Как да изберем употребяван смартфон

Имаше време, когато напредъкът в технологиите за мобилни телефони не познаваше граници. Революционните нововъведения в най-известните марки мобилни телефони улесняваха потребителите при избора на желания от тях телефон. Въпреки това с развитието на информационните технологии и конкуренцията между марките производителността и характеристиките на смартфоните на различните марки станаха еднообразни.

В този смисъл това е отлична възможност да обмислите закупуването на смартфон втора употреба. Възстановените iPhone и Samsung Galaxy телефони са с около 600 лева по-евтини от най-новите, не много по-добри версии на тези модели на уебсайтовете на производителите.

Ето някои неща, които трябва да вземете предвид, когато купувате употребяван телефон:

1. Мрежова съвместимост

Всички използвани мобилни телефони не могат да се използват с всички доставчици на мобилни услуги. Основното разграничение е между CDMA мрежите на Sprint и Verizon и мрежите на AT&T и T-GSM Mobile. Като обща насока, ако купувате употребяван телефон, останете в същата мрежа, в която телефонът е бил първоначално. Установяването на това ще бъде лесно, ако купувате телефона от оператора или производителя, но може да се окаже по-трудно ако пазарувате при друг продавач. Проверете внимателно спецификациите на продукта. Един безотказен вариант е да закупите телефон с необходимия хардуер за работа с всички клетъчни мрежи. Тези телефони включват Google Pixel и Pixel XL на фронта на Android. Моделите iPhone 7 и 7 Plus, които първоначално се продаваха в мрежите на Verizon и Sprint, могат да бъдат прехвърлени практически към всеки оператор за ентусиастите на Apple.

Willmyphonework е удобен уеб инструмент, който включва проверка на съвместимостта на различни телефони. Въведете първоначалния мобилен оператор на телефона, номера на модела и оператора, който възнамерявате да използвате. Сайтът ще ви информира дали телефонът работи и дали ще може да се свърже с най-бързата мрежа на вашия оператор (4G). Разбира се, това не е сигурно.

2. Телефонът не е обявен за откраднат

Механизмите за защита от кражба на съвременните смартфони могат да създадат проблеми на човек, който купува употребяван смартфон, най-вече ако продавачът е физическо лице, а не известна компания. Функцията е известна като Activation Lock в iPhone. Ако телефонът бъде откраднат или изгубен, потребителят може да го „блокира“. Потребителите на смартфони с Android също разполагат със средство за предотвратяване на кражби. Тя се нарича Android Device Manager и позволява на потребителите да намират, заключват или премахват данни от изгубен или откраднат телефон. Уверете се, че тези инструменти са изключени на всеки телефон, който смятате да закупите. Ще ви е необходим номерът IMEI, който означава International Mobile Equipment Identity и е уникален за всеки смартфон. Ако разглеждате смартфона лично, номерът може да бъде намерен навсякъде в Настройки или (при някои телефони) чрез набиране на *#06# на клавиатурата. Когато направите това, IMEI ще се появи на екрана.

Трябва също така да се уверите, че смартфонът втора употреба не е свързан с клетъчната мрежа и акаунта на предишния потребител. Това не е свързано с мрежова съвместимост или кражба. Операторите заключват телефоните към своите мрежи, за да гарантират, че потребителите изплащат телефоните си изцяло – и евентуално за да създадат затруднения при преминаването към друга компания.

3. Щети от вода

Прекомерната влага може да повреди или унищожи смартфона, но повредите може да не са видими веднага. Има обходен път: проверете микроскопичния индикатор за влага, включен в практически всеки смартфон, за да помогне на сервизните фирми да диагностицират проблемите. При телефоните с отделящи се батерии индикаторът обикновено представлява малко бяло петно зад батерията или около слота за SIM картата с рисунка върху него. Ако индикаторът се намокри, той променя цвета си, обикновено в плътно червено. Той остава такъв и след като изсъхне. Индикаторът често е разположен в отвора на SIM гнездото в телефони, които нямат сменяеми батерии, като iPhone и най-новите устройства на Samsung.

4. Инспектиране на телефона

Този раздел може да се отнася предимно за клиенти, които купуват притурка лично на пръв поглед. Обаче следващите съвети са също толкова полезни, ако получите телефон по пощата.

Когато получите телефона или го вземете в ръка за пръв път, не забравяйте да проверите следните елементи по време на процеса на инспектиране:

  1. Кабел за зареждане.
  2. Ако купувате телефон, който поддържа безжично зареждане, трябва да поискате съвместимо зарядно устройство.
  3. Ако телефонът го поддържа, карта microSD.
  4. Поискайте слушалки, ако можете да преговаряте.

Преди изобщо да включите телефона, прегледайте го. Проверете дали няма петна по екрана. Ако телефонът има физически клавиши, проверете дали те са в добро състояние. Освен това проверете дали някой от лещите няма счупвания или повреди.

След това преминете към страничните части, проверете за вдлъбнатини и драскотини и тествайте клавишите, за да видите колко гладко щракат и се натискат. Накрая преминете към задната страна, за да проверите за видими повреди.

Ако досега всичко изглежда наред, отделете задната част, ако е възможно. В днешно време телефоните със свалящи се задни части са много необичайни, но е възможно да купувате по-стар модел. Не забравяйте да прегледате и батерията и други части.

Също така включете телефона, за да видите дали се зарежда правилно. Проверете дали има мъртви пиксели или дали целият капацитивен сензорен екран работи. Не забравяйте да проверите отново всички бутони, за да се уверите, че всички те са в изправност. Също така изпробвайте камерата. Сега е време да поставите SIM и microSD картите и да включите телефона. Направете обаждане, изпратете текстово съобщение и се свържете с интернет, за да го изпробвате. Проверете дали джаджата разпознава microSD картата и ви позволява да преглеждате данните си.

Проверете всички портове, докато работите. Ако джаджата има гнездо за слушалки, свържете слушалките си и тествайте звука с музика или видеоклип от YouTube. След това проверете дали телефонът се зарежда, като го включите към източник на захранване.

Заключение

След като разгледате горепосочените аспекти, се уверете, че сте сключили добра сделка. Споменете несъответствията при договарянето на споразумението и се уверете, че сте избрали правилния употребяван смартфон и сте го закупили на правилната цена.