Какво представляват HDR и HDR 10 при телевизорите

Много съвременни телевизори са оборудвани с функцията HDR, а компаниите непременно включват HDR в рекламите си. Допреди няколко месеца HDR се предлагаше само на скъпите 4K телевизори, но сега вече се предлага на телевизори от всички ценови диапазони. Но какво точно представлява HDR и как допринася за по-доброто качество на телевизионната картина? Малко потребители разбират как функционира HDR и дали HDR е еднакво ефективен както при евтините, така и при скъпите телевизори. 

Защо телевизорите използват HDR?

HDR, често наричан висок динамичен обхват, е едно от най-значимите постижения в областта на телевизията от много време насам. Телевизорите с HDR могат да показват по-богати цветове, по-широка гама от цветове и по-голяма яркост. В резултат на това качеството на видеото е по-добро от това на телевизорите със стандартен динамичен обхват (SDR). Производителността на HDR телевизорите обаче варира в широки граници. Телевизорите от по-висок клас обикновено изпълняват HDR по-добре от телевизорите от по-нисък клас. Други стандарти за HDR включват Dolby Vision, HLG, HDR10 и HDR10+ (Hybrid Log-Gamma). Така че е лесно да се изгубите в HDR, което прави избора на добър телевизор по-труден. 

Какви предимства предлагат HDR телевизорите?

Подобрен динамичен обхват

HDR телевизорите могат да показват както светлите, така и тъмните части на изображението, без да изкривяват детайлите. Това е така, защото по-качественият екранен панел на HDR телевизора му позволява да изобразява повече яркост и по-широк диапазон от светлинни стопове в сравнение със SDR телевизора. Това означава, че телевизорът може да показва както яркото слънце, така и сенките на сцената, без да изкривява нито един от аспектите на характеристиките или цветовете на картината.

По-висока яркост

HDR телевизорите би трябвало да могат да изобразяват сценарии, които изглеждат по-скоро като в реалния живот, тъй като теоретично могат да осигурят по-ярки нива. Например HDR телевизорите могат да увеличат яркостта на дисплея до изключително високи нива, като симулират начина, по който човешките очи биха видели сцена с ярко слънце. Това означава, че очите ви теоретично ще изпитат същите нива на яркост, докато гледат сцената на телевизора, както биха я гледали в реалния живот.

По-широка цветова гама

На телевизорите с WCG (Wide Color Gamut) могат да бъдат показани повече цветове, отколкото на телевизорите без WCG. Например телевизор с WCG може да покаже повече червени нюанси, отколкото телевизор с конвенционална цветова гама (SCG). Най-общо казано, телевизорите, съвместими с WCG, могат да показват по-наситени червени и зелени цветове, отколкото телевизорите без WCG. Въпреки че WCG не е необходима за HDR, тази функция допълва HDR. Сцени от всякакъв вид могат да се показват на телевизор с HDR и WCG по по-реалистичен и завладяващ начин.

Различават ли се характеристиките на HDR телевизорите?

Не, не всички HDR телевизори функционират по един и същи начин. Телевизорът трябва да има високи нива на яркост (1000 нита или повече), широка цветова гама, по-задълбочен динамичен обхват (HDR10, HDR10+, Dolby Vision или HLG) и точно локално затъмняване, за да осигури най-доброто HDR изживяване. Много от тези функции често липсват в HDR телевизорите от начално ниво. По-голямата част от евтините HDR телевизори също нямат WCG и точно локално затъмняване, което затруднява точното пресъздаване на HDR сцени наравно с HDR телевизорите от висок клас. Някои телевизори могат да поддържат само стандартите HDR10 или HDR10+, така че ако даден филм е овладян в Dolby Vision, тези телевизори няма да могат да го покажат. Ето защо, докато купувате HDR телевизор, не забравяйте да разгледате стандартите за HDR, които той спазва, както и неговите пикови и устойчиви нива на яркост, поддръжка на широка цветова гама и броя на зоните за затъмняване.

HDR10: Общ преглед

Тъй като HDR стандартът е безвъзмезден, всеки производител на телевизори (или други видове екрани) може да използва технологията, без да закупува лиценз. В сравнение с HDR10+ и Dolby Vision обаче той има по-малко изисквания. Това означава, че марките телевизори могат да персонализират картографирането на тоновете според своите вкусове.

Тоновото картографиране, използвано по време на целия видеоклип в HDR10, е статично, което може да не е точно изображение на сцената, както е била заснета. Въпреки това, като се има предвид, че HDR10 е най-евтиният и най-лесният за прилагане, почти всички HDR телевизори са съвместими с него.

Какво да имате предвид, когато купувате HDR телевизор

  • Максималният брой HDR стандарти: HDR10, HDR10+, HLG и Dolby Vision
  • HDR телевизорите от по-нисък клас трябва да осигуряват 350 нита постоянна яркост и минимум 400 нита пикова яркост. Трябва да има поддръжка на HDR10 и HLG.
  • HDR телевизорите от среден клас трябва да имат пикова яркост от поне 600 нита и продължителна яркост от 450 нита. Те трябва също така да позволяват WCG и локални зони на затъмняване (широка цветова гама). И накрая, те трябва да поддържат HLG, HDR10, HDR10+ и Dolby Vision.
  • За HDR телевизорите от висок клас се препоръчва пикова яркост от 1000 нита (или повече) и постоянна яркост от 600 нита. Освен това те трябва да имат WCG и поне 32 локални зони на затъмняване (широка цветова гама). Тези телевизори трябва да поддържат HLG, HDR10 и HDR10+ или Dolby Vision.

Олицетворение на премиум HDR телевизор

Samsung QN900A

75-инчовият модел от линията QN900A предлага всички предимства, които Samsung влага в своята 8K гама, в сравнение с по-добрия 4K избор. QN900A има четири пъти по-висока разделителна способност от 4K телевизора, по-добра аудиосистема за проследяване на обекти, голямо увеличение на броя на „зоните“ на Mini-LED подсветката и значително увеличение на мощността на AI обработката, използвана за оптимизиране на входящите изображения за революционните възможности на екрана.

Плюсове

  • Удивително живи и цветни HDR изображения
  • Дълбочина на черното от OLED клас и зашеметяващ контрол на подсветката
  • Четири конектора за HDMI 2.1

Минуси

  • Няма пълна поддръжка на Atmos или Dolby Vision
  • Няколко прекалено драматични настройки на изображението
  • Недостъпно съдържание в 8K формат

Обобщение

От техническа гледна точка и по отношение на показателите за ефективност Dolby Vision понастоящем е най-усъвършенстваният HDR формат. Въпреки че все още няма много HDR съдържание, което да е обработено с Dolby Vision, популярността на Dolby Vision нараства благодарение на подкрепата на компании като Apple и LG.

Понастоящем повечето съдържание е достъпно в HDR10 – най-популярния HDR формат. Почти всички HDR-съвместими телевизори, монитори, проектори, устройства за стрийминг на мултимедия, декодери, графични карти, лаптопи, игрови конзоли и услуги за стрийминг на видео са HDR-съвместими. Производителността на HDR обаче не е толкова висока, колкото на HDR10+ или Dolby Vision.