Какво трябва да знаете за входната врата от дърво

Входът е центърът на вниманието на фасадата на дома. А входната врата е най-ценният му актив. Така че, когато избирате входна врата, трябва да се стремите да балансирате между функционалност, издръжливост и естетически вид.

Дървените врати са били част от къщата в продължение на векове и са продължили да се усъвършенстват, за да осигурят сигурност и красота на къщата. И до днес дървото остава качествен избор за входна врата, тъй като осигурява домашен и естествен вид, като същевременно гарантира сигурността на вашия имот.

Простотата, ефикасността, дълготрайността и различните дизайни на дървените врати ги правят най-добрия избор. Ако искате да инвестирате в качествени дървени врати, може да посетите уебсайта OLX за различни видове дървени врати, които ще ви осигурят най-добрата възвръщаемост на парите ви.

Предимствата на дървените входни врати

Естетически апел

Ако търсите входна врата, която да се откроява в квартала, дървените врати трябва да са в списъка ви. Възможността им да бъдат проектирани в различни вълнуващи стилове прави вратата идеална за придаване на изискан вид на къщата ви, който ще я отличава от другите сгради.

Лесна персонализация

Дървените врати могат да бъдат персонализирани, за да отговарят на вашите специфични нужди. Можете да изберете уникален стил и цвят, които да съответстват на темата на къщата ви, и да персонализирате вратата, за да има специфични допълнения, като например персонализирани ключалки.

Издръжливост

Входната врата е най-използваната врата в къщата. Затова тя трябва да издържи теста на времето. Когато са изработени от качествени материали, дървените врати могат да издържат много дълго, без да влошават качеството си. Те могат да издържат на физическата строгост на ежедневната употреба и на въздействието на слънцето, дъжда и снега.

Високо изолационни

Дървените врати могат да задържат топлината и студа в къщата ви. Способността на дървените врати да изолират дома ви от промените във времето и температурата ги прави най-добрия избор за врати.

Лесна поддръжка

Дървените врати не изискват много поддръжка. Всичко, което трябва да направите, за да поддържате вратата в добра форма, е да я почиствате от време на време. Можете също така да боядисвате вратата от време на време, за да запазите цвета и красотата ѝ. 

Фактори, които да имате предвид при избора на входна врата от дърво

Основните фактори, които трябва да вземете предвид при избора на дървена входна врата, са:

Дебелина

Стандартната дебелина на дървена входна врата е 2.5 сантиметра. Ако искате по-дебела врата от стандартната, ще ви трябват по-големи панти и специални брави. 

Панти

Пантите трябва да са достатъчно големи, за да могат да поемат винтове с дължина 3 инча. Пантите трябва да са изработени от стомана и да са достатъчно здрави, за да издържат вратата.

Брави

Бравата трябва да е проектирана така, че да пасва на отвора на вратата, и е желателно да е изработена от висококачествена стомана.

Видове дървени врати, от които можете да избирате

Дървена врата с предварително монтирано окачване и дървена врата с плоча са двата вида дървени входни врати, от които можете да избирате, за да постигнете едновременно функционалност и естетическа привлекателност. Предварително монтираните дървени врати са снабдени с отвори за брава, което ги прави пригодени за ново строителство. От друга страна, дървените врати с плочи не са снабдени с отвори за брави. Следователно те се използват като врати за подмяна.

Предварително окачена дървена врата

Източник: Pinterest

Когато поръчвате предварително окачена дървена врата, трябва да измерите ширината на отвора на рамката на вратата. След това измерете височината от долната страна до горната част на подложката. Обикновено сглобката на предварително окачена врата трябва да бъде с 5 сантиметра по-тясна и с 2 сантиметра по-къса от отвора, за да се създаде достатъчно място за подложки и изолация.

Дървена врата плоча

Източник: Pinterest

Когато поръчвате врата от дървена плоча, трябва да измерите височината от пода на вратата до долната страна на касата. Вратата от плоча трябва да бъде с 1.5 сантиметра по-къса и по-тясна от вашето измерване, за да се създаде отвор за свободно люлеене на вратата. Също така определете дебелината, като измерите вътрешния ръб на ограничителя до вътрешния ръб на касата.

Как се поддържа дървена входна врата

Слънцето е основният елемент, който влияе върху качеството и външния вид на дървените врати. То води до избледняване на боята и постепенна загуба на естетическия й вид. За да поддържате дървената си входна врата, ежегодно я шлайфайте и пребоядисвайте.

Алтернативи на дървото

Ако не искате да използвате дървени входни врати, има други подходящи алтернативи, които могат да предложат подобна ефективност и естетическа привлекателност.

Стомана

Стоманата е изпитан и надежден материал, който може да се използва като алтернатива на дървото. Стоманата предлага подобна защита като в същото време е по-евтина от дървото. Те обаче са податливи на удари, ръжда и вдлъбнатини. Стоманените врати също така не са толкова стилни, колкото дървените входни врати.

Фибростъкло

Вратите от фибростъкло имат сходство с дървените врати по отношение на функционалност, качество и цена. Вратите от фибростъкло са здрави и изолирани. Те обаче са податливи на избледняване. Можете да поддържате вратите от фибростъкло чисти, като ги избърсвате със сапун и вода.

ПДЧ със средна плътност (MDF)

Вратите от MDF са друга алтернатива на дървените врати. Те са по-леки и не толкова здрави, колкото дървените, но са по-евтини. Те са изработени от дървесни влакна и смола. А за да ги поддържате, трябва да боядисате всички страни от външната страна с боя на маслена основа. Вратите от МДФ обикновено имат петгодишна гаранция.

Заключение

Входната врата е основната защита на вашата къща. Ето защо не бива да позволявате на нищо да ви спре да направите правилния избор при избирането ѝ. Основните ви съображения трябва да бъдат качеството на материала, функционалността и издръжливостта. 

Изключително важно е да знаете разположението на вратата, за да определите позицията на пантите. Вратите могат да бъдат с лява или с дясна ръка. А това определя позицията на пантите. Освен това, преди да платите за дървена врата, трябва да я измерите поне три пъти, за да потвърдите, че тя съответства на вашата каса. Това ще ви спести много главоболия при монтажа.

Ако търсите място, откъдето да закупите първокласни входни врати от дърво, разгледайте сайта на OLX, за да получите най-доброто качество за парите си.