Какво ви е необходимо, за да започнете да карате велосипед?

Забавно! Приключение! Вълнуващ прилив на адреналин! Това са нещата, които съзнанието ви постоянно ви казва, когато мислите за колоездене. Ако обаче само сте си мислили за колоездене, не сте карали колело. Гледали сте много видеоклипове и сте тренирали веднъж или два пъти с велосипеда на най-добрия си приятел. Наистина искате да започнете да карате велосипед.  

Колоезденето е един от супер лесните спортове, с които можете да се занимавате. То упражнява ръцете, краката, гърба и дори гръбначния ви стълб. И познайте какво? Не се нуждаете от много, за да започнете да карате колело. Просто прочетете нататък, за да откриете нещата, от които се нуждаете, за да започнете да карате велосипед веднага. 

1. Имате нужда от първия си велосипед

Източник: stock.adobe.com

Не можете да карате колело без да го имате. Макар че не е лоша идея да практикувате каране на колело с колелото на приятел или съсед, най-добре е да си вземете собствено колело. По този начин ще можете да го настроите според удобните за вас настройки и да свикнете с него навреме. 

При получаването на първия си велосипед обаче трябва да бъдете внимателни. Едно от най-добрите места, откъдето да се сдобиете с този велосипед, е местният магазин за велосипеди. Тъй като те са запознати с терена на вашия район, те са най-добрите, които могат да предложат кой велосипед е подходящ за пътя. 

Те биха могли също така да ви помогнат да изчислите кой от велосипедите е най-подходящ за вашия ръст, дължина на бедрата и дължина на ръцете. Това е така, защото се нуждаете от велосипед, на който да можете да седите удобно, без да се прегърбвате в процеса на работа. Няма причина да се задоволявате със седло, което ви е неудобно. 

2. Необходими са ви основни умения за поддръжка

Източник: stock.adobe.com

Това може да не е физическа необходимост, но със сигурност ще ви бъде от полза. Не искате да започнете да карате велосипед без някои основни и прости умения, които могат да спасят положението. Такива умения включват да се научите как да поправяте гума, да регулирате кормилото си и т.н.

Например, знанията за поправяне на гума ще ви насочат да разберете, че имате нужда от някои ремонтни елементи като вашата мини помпа, резервна тръба и др. Когато купувате резервната си гума, внимавайте за правилния размер. Винаги можете да намерите размера на гумата отстрани на самата гума. 

3. Нуждаете се от удобни комплекти

Нищо не може да се сравни с удобството! Това може да е разликата между страхотно и ужасяващо пътуване за вас. Въпреки това удобството не идва само без инвестиции. 

Честно казано, удобното колоездене може да бъде скъпо за тези, които искат да бъдат луксозни по отношение на него. Ако обаче това, което искате, са основните комплекти, които ви помагат да се наслаждавате на пътуването, не е нужно да разбивате банката за това. Основните комплекти, от които се нуждаете, включват;

Вашата каска

Източник: stock.adobe.com

Каската има голям шанс да предотврати нараняване на главата в случай на инцидент. Когато си купувате каска, винаги се уверявайте, че сте избрали такава, която пасва на главата ви. 

Размерите и формите на главата са различни и това означава, че формите и размерите на каската също ще се различават. Бъдете търпеливи, за да изберете каската, която пасва идеално на главата ви. Можете да регулирате прилягането и дори да добавите вътрешни подложки, за да помогнете на каската да прилепне по-добре към главата ви.

Уверете се, че каската не закрива веждите ви или не е твърде далеч от тях. Ако е твърде далеч от веждите ви, вероятно е твърде малка за главата ви, а ако покрива веждите ви, е твърде голяма за вас. 

Също така се уверете, че плъзгачът ви е под ушната мида, където лентите образуват буквата „Y“. За да сте окончателно сигурни, че каската ви е паснала идеално, направете контролен тест, като разклатите главата си настрани. Ако каската приляга удобно към главата ви, тя няма да се движи настрани, но ако не е така, регулирайте я, докато получите перфектно прилягане.. 

Вашите ръкавици

Източник: stock.adobe.com

Необходима е защита на ръцете. Ето защо ръкавиците са част от комплекта ви за защита на ръцете. Ръкавиците трябва да са подплатени. По този начин те предпазват ръцете ви от суровия зимен вятър и ги поддържат топли. Освен това абсорбират вибрациите на велосипеда и поддържат пръстите ви стабилни. 

Вашият велосипеден анцуг и шорти

Източник: stock.adobe.com

Макар че може да си мислите, че този комплект е лукс, а не необходимост, ще се изненадате от разликата, която може да внесе в преживяването ви при каране. Вашият анцуг ще осигури поддържането на телесната ви температура, като позволи на адекватното количество вятър да преминава през тялото ви. 

Носенето на къси панталони също гарантира същия комфорт, който осигурява трикото. Някои къси панталони имат подплънки в областта на разкрача. Подплънката се нарича чамони. Тази чамша предотвратява протриването и помага за намаляване на натиска върху седалищните кости.. 

Слънчеви очила

Източник: stock.adobe.com

Това не може да се пренебрегне. Зрението ви е важно и единственият начин да насочвате очите си е чрез използването на слънчеви очила. Въпреки че се наричат слънчеви очила, те не само предпазват очите ви само от слънцето, но също толкова ги предпазват и от вятъра, праха и летящите насекоми, които нямате време да отблъсквате с ръце.

 Вода

Източник: stock.adobe.com

Водата е живот. Когато карате колело, трябва да имате със себе си поне бутилка вода. Това ще ви помогне да поддържате достатъчна хидратация. Ако ще карате на дълго разстояние, може да се нуждаете от повече от една бутилка вода. Важно е да имате поне една бутилка с вода, прикрепена към велосипеда.

Вашият пътен идентификатор.

В случай на пътнотранспортно произшествие, при което сте получили сътресение на мозъка или сте изпаднали в безсъзнание (надяваме се, че това няма да се случи, но не пречи да сте подготвени), вашият пътен идентификатор е най-добрият начин да получите необходимата медицинска помощ и да се свържете с важните за вас хора.

Вашият пътен идентификатор може да бъде етикет, лента за китката или дори малка верижка на врата. Той съдържа вашето име, възраст, контакти за спешна помощ и основна здравна информация като генотип, кръвна група, алергии и др.  

Това е по-необходимо, ако сте начинаещ велосипедист и карате предимно сам или с други велосипедисти, които невинаги ви познават достатъчно отблизо.. 

Две неща, от които не се нуждаете

1. Луксозна седалка

Въпреки че е добре да си вземете удобна седалка, която да ви пасва добре, не е необходимо да сменяте седалката си с луксозна веднага след като получите велосипеда си. Работата е там, че в крайна сметка ще смените седлото, но е добре да знаете какъв вид седло бихте предпочели. 

За да познаете предпочитанията си, е необходимо време и известен опит в областта на колоезденето. Така че, спестете си малко пари, отпуснете се и опознайте предпочитанията си за седло, преди да си купите ново луксозно такова.

2. Още зъбни колела.

Няма нужда да отричаме, че да се сдобиеш с нов велосипед може да бъде наистина вълнуващо. Особено ако това е първият ви велосипед. Вълнението може да ви изкуши да продължите да купувате неща, които да направят колоезденето ви удобно. Но не се поддавайте на това. 

Важно е да се отбележи, че макар да е добре да ви е удобно да карате велосипед, не се нуждаете от много съоръжения, за да постигнете това. Ако се придържате към основните неща, които бяха предложени тук, ще сте напълно готови да започнете да карате велосипед удобно.

Заключение

За да започнете да карате велосипед, трябва да се чувствате удобно. За целта обаче не е необходимо да се охарчвате. Макар че колоезденето може да е скъпо, ако се придържате към основните неща, все пак ще можете да започнете да карате велосипед сладко-сладко. 

Посетете местния магазин за велосипеди и се насладете на предлаганите отстъпки, възползвайте се от купони, купувайте само най-необходимото и пестете пари, докато не разберете точно какви са предпочитанията ви.