите повече.

Монтирайте плъзгащи врати

Източник: Google

Стъклените плъзгащи врати са отличен начин да добавите разделение към интериора на вашата малка къща. Те все пак изпълняват своята функция, докато са затворени и позволяват на светлината да проникне в стаята. Освен това те се прибират в стената, когато не се използват, отваряйки се и свързвайки стаите, като същевременно заемат по-малко място от стандартните врати.

Те също така са естетически красиви и добавят нотка на стил към вашия дом. Ако ги монтирате като основни външни врати, те също могат да отворят дома ви за света навън. Това ще ви помогне лесно да го съчетаете с природата, докато вратата е отворена, и ще осигури отлична изолация, когато е затворена.

По този начин можете да накарате малкия си дом да се чувства по-голям и да привлечете положителна енергия в дома си. Пространството, което вратите със стандартно отваряне биха заели, също може да се използва без проблем.

Използвайте отразяващи повърхности

Източник: Google

Използването на отразяващи повърхности като огледала за стратегическо насочване на светлината във вашия малък дом може да го направи визуално по-голям. Освен това, силно отразяващите повърхности като гланцови, лъскави плочки и ярки цветове по стените ще помогнат за разпространението на светлината в цялата стая и ще я накарат да се чувства ефирна.

Избягвайте тъмните цветове във всяка част на къщата и отворете прозорците, за да проникне повече светлина. Ако можете, поставете огледала и стъклени декорации, за да отразите още повече от тази светлина в пространството. Въпреки ограниченията на имота, огледалата помагат за проникване на светлината в цялата къща и създават илюзия за дълбочина и големина.

Когато вечер използвате крушки за осветление, ефектът ще остане същият и ще ви помогне да избегнете клаустрофобичното усещане, което може да предизвика една тесничка къща.

Осветлението е съществена част от това да направите едно място по-просторно и начина, по който си играете с него ще окаже значително влияние върху усещането, което тесният дом носи.

Използвайте вертикалното пространство

Източник: Google

Когато проектирате интериорния дизайн на „нормална“ къща, вертикалните пространства остават неизползвани и обикновено са запазени за окачване на картини и произведения на изкуството. Но вашата е тясна къща, а вертикалните пространства са съществена част от вашия недвижим имот. Освен това, използването на тези пространства ще даде възможности, които иначе биха били невъзможни в малки пространства.

Използването на вертикалните пространства не означава просто да окачите нещата си до тавана. Това означава да проучите възможностите за вертикален дизайн, които са подходящи за вашето пространство.

Например, можете да сложите по-високи вместо по-широки шкафове, за да запазите от пространството на стаята. Шкаф, който е с няколко сантиметра по-широк, може да направи разликата между малка използваема кухня и такава, която е пълна бъркотия.

Също така се опитайте да използвате удължени мебели с повече рафтове. Това ще ви даде толкова място за съхранение, колкото и стандартните мебели, ако не и повече, като същевременно избягвате претрупването на тясното си пространство. Единственият минус на удължените мебели е достигането до артикулите, но сме сигурни, че за повечето собственици на малки домове това не е проблем.

Удължените прозорци и завеси също са отличен начин да внесете светлина в стаята. Освен това дългите завеси създават илюзия за простор, независимо дали са дръпнати или спуснати. Така че вземете завесите си и ги направете толкова дълги, колкото домът ви позволява.

Сложете мебели с двойна употреба

Източник: Google

Малките домове са изцяло свързани с правилното използване на ограниченото налично пространство. Когато става въпрос за избор на мебели, тези, които могат да играят повече от една роля, са от първостепенно значение. Футонът не е проблем, но имаме предвид да купите мебели с двойна употреба за по-голямата част от дома си. Така че потърсете функционални мебели.

Например, можете да вземете стенно легло с прикрепено към него бюро. То би било идеално решение за работа и сън. Легло-бюрото може да се сложи в стаята за гости и да се използва като офис, а когато имате гости, можете лесно да превърнете стаята в спалня. Освен това можете да го приберете на стената, за да откриете пространство за игра на децата, ако имате такива.

Спомняте ли си как казахме, че слагането на по-високи шкафове може да ви помогне да спестите и добавите място? Е, имате нужда от начин да стигнете до най-горните рафтове, нали? Стол-стълбите са отличен начин да достигнете до тези високи рафтове. Те са столове, сгъващи се в малки стълбички, които са полезни за използване из къщата.

Сгъваеми мебели

Източник: Google

Един от най-лесните начини да добавите пространство към малка къща е като използвате сгъваеми мебели и приспособления, които могат да се сгъват, когато не се използват. Това е изключително полезно за големи предмети като легла, маси и офис бюра, които може да не се използват много през деня.

В този ред на мисли, има много опции за сгъваеми мебели, включително кухненски острови, които могат да се разширяват и свиват. Или монтирани на стената бюра, които могат да бъдат прибрани, когато не се използват.

Сгъваемите столове, които могат да се прибират, са отличен начин да гарантирате, че гостите ви имат къде да седнат, като същевременно не заемат твърде много място, когато не се използват. Възможностите за такива креативни начини за пестене на пространство са многобройни и всичко, което трябва да направите, е да ги потърсите.

Бъдете креативни със складирането

Източник: Google

Липсата на достатъчно място за съхранение е едно от основните предизвикателства на живота в малък дом. Намирането на места за складиране, като същевременно запазвате стила и дизайна на вашия дом, без да създавате безпорядък, е светият граал на живот в малка къща.

Прецизното монтиране на стойки на стените и скрити места за съхранение във вашия интериорен дизайн може да бъде един от начините да увеличите капацитета си.

Можете да създадете допълнително място за съхранение на места като под леглото или кухненските острови, където никой не би се сетил. Слагането на креативни стойки на стените, като стойки за велосипеди, може да реши някои от нуждите ви за съхранение и да придаде стил на дома ви.

Още едно място, което е идеално за складиране, са вашите подови дъски. Приемете целия парцел, на който е разположена къщата ви, като „направи си сам“ склад. Това е доста място за складиране. И хубавото нещо е, че не пречи нито на дизайна на дома ви, ното на нищо.

Възползвайте се от пространството си

Когато обзавеждате дома си, се уверете, че се възползвате максимално от всеки сантиметър от вашия имот. В малките къщи е трудно да се намери място и измислянето на творчески начини за използване на пространство, което обикновено остава неизползвано, е отличен начин за увеличаване на мястото за съхранение.

Така че не забравяйте да използвате всички архитектурни странности, като поставяне на покривало и възглавнички върху решетката на радиатора, за да осигурите повече място за сядане и прибиране на неща. Тези хрумвания и използвания на предмети не по предназначение накрая се превръщат в някои от любимите ви неща във вашата малка къща.

Заключение

Обзавеждането на малки къщи е забавно. Но още по-вълнуващо е да се справяте с предизвикателствата на живот в малък дом и да се опитвате да накарате вашето пространство да отговори на нуждите ви. Така че преди да построите своята мечтана малка къща, уверете се, че сте готови за предстоящото предизвикателство и използвайте това съдържание като ръководство или за вдъхновение.

Ако искате да се сдобиете с повече идеи за малки къщи, посетете нашия блог за по-информативни статии. Също така може да посетите сайта OLX за да разгледате измежду хиляди оферти на най-добрите цени.