Каква е разликата между HDMI 2.0 и 2.1?

Каква е разликата между HDMI 2.0 и 2.1? Много хора вече знаят за какво се използва HDMI кабелът. С прости думи, HDMI кабелът свързва телевизора с високоговорители, лаптопи, устройства за игри и други устройства. 

Толкова дълго време използвахме само HDMI 2.0, но сега има нова актуализирана версия, наречена 2.1. Ясно е, че не всички HDMI са идентични, но кой от тях трябва да използвате? Нека започнем с изучаването на разликата между HDMI 2.0 и 2.1, преди да решите с кой да работите.

Какво представлява HDMI?

HDMI свързва две устройства за прехвърляне на мултимедия от едно към друго. Той се използва широко поради това, че е чудесен. Думата HDMI означава мултимедиен интерфейс с висока разделителна способност и именно това прави. Той прехвърля видео и аудио с висока разделителна способност само чрез един кабел.

HDMI е представен за първи път през 2002 г., а сега се използва широко в целия свят за различни цели. Версията 2.0 на HDMI беше представена през 2013 г., а версията 2.1, която е най-новата, беше пусната през 2017 г. Нека разберем каква е разликата между двете версии.

Разлика между HDMI 2.0 и 2.1

HDMI 2.1 е по-новата, по-усъвършенствана версия на версията 2.0. Поради това тя има по-добър капацитет на честотната лента за прехвърляне на повече данни. Освен това осигурява по-висока разделителна способност.

Един от начините да разберете това е, ако си представите честотната лента като тръба. Ако една тръба е по-широка от предишната, тя ще може да прехвърля повече данни. По подобен начин HDMI 2.1 има капацитет за широчина на честотната лента от 48 Gbps, докато версията 2.0 имаше само 18 Gbps. Поради по-големия капацитет на честотната лента, версията 2.1 ще предава по-високо качество на изображението и звука.

HDMI 2.0 или 2.1: Резолюция на видеото

HDMI 2.0: 4K

HDMI 2.1: 8K-10K

Що се отнася до разделителната способност на видеото, повечето хора предпочитат качеството да е перфектно и да не спада изобщо. В този случай бихте искали да използвате HDMI 2.1 кабел, така че какъвто и медиен носител да прехвърляте, той все още да има най-добрата видео резолюция. Версията 2.0 осигурява разделителна способност от 4K, което би осигурило достатъчно добра резолюция.

Ако обаче предпочитате още по-остра и графична разделителна способност, тогава HDMI 2.1 е най-добрият вариант. Също така трябва да се уверите, че устройствата, които искате да свържете с HDMI, са съвместими с версията, която възнамерявате да използвате.

HDMI 2.0 или 2.1: Честота на опресняване

HDMI 2.0: 4K с 60 Hz

HDMI 2.1: 4K с 120 Hz or 8K с 60Hz

Честотата на опресняване е броят пъти, през които дисплеят опреснява изображението, измерен за секунда. Колкото по-висока е честотата на опресняване, толкова по-плавно и прозрачно е движението, което е от съществено значение и за игрите.

Честотата на опресняване трябва да е същата като честотата на кадрите на видеото или по-голяма от нея, за да се насладите на плавно преживяване. В противен случай движението ще се размаже и екранът ви може да замръзне. Сега, в зависимост от дисплея на вашия телевизор, трябва да закупите HDMI кабел. Например, ако разполагате с 4K или 8K дисплей, HDMI 2.1 кабелът би бил най-подходящ.

Проводникът 2.0 може да работи с 4K дисплей, но по-високото съдържание може да не изглежда толкова плавно поради ограничението от 60 Hz.

HDMI 2.0 или 2.1: HDR

HDR е функция, която контролира нивото на светлината и цветовете във видеоклипа. HDR е съкращение от high dynamic range (висок динамичен обхват) и напоследък се превърна в една от най-важните функции за повишаване на качеството на медиите.

Съществуват два вида HDR – статичен и динамичен. Статичният HDR позволява да се покажат детайли дори в сенките, но в същото време е ограничен до един набор от нива на светлина. Това означава, че ако част от видеото е светла, това ще доведе до появата на други компоненти, които ще изглеждат по-тъмни.

При динамичния HDR обаче това не е повод за безпокойство. Всичко е разделено кадър по кадър, което прави изображенията да изглеждат по-естествени и по-ясни. HDMI 2.1 има вградена функция за динамичен HDR.

HDMI 2.0 или 2.1: Звук

И двете версии на HDMI – 2.0 и 2.1 – са снабдени с функцията ARC. Тя означава обратен аудиоканал, който позволява предаването на звук между устройствата напред и назад. Обаче eARC, подобреният канал за връщане на звука, се поддържа само от версията HDMI 2.1.

При ARC аудиото често се компресира, но това не се случва при eARC поради по-големия капацитет на честотната лента. За да се възползвате от функцията eARC, трябва отново да се уверите, че телевизорът или другите ви устройства са съвместими с HDMI 2.1.

HDMI 2.0 или 2.1: Гейминг

За геймърите разликата между HDMI 2.0 и 2.1 е от голямо значение. Именно тогава всеки може да забележи какво отличава двете версии. VPR, променлива честота на опресняване, се предлага само при HDMI 2.1. Тази функция помага да се намали накъсването на екрана, а после ALLM, което означава автоматичен режим с ниска латентност, е най-доброто за минимизиране на забавянето. Геймърите се нуждаят от тези функции за гладко изживяване. В противен случай е възможно играта им да не е на нивото на доброто, което те предпочитат.

Функцията ALLM, с която разполага HDMI 2.1, е от съществено значение при игрите, тъй като гарантира, че времето за реакция на играта е най-бързо. Тя намалява времето, необходимо за прехвърляне на реакцията ви върху монитора, и вие можете да бъдете най-добрият в играта. Картините в играта също ще се обработват по-бързо, и не всеки играч би имал достъп до това предимство. 

Заключение 

И така, HDMI 2.1 ли е вариантът, към който трябва да се ориентирате? Въпреки факта, че това е най-новата версия на HDMI и има много усъвършенствани функции, трябва да я закупите само ако имате 4K телевизор. Той ще гарантира, че медията, която гледате, е с по-добър звук и прозрачни, плавни движения.

Без HDMI 2.1 има голяма вероятност звуците да бъдат компресирани, а видеото да се забави или лагва. И накрая, споделете в раздела за коментари своите мнения и опита си с HDMI 2.0 и 2.1. Също така, кое според вас е по-добро?