Как да използвате боядисването за дизайн на банята

Банята е едно от най-интимните помещения в дома. Затова е логично да й придадете индивидуалност. За да постигнете желаните резултати, трябва да обърнете специално внимание на всеки аспект от боядисването на банята, като се започне от подготовката на повърхността и избора на цвят и се стигне до процеса на боядисване и довършителните щрихи.

Честно казано, цялостното преобразяване на банята може да бъде скъп проект, с който да се заемете. Добрата новина обаче е, че проектирането на банята с малко боя и много креативност може да доведе до много успехи. Можете да пазарувате най-добрите комплекти за боядисване на уебсайта OLX на достъпни цени. След като подготвите материалите, следвайте стъпките, на които ще обърнем внимание в тази статия.

Идеи за боядисване на банята, които можете да разгледате

Боядисването внася цвят и уют в банята ви. Можете да използвате боя, за да придадете на банята си нов облик, който да отговаря на вкуса ви, без да нарушавате бюджета си. От вас обаче се изискват определени стъпки. Разгледайте тези идеи за преобразяване на банята, които изискват само боя, малко творчество и няколко часа от времето ви.

Нов цвят за банята

Можете да започнете, като придадете на стените на банята си нов и вълнуващ вид. Много от боите за баня са скучни и обикновени, което можете лесно да коригирате, като изберете желания от вас цвят. Не се страхувайте да изберете супер тъмен цвят на стените на банята си, особено ако до тях достига естествена светлина. Можете да опитате златни тела или някакъв цветен декор, за да оживите пространството.

Подмладете ваната си

Понякога нито едно количество белина не може да възвърне искрящо белия цвят на ваната. Така че, когато ваната е стара и може би лошо поддържана от предишния обитател, трябва да помислите за боядисване на ваната с помощта на комплект за възстановяване на вани и плочки. Можете дори да получите боядисване на ваната в нов цвят, който ще се съчетае с цветовата тема на банята ви. 

Обновяване на плочките в банята

Поставянето на нови плочки в банята е скъпоструващ и изтощителен процес, който лесно можете да замените с пребоядисване на плочките. Можете да го осъществите с малко боя, шаблон, креативност, търпение и внимание.

Не забравяйте да придадете нов вид на мивката си

Смяната на мивка струва пари и време, затова алтернативите винаги са добре дошли. Ако мивката ви е загубила цвета си, можете да я освежите, като я пребоядисате. Можете да боядисате мивката в съответствие с цвета на ваната, за да постигнете цветова рамка за боядисване на банята.

Дайте нов облик на платното за баня

Подмяната на платнището за баня означава цялостен ремонт, който представлява мащабна операция. В същото време можете да си спестите време и пари, като вместо това решите да боядисате платното. Ще ви е необходима шкурка, за да изчистите повърхностите, почистващи препарати, за да измиете повърхностите, и боя за плочки, за да боядисате. Преди да се усетите, стените на банята ви ще придобият съвсем нов вид.

Използвайте боята, за да придадете цвят и стил на шкафа в  банята

Шкафовете и рафтовете в банята понякога могат да изглеждат изтъркани и не на място. Можете да повдигнете облика на мебелите за баня, като ги боядисате в приятен цвят. Гланцовата боя е лъскава и лесна за поддържане, но можете да заложите на стилна бяла визия или на модерен нюанс в тъмен цвят.

Съвети за избор на подходяща боя за баня

Изборът на подходяща боя за баня понякога може да бъде труден, особено ако променяте дизайна на банята си. Съветите, изтъкнати по-долу, обаче ще улеснят процеса на вземане на решение.

Ако сте нерешителни при избора на цвят, използвайте цветното колело

Ако се затруднявате с избора на цвят или комбинация от цветове за банята си, можете да използвате цветовото колело, за да ограничите избора си. Цветното колело ще ви покаже коя цветова комбинация си подхожда, което ще улесни решението.

Разгледайте възможността за смесване на два неутрални цвята

Неутралните цветове могат да придадат на банята ви спокойна и стилна атмосфера. За да избегнете скучен фон, помислете за смесване на два неутрални цвята, например сиво и бяло, за да постигнете балансирана цветова схема, която не е скучна. 

Не се страхувайте от тъмните цветове

Тъмните цветове на боите често се възприемат като готически и неизкусителни. Затова хората са склонни да избират по-ярки цветове, които предлагат простота. Въпреки това тъмните цветове бои като какао, тъмно сиво и наситено лилаво могат да внесат малко индивидуалност и съвременност в банята ви.

Обмислете органични цветове

Внасянето на докосване до природата в банята винаги е страхотно, особено ако сте еколог. Органичните цветове създават комбинация, която придава на банята ви естествен, свеж и чист вид. 

Огледайте дома си за идеи

Можете да почерпите вдъхновение за боядисването на банята, като се огледате в дома си и следвате темата на дизайна. По този начин можете да постигнете цялостна тема на дома, като същевременно всяка част от къщата запазва своята уникалност.

Не се страхувайте да мислите нестандартно

Банята е идеалното помещение, в което можете да се възползвате от моделите и да опитате нови неща. Тъй като баните са малки, може да се въздържате от ярки цветове или по-смели десени. Смелите обаче също могат да се окажат удачни, в зависимост от вкуса ви и наличното пространство в банята. Можете също така да помислите за добавяне на неочакван цвят в банята, като боядисате тавана. Не се притеснявайте да опитате нещо ново и да направите нещо извън нормите.

Балансирайте ярките цветове с неутрален цвят

 Ако избирате ярки цветове като зелено, оранжево, розово, може да изберете неутрален цвят, за да го балансирате. Неутрален цвят като бяло или сиво на покрива, керемидите или платното може да осигури известен баланс. Можете също така да боядисате мебелите в банята в неутрален цвят, за да балансирате яркия цвят.

Заключение

Боядисването остава един от най-ефективните начини да придадете различен вид на банята си и да постигнете бърз резултат. Ако търсите бърз, ефективен и достъпен начин да обновите банята си, трябва да помислите за боядисване.

От сайта на OLX можете да си купите бои, валяци, четки за боядисване, грундове, шкурка, латексова замазка, почистващи разтвори и всички други инструменти, необходими за боядисване на банята, на достъпни цени.