Как да изберете най-добрата дървена врата за вашия дом

Вратите са друг съществен компонент на дома, тъй като те правят впечатление и придават на къщата по-гостоприемен вид. Те отделят интериора от екстериора, като добавят дискретност, красота и стил към нашето помещение. Една естетически издържана домашна врата ще ви накара да се чудите какво се крие отвъд.

Пазарувате за дървени врати на уебсайта OLX и се нуждаете от достатъчна информация, за да вземете правилното решение за покупка? Ако да, значи сте на правилното място. Тук ще разгледаме избирането на най-добрия стил и вид дървена врата за вашия дом.

Видове дървени врати, използвани в домовете

Много неща отличават дървените врати една от друга. Те се предлагат в различни видове и размери. Например външните дървени врати са с различни размери в сравнение с вътрешните дървени врати. По-долу е представен подробен преглед на видовете дървени врати, използвани в домовете.

Входни врати

Източник: IStock images

Първото нещо, което трябва да се има предвид при избора на врата, е дали тя е вътрешна или външна. Външните врати са по-дебели, по-здрави и по-устойчиви на суровите климатични условия. От тях се очаква да бъдат по-здрави от вътрешните поради причини като сигурност и предпазване от атмосферни влияния. Освен това външните врати се различават основно по размер спрямо вътрешните. Стандартната им височина е 200 сантиметра, а ширината – 90 сантиметра. Дървото е най-разпространеният материал за повечето външни врати, главно защото е устойчиво и може да се боядисва. Обаче те изискват редовна поддръжка.

Интериорни врати

Източник: IStock images

Интериорните врати се предлагат в различни размери. Въпреки че височината им също е стандартна – 200 сантиметра, ширината им варира от 30 до 90 сантиметра. Те са по-тънки от външните врати и не са толкова здрави. Качествените дървени интериорни врати са сравнително достъпни. Видовете от твърда дървесина се препоръчват предимно за издръжливост, но може да се очаква да платите повече.

Сигурни ли са дървените врати?

Често срещано заблуждение е, че дървените врати не са сигурни и са лесни за разбиване. Това е невярно, най-вече защото в повечето случаи слабото звено не е вратата, а страничната скоба на бравата. Можете да монтирате защитна пластина с помощта на 3-сантиметрови винтове, забити в съседния шпил, за да предотвратите подобна ситуация. Една здрава дървена врата ще осигури не по-малка сигурност за вашия дом; правилното заключване с брава е единствената тайна за по-сигурна дървена врата.

Подходяща ли е дървена входна врата за вас?

Ако искате да имате дървена врата на входа си, първото нещо, което трябва да направите, е да се уверите, че тя е покрита. Покривът трябва да защитава поне половината от височината на вратата, като я предпазва от постоянни дъждове. Също така трябва да защитите входа от слънцето; дървената врата би загубила външния си вид, ако постоянно се пече на слънце за продължителен период от време.

Освен това въпросът, който трябва да си зададете, е: „Има ли опасност от пожар?“. Ако живеете в район, склонен към пожари, дървените врати няма да са най-добрият вариант. И накрая, прагът трябва да е достатъчно висок, за да не допуска натрупване на сняг или дъждовна вода, което предотвратява загниването.

Съвети при Избора на Дървена Врата

Нека разгледаме някои съвети, които могат да ви улеснят в процеса на покупка.

Позициониране

Важно е да знаете къде ще разположите вратата, преди да я закупите. Дали ще бъде вътрешна или външна врата? Ще се нуждаете ли от допълнителни свойства като пожароустойчивост или влагоустойчивост? Какъв е подходящият механизъм за отваряне за рамката, за която е предназначена? Отговорите на тези въпроси ще ви помогнат да направите по-добър избор.

 Стил

 Видът на дървената ви врата трябва да съответства на дизайна на дома ви, а също така да е достатъчно привлекателен, за да прави впечатление. Ако стилът на вратата не съответства на екстериора на къщата, тя само ще се откроява неудобно, което ще направи цялата декорация да изглежда непоследователна. Вашата вътрешна и външна дървена врата трябва да имат перфектна химия, която да се синхронизира с останалите декорации.

Бюджет

Бюджетът ви е голям решаващ фактор при избора на дървена врата. Винаги се уверявайте, че получавате качествени врати, дори ако бюджетът ви е малък. Не бива да се колебаете да платите малко повече, ако това означава, че получавате подходящото качество.

Хардуер

Под хардуер се разбират приспособленията, използвани за подобряване на функционалността на вратата. Обковът трябва да допълва входа и цялостния интериор, а не да стърчи като болен палец. Също така трябва да прикрепите елементи, които ще я направят по-сигурна. Повечето врати се нуждаят от поне три панти, за да се затварят правилно. Ако искате вратите ви да се затварят по правилен начин, можете да използвате и брава.

Дървени Врати – Плюсове и Минуси

Като цяло дървените врати придават характер и стил на всеки дом. Те имат и своите недостатъци. Нека разгледаме предимствата и недостатъците на дървената врата.

Плюсове

  • Те са естетически привлекателни и многофункционални
  • Могат да бъдат боядисани във всякакъв цвят
  • Те са много издръжливи
  • Те са изключително изолативни

Минуси

  • Изискват много поддръжка
  • Склонни са да провисват
  • Могат бързо да изгният, ако абсорбират вода
  • Качественият дървен материал е скъп
  • Дървените врати понякога са изложени на термити.

Алтернативи на Дървените Врати

В случай че не изберете дърво, има и други варианти на врати, които можете да разгледате. Тези варианти включват фибростъкло, стомана и MDF. Фибростъклото е водоустойчиво и лесно за поддържане; За по-евтини варианти можете да разгледате стоманени и MDF стоманени врати и MDF, тъй като в повечето случаи те са по-евтини от дървените врати.

Заключение

И последно, дървените врати отлично придават на дома ви привлекателен традиционен вид. Освен това те предоставят повече възможности за дизайн от всеки друг вид врати. Ако не сте сигурни откъде да започнете пътешествието си за покупка, трябва да разгледате уникални дървени врати на достъпни цени на уебсайта OLX. Има повече от достатъчно възможности, за да започнете!