Историята на Rolls Royce

Когато това бедно момче започва да се занимава с двигатели, никой не е предполагал, че един ден той ще създаде едни от най-скъпите автомобили в света. Това е Фредрик Хенри Ройс, роден през 1863 г. в Уилтън, Англия.

Снимка: wikipedia.com

Борбата за успех на Фредрик Хенри Ройс

Ранен живот

Хенри е най-младият от пет деца. В продължение на много години семейство Ройс живее в бедност, но нещата се влошават и през 1867 г. се налага да обявят фалит. Тогава семейството се премества в Лондон, като по това време четиригодишният Хенри вече има първата си работа в местна ферма. През 1872 г. бащата на Хенри умира и деветгодишният Хенри започва да продава вестници и да разнася телеграми.

Тинейджърски усилия

Ранните години на бедност оказват дълбоко влияние върху Хенри и когато навършва 15 години, той завършва само една година в училище, въпреки че няма формално образование, Хенри се възползва от всяка възможност да се образова, като в свободното си време изучава алгебра, френски език и електротехника. Но след три години е принуден да се откаже поради липса на пари. След като прекратява обучението си, Хенри работи за кратко в компания за производство на инструменти в Лийдс, а през 1882 г. – в компанията за електрическо осветление и захранване в Лондон. 

Устременост към амбиция

На 22-годишна възраст той започва бизнес с приятеля си инженер Ърнест Клермон, който кръщават „Ройс и компания“ и през следващите няколко години работят денонощно, за да произвеждат електрически компоненти. Компанията продължава да се разраства и през 1894 г. вече произвежда и електрически кранове, но интересът на Хенри започва да го води другаде – към автомобилите.

Обсесията на Чарлз Стюарт Ролс

В историята на Rolls-Royce има и друго лице – Чарлз Стюарт Ролс. Той е роден през 1877 г. в Лондон. 

Очарование от ранния живот

Още от ранна детска възраст се запалва по инженерните науки и започва да учи машинно инженерство в Тринити Колидж в Кеймбридж. Чарлз знае как да се отличава, тъй като си спечелва репутацията на майстор на двигатели. Той си спечелва прякора мръсния Ролс и по време на следването си е първият студент, който притежава автомобил. На 18-годишна възраст той пътува до Париж, за да си купи POJO Feiten, което по онова време е рядкост, тъй като повечето хора дори не са чували за автомобили. 

Начало на бизнеса

След като се дипломира през 1898 г., Чарлз започва работа на парна яхта, а след това в Лондонската и Северозападната железница. Интересува се повече от автомобилостроене, пионерство и търговска дейност. Въпреки това, с финансовата подкрепа на баща си, през 1903 г. той открива една от първите автокъщи във Великобритания. Нарича компанията Cess Rolls and co. Бизнесът с автомобили POJO и Minerva е в разцвет.

Royce 10 hp prototype chassis 1904
Снимка: firstversions.com

Създаване на компанията FH Royce

През 1901 г. Хенри започва да се интересува все повече от автомобили. Той решава да подобри закупения от него двуцилиндров автомобил Deauville втора ръка, но иска нещо повече, затова решава сам да построи автомобил. До края на 1903 г. той проектира и конструира първия си бензинов двигател, а през следващата година кара първия си автомобил Royce в града. Първият му автомобил е успешен, така че той се заема да създаде още един, а другия от трите автомобила, които е построил, подарява на един от бизнес партньорите си Ърнест Клермон, а другия продава на един от акционерите им Хенри Едмъндс и именно Хенри Едмъндс в крайна сметка организира срещата между Rolls и Royce.

Среща за партньорство на Rolls Royce

Ролс беше разстроен от факта, че можеше да продава само вносни продукти в компанията си, затова Едмънд си уреди среща. Макар че Ролс винаги е предпочитал три и четирицилиндрови автомобили, двуцилиндровият автомобил на Ройс му прави голямо впечатление още в първите минути, след като го вижда. Той взел автомобила за шофиране и на място се съгласил да продава толкова автомобили, колкото Ройс може да построи. двамата мъже били необичаен дует, като за начало имало не само огромна разлика във възрастта, но и разлика в образованието.

Ройс е на 41 години, а Ролс е само на 26. Хенри Ройс и Чарлз Ролс са били двама много различни хора; те също така са били чудесен дует и огромният успех на автомобилите е довел до създаването на компанията Rolls-Royce през 1906 г. После, при пускането на шестцилиндровия сребърен призрак в рамките на една година, той е обявен за най-добрия автомобил в света.

Снимка: firstversions.com

Хенри и Чарлз са заети с конструирането и продажбата на автомобили, а превъзходните характеристики на Rolls-Royce създават глобално търсене на техните инженерни решения от световна класа.

Rolls-Royce 10 hp Type A 1904 - right
Снимка: firstversions.com

Мечтата на Чарлз Ролс за авиационно инженерство

Интересът на Чарлз към авиацията нараства и той се опитва да убеди Хенри да разработи проект за авиационен двигател, но Хенри отказва. За да продължи да живее в мечтите си за авиация, Чарлз си купува самолет Right Flyer, с който през 1910 г. извършва над 200 полета. Става първият човек, който извършва двоен полет без прекъсване през Ламанша, но само месец по-късно всичко се променя по време на летателна демонстрация Чарлз загива в авиокатастрофа. Той е само на 32 години. Преждевременната му смърт означава край на краткотрайното партньорство на Rolls-Royce, като сега Хенри ще трябва да запази наследството им сам.

Хенри има вродена работна етика и неговите иновативни проекти утвърждават репутацията на Rolls-Royce за инженерство и качество, в което той безкомпромисно убеждава. Неговият основен принцип за създаване на най-добрия дизайн с най-добрите материали и най-високите нива на изработка.

По време на Първата световна война компанията разширява дейността си и започва да произвежда нещо, което Чарлз някога е поискал за самолетните двигатели, и през следващите няколко десетилетия компанията се развива изключително добре. За съжаление, Хенри продължава да се бори със здравето си, но това не го спира да работи, тъй като неговият неизчерпаем ентусиазъм и отдаденост на инженерството надделяват и той продължава да работи до последния момент, като последната му скица е направена от смъртния му одър няколко часа преди смъртта му. Той беше на 70 години.

Снимка: Pixabay

Rolls-Royce остава известно име в областта на инженерството, Rolls-Royce е един от най-успешните луксозни автомобили, които могат да бъдат купени с пари, а с над 130 дилърски представителства, разположени в 40 държави, марката е известна далеч извън Великобритания. Понастоящем Rolls-Royce е собственост на BMW и марката все още е известна предимно с производството на едни от най-скъпите автомобили в света. Торстейн Мюлер-октавос е главен изпълнителен директор от 2010 г. и неговото управление се оказа от съществено значение за успеха на компанията, но именно визията на сър Хенри Ройс и сър Чарлз Ролс наистина направи Rolls-Royce това, което е днес – символ на чиста и неподправена.

Заключение

Понастоящем компанията Rolls-Royce може да се определи като идеална компания за решаване на технологични проблеми, която предоставя ефективни енергийни системи и услуги за използване на земята, въздуха и морето. Компанията се стреми да постави на фокус въпроса за технологичните решения. Тя се стреми да се справи правилно с всяка концепция, свързана с технологиите. Както беше разгледано по-горе, компанията е успяла да си осигури позиции в областта на производството на двигатели, а марката ѝ все още се свързва с продукти с най-високо качество.