Как да завършите таванското помещение и да го превърнете в жилищно пространство

Можете да превърнете недовършеното таванско помещение в жилищна площ, за да създадете допълнителна стая, която може да служи като спалня, офис или стая за игра. Възможно е да преустроите тавана си, за да добавите допълнително пространство към дома си, без да извършвате цялостно преустройство на къщата.

Довършека на тавана не е трудна задача и с подходящите материали и малко търпение можете да превърнете прашната стая в прекрасно жилищно пространство. Ако искате да завършите таванското си помещение, тази статия ще ви напътства в процеса. В същото време можете да се сдобиете с всички материали, необходими за задачата, на уебсайта OLX на достъпна цена.

Какво да Вземем Предвид, Преди да Завършим Тавана

По-долу са изброени факторите, които трябва да вземете предвид, преди да предприемете стъпка за завършване на тавана си.

Уверете се, че таванското ви помещение отговаря на местните строителни норми

Преди да довършите таванското помещение, трябва да се уверите, че то отговаря на точните изисквания както другите помещения в къщата. Стандартните строителни норми, които трябва да вземете предвид, са.

  • Трябва да е широк минимум 7 фута и да разполага с поне 70 квадратни фута площ.
  • Достъпът до него може да се осъществи чрез стълбище в пълен размер.
  • Трябва да има друг изход, например леснодостъпен прозорец.
  • Ако единственият достъп до тавана ви е стълба, ще трябва да изградите стълбище, ако възнамерявате да го използвате като жилищно пространство.

Проверете дали имате нужда от разрешително за строеж

Разрешението за строеж зависи от вида на ремонта, който ще правите на тавана си. Ако ще събаряте стени, ще добавяте мансарда или ще добавяте електрически кабели, може да се наложи да си осигурите разрешително за строеж. 

Помислете за нуждите си от отопление и вентилация

Преди да пристъпите към подобренията, е препоръчително да вземете предвид нуждите от отопление и вентилация на таванското помещение. Трябва да се уверите дали настоящата ви система за отопление, вентилация и климатизация ще поддържа допълнително помещение. Трябва да наемете професионалист, който да проучи вентилационната система, за да определи нещата, които трябва да се добавят или премахнат.

Преценете разходите за довършване на таванско помещение

Превръщането на тавана в жилищна площ изисква някои подобрения, които ще струват пари. Трябва да обмислите материалните си нужди и цената на проекта, за да определите дали да продължите с него или не.

Как да завършим таванското помещение

Източник: Pinterest

Когато преустройвате тавана си, трябва да прецените уменията си, за да определите дали можете да се справите сами, или трябва да наемете професионалист. Ако искате да се заемете с проекта за довършване на тавана си, ето какви стъпки трябва да следвате.

 Почистване на таванското помещение

Можете да започнете с почистване на тавана и изнасяне на всички предмети в него. Това ще освободи помещението и ще улесни преустройството му.

Окабеляване на тавана за електричество

След като получите необходимата документация за осъществяване на проекта, трябва да свържете тавана си с електрическа мрежа. Можете да направите това сами, ако имате необходимите умения, или да наемете професионалист за тази работа.

Изграждане на под-подова настилка

Ако фугите са слаби и видими, ще трябва да се изгради подложка. За да избегнете ехото от подложката към останалата част на къщата, можете да изолирате пода или да изберете панел за дебел под. Можете да започнете подмяната на пода, след като завършите електрическите и вентилационните инсталации. 

Ако имате необходимите умения, можете сами да монтирате подовата настилка. Но можете да потърсите професионална помощ, ако смятате, че това е най-доброто решение.

Изолирайте таванското си помещение

Изолациите са лесни за поставяне и са чудесни за довършване на тавана. Ако сами преустройвате тавана си, трябва да помислите за вата изолация с пароизолационна облицовка. Ако използвате усъвършенстван тип изолация, разумен ход е да наемете професионалист за работата.

Инсталиране на гипсокартон и таван

След като монтирате изолацията, можете да завършите стената си. Можете да използвате гипсокартон, за да придадете на тавана уютна и красива стена. Гипсокартонът трябва да се окачи хоризонтално на откритите шпилки и да се закрепи с винтове за гипсокартон.

В зависимост от височината на тавана можете да изберете окачен таван, за да придадете завършен вид на помещението. Ако обаче искате да спестите място, можете да монтирате гипсокартон и директно на тавана.

Боядисване на тавана и стените

След монтажа на гипсокартона трябва да боядисате стената на таванското помещение. Боядисването ще освети тавана и ще му придаде цветен вид. Нанасянето на 2-3 слоя боя ще придаде на гипсокартона завършен вид.

Трябва да обмислите избора на по-светъл цвят, особено ако на тавана липсва естествена светлина и има малко прозорци. 

Избор и изграждане на пода на таванското помещение

Последната стъпка в преустройството на тавана е изборът и инсталирането на подова настилка за таванското помещение. Съществуват различни варианти на подова настилка, от които можете да избирате, така че се уверете, че сте избрали подовата настилка, която отговаря на вашия бюджет и чувство за стил. Можете да изберете мокет, тъй като той може да служи за допълнителна изолация и също така да помогне за намаляване на шума.

Насладете се на завършеното си таванско помещение

След като сте приключили с подовата настилка, можете да декорирате тавана си, за да му придадете жизненост. След това можете да преместите мебелите си и да се насладите на красивото жилищно пространство, което сте създали.

Заключение

Таванските помещения могат да бъдат полезни, ако желаете да се възползвате от тях. Независимо дали преустройвате тавана си сами, или наемате професионалист, трябва да се уверите, че таванът отговаря на строителните стандарти и че цената на преустройството е в рамките на бюджета ви. Можете да посетите сайта на OLX за материалите, необходими за преустройството на таванското ви помещение.