Как да боядисате кухненските шкафове

Боядисването на кухненските шкафове е един от най-лесните начини да придадете нов вид на кухнята си, без да се налага да правите цялостен ремонт. Кухненските шкафове са може би най-видната част от кухнята и те изискват доста висока цена, ако искате да ги смените. Вместо да харчите много пари за подмяната му, особено ако все още е в прилична форма, можете да го боядисате, за да му вдъхнете нов живот.

Въпреки че боядисването на кухненски шкафове може да отнеме много време, можете да потърсите професионални услуги, които да ви помогнат. Ако обаче сте готови за предизвикателството и искате да спестите пари, можете да се справите сами. Отидете на уебсайта OLX и пазарувайте най-добрите комплекти за боядисване на достъпни цени. След като подготвите материалите, следвайте стъпките, на които ще обърнем внимание в тази статия.

Какво да вземете предвид, преди да боядисате шкафа си

Преди да решите да боядисате шкафа си, трябва да вземете предвид някои ключови фактори. Първо, трябва да проверите състоянието на шкафа и да се уверите, че той все още е достатъчно добър за пребоядисване. Ако шкафът все още е в добро състояние, следващото нещо е да изберете вида боя, която искате да използвате. Можете да избирате между маслена или латексова боя, боя с четка или спрей, както и обикновено или изкуствено покритие. Препоръчително е обаче да изберете маслени бои. Те са устойчиви на петна, предлагат по-гладка завършена повърхност и скриват несъвършенствата на шкафовете ви.

Стъпки за боядисване на кухненския шкаф

Боядисването на шкафовете е лесно обновяване на кухнята. За да постигнете желания резултат обаче, трябва да предприемете правилните стъпки и да използвате правилните продукти. По-долу са описани стъпките, които трябва да следвате при боядисването на кухненските шкафове.

Стъпка 1: Подготовка на шкафа за боядисване

Подготовката е всичко в боядисването. Започнете с разчистване на плота и отстраняване на всички предмети, прикрепени към шкафа. Можете да залепите вестник или картон на плотовете, пода, стените около шкафа и други места, до които не искате да достига боята. Преместете приборите и уредите на безопасно място, така че да не пречат и да не бъдат изцапани от боята.

Стъпка 2: Почистване на повърхностите

Шкафовете могат да натрупват прах и мръсотия в различни области. Използвайте почистващ спрей, за да отстраните всички петна, прах, мазнини и мръсотия от шкафа. Ако обикновеният почистващ разтвор не свърши работа, можете да използвате по-силен почистващ препарат, който съдържа тринатриев фосфат. Не забравяйте да използвате ръкавици и маска за нос, когато използвате по-силния почистващ разтвор.

Освен това почистете шкафовете с прахосмукачка, за да отстраните всичкия прах и други дребни частици, които не можете да достигнете с ръка. След като почистите повърхностите, изплакнете ги и ги избършете с чиста прахосмукачка и им дайте време да изсъхнат.

Стъпка 3: Премахване на вратите, чекмеджетата и рафтовете

Вратите, чекмеджетата и рафтовете не могат да се боядисват ефективно, докато са прикрепени към шкафа. Затова е разумно да ги отстраните от шкафа, за да можете лесно да достигнете до всички ъгли на шкафа.

Внимателно отвийте вратата от пантите и се уверете, че съхранявате всяка част от шкафа в безопасна опаковка. Поставете им етикети за по-лесно идентифициране и сглобяване. Не забравяйте да залепите тиксо на пантите, за да не ги изцапа боята.

Стъпка 4: Грундиране на кутиите за шкафове

Използвайте грунд, за да покриете всички дупки или малки дефекти по повърхностите на шкафа. Ако шкафът е силно зацапан, можете да използвате грунд за блокиране на петна, за да ги прикриете. Това, от което се нуждаете преди всичко, обаче, е изцяло акрилен латексов грунд, за да изгладите повърхностите за боядисване. 

Изсипете малко грунд в боята и използвайте валяк за боядисване на големите повърхности и четка, за да достигнете до ъглите, ръбовете и тесните места. Оставете грунда да изсъхне, докато измиете валяка и четката.

Стъпка 5: Шкурка на повърхностите

След като грундът изсъхне, изгладете повърхността с помощта на среднозърнеста шкурка. След като шлайфате повърхността, уверете се, че е гладка, след което използвайте малко количество латексова замазка, за да запълните всички вдлъбнатини или драскотини, които може да са останали.

След като латексовият уплътнител изсъхне, отново шлайфайте леко със шкурка, за да изгладите повърхностите. Изсмучете всички частици, които може да се намират по повърхността, преди да избършете със суха кърпа.

Стъпка 6: Боядисване на кутиите на шкафовете

След грундиране и изглаждане на повърхностите шкафът е готов за боядисване. Ако използвате комбинация от цветове, трябва да смесите боята и да оставите сместа да се смеси за няколко минути. Два слоя трябва да са достатъчни, ако боядисвате със същия цвят. Ако обаче използвате по-светъл цвят върху по-тъмна основа, ще са ви необходими поне три слоя.

Използвайте валяк за боядисване на големите повърхности и ъглова четка за боядисване на ъглите и ръбовете. След нанасянето на първия слой изчакайте да изсъхне, преди да нанесете втория. Повторете процеса, за да покриете всички повърхности и да постигнете перфектно и равномерно покритие.

Стъпка 7: Основа, шкурка и боядисване на вратите, рафтовете и чекмеджетата

Трябва да повторите същия процес, който сте използвали за грундиране, шлайфане и боядисване на кутиите на шкафовете върху рафтовете, вратите и чекмеджетата. Боядисайте едната повърхност на вратата и я оставете да изсъхне. След като изсъхне, боядисайте и другата повърхност. Не забравяйте да покриете дупките за винтове с тиксо, за да избегнете появата на петна от боя.  

Стъпка 8: Върнете всички части

След като всичко изсъхне, можете да започнете да сглобявате шкафа. Най-накрая можете да премахнете лентите, за да разкриете крайната работа, и ако сте спазили тези стъпки, ще бъдете доволни от крайния резултат от работата си.

Заключение

Боядисването на кухненския шкаф може да придаде цвят и стил на кухнята ви, а също така да ви спести излишни разходи за цялостно преустройство на кухнята. С помощта на няколко кофи с боя, малко креативност и търпение ще успеете да придадете на кухнята си бърз, красив и траен вид.

От сайта на OLX можете да си купите бои, валяци, четки за боядисване, грундове, шкурка, латексова замазка, почистващи разтвори и всички други инструменти, необходими за боядисване на кухненския шкаф, на достъпни цени.