КАКВО Е ЗЛОНАМЕРЕН СОФТУЕР (МАЛУЕР) И КАК МОЖЕ ДА НАВРЕДИ НА ВАС?

Злонамерен софтуер е всяка програма, предназначена да повреди или наруши функционалността на друг софтуер или хардуер. милиони хора ще бъдат увредени от злонамерен софтуер и вие и вашите служители не сте изключение. Малко хора обаче са наясно какво представлява злонамереният софтуер и какво следва след това. Възможно ли е злонамереният софтуер да получи пароли? Възможно ли е злонамереният софтуер да изтрива приложения и файлове? Какво въздействие има върху вас? Злонамереният софтуер действа по различни начини и всяка форма има свой собствен набор от способности. Ние сме тук, за да ви информираме за това как злонамереният софтуер въздейства върху вашата система, какви са признаците и симптомите на злонамерения софтуер и как да предпазите компютъра си от заразяване.

Той съществува в объркващо множество от форми. Вирусите вероятно са най-известният вид злонамерен софтуер, тъй като те се разпространяват чрез дублиране на самите себе си. Червеите проявяват подобна черта. Някои злонамерени програми, като например шпионски софтуер, се наричат според работата, която изпълняват: Шпионският софтуер изпраща чувствителна информация, като например данни за кредитни карти, по интернет.

Злонамерен софтуер/Малуер Вирус
Малуер е етикет за вируси, шпионски софтуер, червеи и други форми на вреден софтуер. Злонамереният софтуер е софтуер, който има за цел да навреди на отделен компютър или на взаимосвързана система. Така че винаги, когато се използва фразата „злонамерен софтуер“, тя се отнася до софтуер, който има за цел да навреди на вашия компютър чрез вирус, червей или троянски кон.Вирусът е компютърен софтуер, който е предназначен да проникне в компютъра ви и да повреди или промени файловете и данните ви. Данните на компютъра ви могат да бъдат повредени или изтрити в резултат на вирус. Вирусите са способни да се самовъзпроизвеждат. Вирусите са много по-вредни от компютърните червеи, тъй като те променят или изтриват данните ви, докато червеите просто се самовъзпроизвеждат, без да променят вашите файлове и документи.

КАКВО МОЖЕ ДА НАПРАВИ ЗЛОНАМЕРЕНИЯТ СОФТУЕР?

Злонамереният софтуер атакува компютри и системи с цел да причини вреда на машините, системите и/или потребителите. Потребителят може да бъде засегнат по множество начини в зависимост от вида на злонамерения софтуер и неговата цел. Злонамереният софтуер може да има умерен и лек ефект при определени обстоятелства, но може да бъде и разрушителен при други.

НЯКОИ ЧЕСТИ НАЧИНИ, ПО КОИТО ЗЛОНАМЕРЕНИЯТ СОФТУЕР МОЖЕ ДА ВИ НАВРЕДИ

Снимка: Unsplash

1. ДА ОТКРАДНЕ ВАШАТА ИНФОРМАЦИЯ

Сред най-опасните и скъпи последици от малуера е кражбата на данни. Хакерите могат да събират както лични, така и корпоративни данни, след като на компютъра е инсталиран софтуер като шпионски софтуер и троянски коне, които след това могат да продадат на агенции на трети страни. Тези данни могат да съдържат история на сърфиране, пароли, идентификационни данни и други лични данни.

2. ДА ПОВРЕДИ ИЛИ ДА ИЗТРИЕ ФАЙЛОВЕ ВЪВ ВАШИЯ КОМПЮТЪР.

Злонамереният софтуер може да повреди или премахне данните и приложенията на вашия лаптоп по различни начини. Няма да можете да прегледате много от тези файлове след кибератака, докато данните ви не бъдат записани на друг външен твърд диск или в облачна услуга.

Рансъмуерът е вид софтуер, който заключва файловете ви и ги пази.  Ако не платите парите, хакерите ще унищожат цялата ви информация.

3. ДА ЗАБАВЯ ВАШИЯ КОМПЮТЪР

След като даден вид малуер бъде активиран, той започва да изразходва значително количество оперативна памет на компютъра ви. Много разновидности на малуера също така се дублират и заемат много място на твърдия ви диск, оставяйки ограничено място за истинските приложения. Подобна липса на място може да доведе до забавяне на компютъра, което ще направи невъзможно продължаването на нормалната работа.

4. РЕКЛАМИ НА ЕКРАНА НА КОМПЮТЪРА ВИ

Злонамерен софтуер, като например рекламен софтуер, може постоянно да залива екрана на компютъра ви с изскачащи реклами. За разлика от вирусите, рекламният софтуер не събира личните ви данни, а показва изскачащи реклами. Понякога изскачащите прозорци могат да заемат целия ви екран и няма да можете да ги затворите, защото нямат бутон за затваряне.

ПРИЗНАЦИ, ЧЕ КОМПЮТЪРЪТ ВИ Е ЗАСЕГНАТ ОТ ЗЛОНАМЕРЕН СОФТУЕР

1. СПАД В ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА

Малуерът може да изразходва значително количество изчислителна мощност на компютъра ви, което води до значително забавяне. Една техника за ускоряване на работата на компютъра е премахването на злонамерения софтуер. Независимо дали сърфирате в уеб или използвате локалните си програми, потреблението на ресурси на системата ви изглежда необичайно високо. Вентилаторът на компютъра ви може да се върти на пълна мощност, което показва, че нещо използва ресурсите на компютъра във фонов режим.

2. НЕЖЕЛАНИ ИЗСКАЧАЩИ ПРОЗОРЦИ

Сред най-неприятните признаци за наличие на злонамерен софтуер са честите изскачащи прозорци или непознати ленти с инструменти. Затворете програмата и незабавно активирайте антивирусния си софтуер, ако от нищото се появят сайтове или ленти със задачи. Така че, когато видите изскачащ прозорец, в който се казва нещо от рода на „ПОЗДРАВЯВАМЕ ВИ, ВИЕ СПЕЧЕЛИХТЕ БЕЗПЛАТЕН iPhone и др. Не го докосвайте. Каквато и безплатна награда да предлага тази реклама, тя ще ви струва много пари.

3. ЩЕ ЗАБЕЛЕЖИТЕ НАМАЛЯВАНЕ НА ДИСКОВОТО ПРОСТРАНСТВО

Това може да е причинено от пакетния малуер – огромен злонамерен софтуер, скрит в твърдия ви диск.

4. СИСТЕМАТА ЗАМРЪЗВА ИЛИ СЕ СРИВА

Някои вируси могат да замръзнат или да сринат системата ви, а други могат да причинят срив, като изразходват твърде много памет или повишават температурата на процесора. Прекомерната консумация на процесора за продължителен период от време може да означава наличие на злонамерен софтуер.

5. СПАМ

Някои злонамерени програми се разпространяват чрез изпращане на имейли или текстови съобщения до потребителите. Приложенията за защитени съобщения могат да ви помогнат да предпазите разговорите си от любопитни очи.

6. НЯМАТЕ ДОСТЪП ДО ФАЙЛОВЕТЕ СИ/РАНСЪМУЕР

Това е знак, че сте били атакувани с рансъмуер. Хакерите съобщават за присъствието си, като поставят бележка с искане за откуп на компютъра ви или променят фона на работния плот в бележка с искане за откуп. Престъпниците обикновено предупреждават клиентите, че данните им са заключени, и изискват плащане на откуп в замяна на отключване на файловете им в съобщението.

ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ ЗЛОНАМЕРЕНИ СОФТУЕРИ

Злонамереният софтуер може да бъде избегнат по няколко начина. Потребителите могат да инсталират софтуер срещу злонамерен софтуер, за да защитят личните си компютри. Злонамереният софтуер може да бъде избегнат, като се внимава при използването на компютри или други лични устройства. Това включва да не се изтеглят файлове от необичайни имейл адреси, които могат да съдържат злонамерен софтуер, маскиран като истински файл; такива имейли дори могат да се преструват, че са от истински фирми, но да използват неоторизирани имейл адреси.

Антивирусният софтуер трябва да се актуализира редовно, тъй като нападателите винаги се адаптират и разработват нови начини за заобикаляне на защитите за сигурност. Производителите на софтуер за сигурност реагират, като издават актуализации, които отстраняват недостатъците. Потребителите, които не актуализират софтуера си, могат да пропуснат да получат пач и да станат жертва на атака, която е можело да бъде избегната.