Как да избeрем употребяван лаптоп

С рязкото покачване на цените на лаптопите – независимо дали става въпрос за Apple Macbook или за машини с Windows на различни марки – за някои хора може да е трудно да си ги позволят. Това е сценарият, при който употребяваните лаптопи могат да се окажат добър вариант. Когато купувате употребяван лаптоп, вие получавате почти нов лаптоп с всички желани функции, т.е. лаптопа на вашите мечти, но на по-ниска цена в сравнение с новия. Макар че това може да е привлекателна опция, от решаващо значение е да имате предвид някои конкретни указания, докато го търсите.

Когато купувате употребяван лаптоп, определено трябва да проверите и вземете предвид следните насоки:

1. От какво се нуждаете?

Преди да започнете да търсите употребяван лаптоп в сайтове като OLX, помислете от какво имате нужда. Разбира се, различните хора и потребители имат различни изисквания. Например, докато един бизнес работник може да похарчи повече и да избере лаптоп с повече оперативна памет, процесор с добра скорост и по-добри възможности за съхранение, едно дете, което учи вкъщи, може да не изисква толкова много оперативна памет и други спецификации. Запомнете, че минимумът е двуядрен процесор, поне 4 GB RAM и поне 500 GB място за съхранение.

2. Определете правилната цена

Електрониката и джаджите втора употреба могат да ви спестят много пари, но не бъдете импулсивни при покупката им и първо направете задълбочено проучване. Преди да подпишете договор, сравнете посочената цена с напълно нов лаптоп със сходни характеристики. Ако купите употребяван лаптоп, който е на повече от година, на цена, сходна с тази на новия модел, сделката не си заслужава, защото в повечето случаи ще загубите гаранцията. Също така проверете цените за един и същ модел от различни продавачи във всички платформи. По този начин ще получите представа за средната пазарна цена на употребявания лаптоп, от който се интересувате.

3. Размер

Намирането на идеалния лаптоп е предизвикателство, тъй като те се предлагат с различни размери и стилове на екрана. Размерите на екрана на лаптопите обикновено започват от 13 инча и продължават до около 17 инча, като най-често те са с размер 15.6 инча. Ако преносимостта и мобилността са важен приоритет за вас, определено трябва да разгледате употребяван лаптоп с 13-инчов екран или дори по-малък от него. От друга страна, ако основната ви цел при покупката на употребяван лаптоп е да посещавате онлайн курсове, да изготвяте редовна документация, редовна офис работа и да вършите лека работа, можете да изберете лаптоп с по-голям размер на екрана за по-лесна употреба.

4. MacBook vs. Windows VS Chromebooks

Това е предизвикателен въпрос, тъй като някои хора харесват операционната система Mac (използвана в машините, произведени от Apple), докато други предпочитат машини с операционна система Windows. Chromebook също набират скорост, но не са успели да привлекат вниманието на масовия потребител и все още не са направили голяма изява в индустрията. Те обаче предлагат по-евтини алтернативи на MacBook-овете на Apple и на лаптопите с Windows. Ако решите да закупите употребяван MacBook, уверете се, че купувате правилния модел. Например употребяван MacBook Pro от 2011 г. може да няма смисъл, ако го купите през тази година, дори и да е напълно подходящ и надежден за основни дейности. Вместо това трябва да потърсите употребявани лаптопи с Windows 10 от среден клас, като например лаптопи Dell, HP и Lenovo, които могат да бъдат закупени втора ръка. Това би било по-добро предложение за стойност и оферта в сравнение с плащането на добра цена за старинен MacBook без поддръжка на най-новата операционна система на компанията.

5. Инспектиране на лаптопа

Не се подлъгвайте да купувате счупен лаптоп, защото може да бъде поправен. Уверете се, че както физическото състояние, така и софтуерът или условията на работа отговарят на изискванията за лаптопа. За да потвърдите, че лаптопът е подходящ за вас, ето няколко прости теста, които можете да извършите:

1. Включвайте и използвайте лаптопа в продължение на няколко минути. Повторете тази стъпка 2-3 пъти, за да се уверите, че няма проблеми по време на процеса на зареждане.

2. Проверете всички портове на лаптопа, за да установите дали са в работно състояние.

3. Проверете дали уебкамерата работи и дава добър резултат. Не трябва да е прекалено размазана.

4. Изпробвайте тонколоните, като пуснете някаква музика или видеоклип от YouTube.

5. Уверете се, че бутонът за включване функционира правилно.

6. Също така проверете дали Wi-Fi функционира и се свързва с мрежа безпроблемно.

7. Проверете външната част на лаптопа за прекомерно износване, както и за вдлъбнатини.

Не купувайте лаптоп, ако в описанието на продукта доставчикът или продавачът посочва, че той не функционира.

6. Батерия и захранващ адаптер

Винаги се информирайте добре за състоянието на батерията на лаптопа от продавача. Това е важно, защото повечето нови лаптопи нямат сменяеми батерии. Не забравяйте, че акумулаторните батерии често са скъпи, ако не и невъзможни за получаване. Освен това проверете дали батерията на лаптопа се зарежда правилно и не се разрежда твърде бързо. И накрая, проверете дали продавачът ще включи зарядното устройство към лаптопа. Ако не, поискайте от него отстъпка.

7. Дисплей и клавиатура

Разгледайте внимателно екрана. Проверете екрана за мъртви пиксели, мигане или петна. След това стартирайте Chrome, Safari или друг браузър на лаптопа и отидете в YouTube, за да гледате видеоклип. По този начин можете да видите дали екранът е приятен за гледане, което е от съществено значение, защото най-вероятно ще гледате в екрана на монитора с часове. Не купувайте лаптопа, ако откриете недостатък в екрана. Едновременно с това ще ви помогне, ако проверите колко ефективно функционират клавиатурата и тракпадът. Проверете за липсващи или счупени клавиши, пишете на клавиатурата, за да я почувствате, и обърнете внимание на хода на клавишите и реакцията им. Закупете лаптоп с работещ тракпад, който е с по-голям отпечатък и позволява жестове с притискане, като например превъртане с два пръста и функция за приближаване с притискане.

Заключение

След като се уверите, че лаптопът е в добър вид и форма, срещайте се с продавача, за да проверите дали всичко с машината е наред. Макар че може да сте уверени в сайтове като OLX, изключително важно е да се уверите, че машината работи според вашите очаквания.