Как да избегнем тендинита

Тендонитът е състояние, което засяга сухожилията в тялото. Сухожилието е дебела, влакнеста ивица съединителна тъкан, която свързва мускулите с костите. По време на мускулните съкращения и движения прикрепването на сухожилието, разположено върху костта, се издърпва. 

Дразненето и възпалението от микроразкъсванията в сухожилието нарушават типичното за него плавно плъзгане. Тендинитът е медицинският термин за това състояние. Най-типичните причини са лекият стрес и повтарящите се движения, но може да бъде предизвикано и от внезапен силен удар или нараняване.

Ключът към ефективното лечение на тендинита е да го уловите рано! Можете обаче да избегнете постоянната агония на тендинита. Можете да спортувате и да се наслаждавате на любимите си летни дейности, без да се притеснявате от обостряне на тендинит, ако направите някои кондиционни упражнения и вземете няколко предпазни мерки.

Тендинит: 3 основни причини

1. Повтарящо се натоварване на сухожилията: 

Това е една от най-честите причини за тендинит.Тендинитът най-често се причинява от повтарящо се напрежение. Тендонитът се развива, когато повтаряте едно и също движение отново и отново, често с по-голяма сила.

 Спортистите и музикантите са предразположени към тендинит в резултат на повтарящите се движения, които извършват по време на взискателните си тренировъчни графици. 

Тендинитът е състояние, което засяга хора, работещи на поточни линии или на работни места, които изискват повтарящи се действия. Прекаляването може да доведе до тендинит при бойците през уикенда, както и при любителите на упражненията.

2. Увеличаване на напрежението в сухожилията

Тендинитът се причинява от редовно натоварване на сухожилието. Това се случва често на бодибилдърите, особено ако не загряват правилно или използват лоша форма или тренировъчни подходи. 

Упражненията с гирички могат да комбинират динамика с голяма тежест. Това лесно може да доведе до преразтягане в края на обхвата на движение, което да доведе до натоварване или разкъсване на сухожилията. Сухожилията на китката могат да бъдат натоварени от непрекъснатото поддържане на тежестта на тялото върху ръцете, както при виняса флоу йога.

3. Да бъдете бейби бумър

С напредването на възрастта сухожилията губят еластичност, което прави хората в напреднала възраст по-податливи на тендинит. Тъй като сухожилията стават по-малко еластични, всички над 40-годишна възраст са по-податливи на разтягане и разкъсване.

 Тъй като сухожилието е по-малко еластично, а мускулът е по-малко гъвкав, вероятността сухожилието да се отклони е по-голяма.

Симптоми на тендонит

източник: midamericaortho.com

Болката в мястото на сухожилието и в околността е най-типичният признак на тендинит. Болката може да бъде придружена от скованост или стягане. 

Когато сухожилието е подложено на натоварване, например когато питчер хвърля бързо топка, болката обикновено се засилва. 

Тендинитът може да се влоши, ако не се лекува, а дискомфортът може да бъде мъчителен. Ако болката е внезапна и силна, тя може да е признак на по-сериозно увреждане на сухожилието, като например разкъсване. 

Симптомите, които показват, че тендонитът се влошава:

1. Лека болка по време на или малко след тренировка, игра на тенис или друга дейност, при която сухожилието се натоварва.

2. Дори когато няма натиск или съпротивление на сухожилието, болката продължава след ден или два почивка. Движението на ставата причинява болка и скованост, а обхватът на движение може да е ограничен.

3. Когато сухожилието е под напрежение, болката се превръща в усещане за парене около засегнатата област, особено по време или след физически упражнения или трудови задачи.

4. Подуването, зачервяването и топлината в засегнатата област показват, че по обвивката на сухожилието се натрупва течност, което показва, че тендинитът е преминал в следващия етап.

Предотвратяване на тендонит

Тендонитът се предотвратява по-лесно, отколкото се лекува, така че малко здрав разум може да бъде от полза. 

Прилагайте тези съвети не само при тренировките и спорта, но и при работата и свободното време:

  • Действайте спокойно и бавно. Ако известно време не сте били активни, увеличете нивото си на активност постепенно, като започнете да спортувате, да правите упражнения и да вдигате тежести. Изграждайте силата и издръжливостта си постепенно.
  • Адаптирайте моделите: Винаги загрявайте, преди да се заемете с каквато и да е дейност, особено с такава, която е трудна. Леко раздвижвайте и упражнявайте ръцете, краката и торса си в продължение на минимум 5 минути.
  • Загрявайте с малки тежести, преди да се опитате да вдигате големи тежести. Поставянето на напрежение върху сухожилията и ставите без предварително загряване ще влоши състоянието на сухожилията и ще доведе до бързо развитие на тендинит.
  • Разтягайте мускулите и сухожилията внимателно: Разтягайте леко мускулите и сухожилията преди активност и упражнения. Стегнатият мускул ще натовари по-естествено сухожилието и инсерцията. Всяко разтягане трябва да се задържа в продължение на 20-30 секунди. Избягвайте подскачането. След усилена дейност или тренировка се разтегнете отново. Йога, пилатес, тай чи и други дейности, свързани с ума и тялото, също могат да помогнат за предотвратяване на травми чрез увеличаване или поддържане на гъвкавостта.
  • Трябва да се избягват повторенията и силните движения. Курсовете по йога с 20 или повече „посрещания на слънцето“ натоварват прекомерно китката (освен ако не носите ръкавици Wrist Assured, разбира се). Лакътят на тенисиста може да бъде причинен от интензивна игра на тенис в продължение на два часа, без да сте се подготвили правилно.
  • Сухожилията трябва да бъдат укрепени, а мускулите – балансирани. Чудесно е да провеждате малки тренировки със съпротивление и тежести, за да подобрите силата на мускулите и сухожилията си. Възможно е една мускулна група да е по-силна от друга, което води до по-голямо натоварване на ставите. Създайте серия от упражнения за всяка мускулна група с помощта на квалифициран треньор. Три пъти седмично правете по три серии от 10-20 повторения на всяко упражнение. Отново изграждайте постепенно и не прекалявайте..
източник: pro-pt.net
  • Не пренебрегвайте симптомите на болка. Обърнете внимание на болката и уважавайте предупредителната система на тялото си. Когато ви болят сухожилията или ставите, това може да е индикация, че те са подложени на прекалено голямо натоварване или натиск. Дайте почивка или напълно прекратете упражнението или дейността. Не се опитвайте да преодолеете дискомфорта.
  • Променете позицията на ставата или направете някои упражнения. Проактивният подход за избягване на тендинит е да се предотвратят или променят дейностите, които причиняват болки в сухожилията и ставите. Ако правите планк и китките ви болят, когато ги натоварвате, опитайте се да използвате ръкавици за упражнения WAGs с опора за китките или да използвате опора като щанги за изтласкване, за да промените позата на китките си.

И накрая, когато излизате навън и се занимавате с различни дейности, разпознавайте рано признаците на тендинит и полагайте активни усилия за предотвратяването му. Лесно е да отхвърлите лекия дискомфорт, но това е първият индикатор за проблеми. 

Най-важното е да дадете на сухожилието възможност да се излекува. Преди тендинитът да напредне от лек към тежък, се консултирайте с вашия лекуващ лекар. В противен случай ще седнете в количката за голф или отстрани на игрището, за да подкрепяте приятелите си! Вашите палци и китки ще имат голяма полза от ръкавиците Wrist Assured! Ще бъдете доволни, че сте го направили, ако изпробвате един чифт още днес.

Работата с физиотерапевт при тендинит не само ще ви помогне да се върнете към нормалните си дейности по-бързо, но също така ще ви помогне да укрепите мускулите си и да избегнете повторно нараняване. 

Образованието на вашия физиотерапевт може да ви помогне да забележите по-рано повторната поява на симптомите и да определите кои дейности могат да допринесат за проблема, за да можете да ги избягвате.

Вашият терапевт ще ви посъветва да продължите домашния режим на поддръжка, който значително ще намали риска от повторно нараняване, като поддържа областта силна и гъвкава. 

Проактивният подход за избягване на тендинит е да се предотвратят или променят дейностите, които причиняват болки в сухожилията и ставите.