Какви са различните лесни „направи си сам“ проекти, които можете да направите у дома?

Без значение какъв е вашият дом, винаги има още нещо, което може да се направи, за да се подобри външният му вид и функционалността му. Има различни „направи си сам“ проекти, които можете да направите с относителна лекота.

Това ще ви помогне да освежите дома си и да вкарате кутията с инструменти под мивката в употреба. Не е нужно да харчите много пари, за да промените начина, по който изглежда и се чувства вашият дом. Можете да направите това с някои прости „направи си сам“ проекти. Дори ако искате да пробвате нещо малко по-смело и да използвате инструменти, материали и процеси, с които не сте запознати, удовлетвореността и гордостта, които ще изпитате, когато завършите някой „направи си сам“ проект, са фантастични.

Списък с лесни „направи си сам“ проекти за дома

Съставихме списък с някои лесни „направи си сам“ проекти, които можете да направите у дома. Разгледайте списъка с 8 идеи за дома по-долу и се подгответе за предстоящите приятни моменти, които ще имате, докато осъществявате някои „направи си сам“ проекти, които можете да направите лесно у дома.

Сложете тапет на стената

Когато решите да сложите тапет на стена във вашия дом, има безкрайни възможности. Тапетът може да добави малко цвят и свежест във всяко пространство, което желаете, независимо дали искате да предекорирате всекидневната си, за да я направите по-елегантна, или детските стаи се нуждаят от освежаване. Има тапети с различни текстури и в различни стилове, което ви предоставя широк спектър от възможности за промяна на дизайна на всяка стая във вашия дом.

A person painting a wall

Description automatically generated with low confidence

Направете рафт

Имате ли тонове книги, които се трупат по пода или нощното ви шкафче и се нуждаят от собствен дом? Или искате да впечатлите гостите си, като поставите избрани книги в шкаф за книги или на рафт

Изграждането на дървен рафт за книги за вашия дом не трябва да включва закупуването на греди, можете да се огледате за използван дървен материал по време на ежедневната си разходка и да намерите изхвърлено парче дърво или изрезки, оставени от търговци на строителни материали. Алтернативата е да измерите точно колко материал ще ви трябва и да го купите. Сглобете го след като шлифовате pъбовете и го лакирате и го закачите стабилно на стената. Измерете желаната височина и разстоянието между скобите, пробийте отвори и завинтете здраво скобите, преди да поставите дървения рафт отгоре.

Отпушете канала или тоалетната

Има ли нещо по-неприятно от това да сте под душа и да осъзнаете, че краката ви са потопени във вода, която не се оттича, защото каналът ви е запушен? През повечето време всичко, което трябва да направите, е да се захванете с ужасната задача да извадите космите, които блокират канала (всички оставяме косми под душа, дори тези от нас с най-късите коси). „Направи си сам“ разтворът за отпушване на канали е бързо решение на проблема. Всичко, което трябва да направите, е да вземете сода бикарбонат и да я изсипете в запушения канал, а след това да полеете с оцет, за да я измиете. Изчакайте малко, преди да пуснете отново душа и скоро ще видите, че проблемът е отстранен. Ако все пак каналът продължава да е запушен, може да се наложи да извикате водопроводчик, тъй като имате по-голям проблем за отстраняване.

A picture containing indoor, sink

Description automatically generated

Освежете мебелите

Старите ви мебели може да изглеждат малко банални или остарели, а може и да сте видели перфектната мебел в благотворителен магазин, но тя да е малко износена по ръбовете. Не се притеснявайте, това е идеалният „направи си сам“ проект, с който да се захванете. Ако мебелта е здрава, можете да я претапицирате и да ѝ вдъхнете живот. Нека разгледаме конкретния пример за стол. Измерете възглавницата на седалката, за да разберете колко плат ще ви трябва, за да я покриете, добавяйки малко повече в случай на грешки. Можете също да смените пълнежа на възглавницата, за да ѝ придадете нова, удобна пухкавост. Изрежете тъканта, за да пасне и използвайте пистолет за телбод, за да прикрепите тъканта към долната страна на седалката, като я разтегнете, за да пасне.

Боядисвайте входната си врата

Свежият нов и ярък цвят на входната ви врата ще е много привлекателен и приветлив за всеки ваш гост. Освен това той ще ви радва всеки ден, когато се прибирате от работа. Свалете вратата от пантите, преди да я боядисате, макар че това не винаги е задължително. Изшлайфайте я, измийте я и подсушете цялата повърхност. Нанесете грунд преди боята, а вероятно ще трябва да я минете два пъти с боята, оставяйки я да изсъхне напълно между нанасянията. След като изсъхне и цветът изглежда ярък, я прикрепете отново към рамката.

A child opening a door

Description automatically generated with medium confidence

Подредете кабелите в дома си

Един от най-големите проблеми, с които всички се сблъскваме в домовете си, са тоновете кабели, които се плъзгат и се завиват един около друг във всяка една стая. Технологията трябва да се подобри и да се развие до точка, в която вече изобщо нямаме нужда от щепсели и проводници, но уви, все още не сме достигнали до нея. Бърз и лесен „направи си сам“ проект е да закупите щипки за командни кабели, които могат да вървят по перваза във всекидневна и да подредите кабелите, които захранват лампите, тонколоните и всичката останала техника, която използвате.

Закачете снимки и огледала

Лесен „направи си сам“ проект, който прави голяма разлика в естетиката на вашия дом, е поставянето на картини и огледала на стената. Всичко, от което се нуждаете, са чук и няколко пирона. Има някои страхотни и евтини комплекти за окачване на картини, които също можете да закупите. Огледайте се и бързо преценете къде искате да окачите картините си. Забийте пирон на правилното място и окачете картината или огледалото. Колкото по-тежка е рамката, толкова повече пирони и опора ще ви трябват, за да я задържите на място.

A picture containing person, striped

Description automatically generated

Отървете се от течението

С нарастващите сметки за ток на всички, това е подходящ момент да разгледате тази „направи си сам“ идея. Прозорците и вратите, от които става течение, могат да доведат до увеличаване на сметките ви за отопление и енергия, тъй като губите топлина от дома си. Гъвкавият силиконов уплътнител е гел, който може да се изстиска във всякакви процепи около врати и прозорци с помощта на пистолет за уплътнител. Ще му отнеме 24 часа, за да се втвърди, създавайки водоустойчива бариера за течения около рамките на прозорците и вратите. Друг вариант е старомодният изолатор, който да се постави върху килима по долната част на рамката на вратата. Вземете парче плат, което е малко по-дълго от ширината на вратата, навийте го на тръба и го натъпчете със стари чорапогащи или чорапи, дори малко пясък би свършил работа, и той ще осигури страхотна изолация. Можете да станете креативни и да го украсите, през 70-те и 80-те години изолаторите за врати често са били направени така, че да изглеждат като змии!

A picture containing text, person, indoor

Description automatically generated

Заключение – „Направи си сам“ проектите са забавни

Безброй „направи си сам“ проекти са лесни за изпълнение без много опит или умения. Винаги ще придобивате нови умения, когато осъществявате „направи си сам“ идеи у дома, независимо дали се опитвате да ремонтирате цялата си къща стая по стая или просто да подредите някои неща из дома си, за да го освежите. Този списък от 8 лесни „направи си сам“ проекта, които можете да направите в дома си, е само за начинаещи. Можете лесно да направите рафт за книги и други предмети. Боядисайте входната си врата в ярък нов цвят, за да посрещнете приветливо гостите си, закачете картини и огледала, подредете кабелите или претапицирайте съществуващите си мебели или тези втора употреба, които сте взели от благотворителен базар. Опциите са безкрайни, когато става въпрос за „направи си сам“. Кажете ни какво мислите за тези основни проекти и какви други такива сте се опитвали да направите или сте искали да опитате у дома.