Какво (не) знаем за устойчивите материи и кои са най-известните?

Какво (не) знаем за устойчивите материи и кои са най-известните? – споделят Момичетата от града

Всеки месец рубриката ни е домакин на специални гост автори, които споделят знанията си по темата за устойчивия начин на живот. Те ще разказват за състоянието на днешната икономика и ще ни насочват към практични съвети за редуциране на отпадъците в околната среда. Ще се учудите колко е лесно да бъдем „зелени“!
Готови ли сте да „Минем на зелено“ с нашия гост автор Татяна-Атанасия Топлийска от „Момичетата от града“? Тя ще засегне една тема, която до скоро не беше широко дискутирана сред аудиторията в Интернет, но започва да придобива все по-голяма популярност заради своята значимост, а именно устойчивостта в модата.

Татяна Атанасия разказва.
2020 г. се оказа повратна точка за целия свят и колкото и да се шегуваме, че предпочитаме да не се беше случвала, сме и благодарни. Извънредното положение разтърси ежедневието ни, но и ни даде нужната почивка от него и време за размисъл. Много индустрии, включително модната, претърпяват промяната, от която отдавна имаха нужда.
Отдавна знаем, че бързата мода е втората най-замърсяваща индустрия в света и затова все по-често търсим по-устойчиви модели, когато пазаруваме. Разбира се, промяната се случва постепенно. Добрата новина е, че все повече глобални брандове заменят най-замърсяващите материи от колекциите си с устойчиви. Днес ще ви запознаем с най-разпространените устойчиви платове.

Ленът е материя с история, използван още от древните египтяни, и то неслучайно. Той е до 30% по-издръжлив от памука, не променя цвета си с времето и помага на тялото да поддържа комфортна телесна температура независимо от външната. Освен това предпазва от ултравиолетовите лъчи на слънцето и е наш верен спътник в летните пътешествия до морето. През есента продължаваме да го носим, все пак ленените ризи и панталони са се превърнали в класика за всеки гардероб.

Мек като коприна, гладък като кадифе, лиоселът е иновативна материя мечта. Изработва се от дървесни влакна и е 100% биоразградим. Придава ефирно усещане на всяка дреха и я прави лесна за поддържане, защото не се мачка лесно. Стои прекрасно в по-свободни кройки като oversized ризи, широки рокли и макси панталони.

Вискозата е чудесна алтернатива на полиестера, макар че не попада съвсем в категорията на екоматериалите. Произвежда се от целулоза – от пулпата на растителни влакна, с помощта на някои химикали, но все пак се произвежда от възобновяеми ресурси. Много по-приятна е за кожата от полиестера, защото не задържа телесната топлина и не запарва. Вискозата се използва най-често за ризи, рокли и поли и е подходяща и за модели с по-ярки цветове, тъй като влакната й лесно улавят пигменти.

Колкото и да сме загрижени за околната среда, не можем да се лишим от любимите си тишърти. За щастие, все повече брандове избират да използват органичен памук за изработката им. Освен че е екологичен, органичният памук е много подходяща материя за тези от нас с чувствителна кожа, защото е добит без използването на пестициди и агресивни избелващи химикали.Но каквато и материя да изберем за следващата си покупка, е хубаво тя да е съзнателна. А ако сгрешим, винаги можем да подарим или препродадем дрехата и по този начин да удължим жизнения й цикъл.