Как да използвате WhatsApp на лаптоп

Ето едно просто ръководсто за предимствата от свалянето на WhatsApp на вашия латоп и защо това приложение е международно избирано за използване на няколко устройства едновременно.

WhatsApp се е превърнало в едно от най-популярните и широко използвани приложения за iPhone и Android телефони. Но знаете ли, че можете лесно да свалите това универсално средство за комуникация и на вашия лаптоп? Тази статия обяснява колко лесно е да се направи това, като ви дава информация за това как да синхронизирате телефона и лаптопа си с акаунта си, за да можете безпроблемно да влезете в WhatsApp от всяко устройство.

Ами ако все още нямате акаунт в WhatsApp на мобилното си устройство?

WhatsApp по начало е приложение за мобилен телефон. Трябва да имате WhatsApp на телефона си със създаден акаунт, преди да можете да влезете в него от вашия лаптоп.

Защо да си правите труда да сваляте WhatsApp на лаптопа си?

Някои хора смятат, че това да сте влезли в акаунта си от няколко устройства улеснява достъпа до него. Например, ако знаете, че ще бъдете далеч от телефона си за малко, по някаква причина не ви е позволено използването на телефон на работа или ако просто искате да можете да поддържате връзка с приятелите и семейството си чрез едно устройство, докато работите, тогава свалянето на WhatsApp на лаптопа ще улесни живота ви.

Колко популярен е WhatsApp?

WhatsApp е най-популярното приложение за бързо изпращане на съобщения в света. Той достигна невероятните 2 милиарда активни потребители през февруари 2020 г. и по нищо не изглежда, че ще стане по-малко популярен. В момента той е класиран като третата най-популярна социална мрежа в света, след Facebook и YouTube. Това е забележително постижение за всяко приложение за само едно десетилетие след първоначалното му пускане!

Какво прави WhatsApp толкова популярен?

И така, защо WhatsApp е толкова популярен? Това може да се сведе до три характеристики, които са го направили толкова харесван:

  • Използването му е безплатно: В свят, в който повече приложения са станали комерсиализирани или са базирани на приходи от реклама, WhatsApp е решението на всичко това.
  • Международно приложение: Той не просто е най-широкодостъпното приложение за комуникация в света; той е и най-използваното в повече от половината страни по света. Глобалният обхват на WhatsApp е
  • пряко оформен от начина, по който той се установява като световен продукт. Той елиминира разходите за международни разговори, като предлага безплатна платформа за чатене и видео разговори.
  • Удобна платформа: За WhatsApp няма значение дали използвате Apple или Android смартфон – той е „независим от платформи“ и може да се използва на всяко мобилно устройство.

На кои лаптопи може да се използва WhatsApp?

WhatsApp също е „независим от лаптопи“: WhatsApp може да се използва на всеки компютър, стига той да има правилната версия на операционна система. Трябва да използвате MacBook, Linux, Windows 10 или Windows 11 като операционна система, но като изключим това, можете лесно да получите достъп до тази страхотна програма, след като веднъж сте се свързали с нея.

От какво друго се нуждая, за да имам достъп до WhatsApp от лаптопа си?

Уеб браузър и интернет връзка – основните неща, от които се нуждаете за достъп до всичко в мрежата.

Вашият акаунт в WhatsApp обаче може да бъде свързан само с четири устройства. Ако надвишите този брой, няма да можете да влезете в акаунта си от никъде другаде, освен ако вече не сте премахнали личния си WhatsApp акаунт от едно от тези устройства.

Кой е най-лесният начин да използвам WhatsApp на лаптопа си?

Най-лесният начин за достъп до WhatsApp е чрез онлайн приложението. Не е необходимо да изтегляте никакъв софтуер. Просто отидете на сайта WhatsApp Web. Прозорецът на браузъра се отваря и ви моли да следвате тези стъпки, за да влезете в съществуващия си акаунт в WhatsApp.

  1. Отварянето на уеб страницата генерира QR код. Ако този код изчезне, има бутон, който можете да натиснете, за да ви бъде показан нов.
  1. Отворете WhatsApp на телефона си и след това щракнете върху „Настройки“. В това меню ще намерите опция за „Свързани устройства“. Изберете това и телефонът ви ще отвори камерата. Насочете камерата си към QR кода, генериран на екрана ви, и телефонът ви би трябвало веднага да регистрира кода.
  2. Сега вашият лаптоп просто свързва двете устройства и личният ви WhatsApp акаунт автоматично излиза на страницата web.whatsapp.com. След това вашите съобщения просто ще се изтеглят на вашето лаптоп устройство. Вече можете лесно да използвате интерфейса на WhatsApp на вашия браузър, за да четете или изпращате съобщения по точно същия начин, по който бихте комуникирали с хора чрез WhatsApp приложението на телефона си.

В зависимост от настройките за защита на вашия телефон, може да се наложи да предоставите допълнителна информация, като вашия ПИН или пръстов отпечатък, като част от инструкция 2. Това ще бъде същият начин за защита, който обикновено използвате, когато свързвате телефона си с друго устройство по някакъв начин.

Мога ли вместо това да изтегля WhatsApp?

Ако предпочитате да изтеглите реалната програма на вашия лаптоп, вместо да използвате WhatsApp чрез уеб браузъра си, това също е възможно! Просто отидете на раздела за изтегляне на сайта на WhatsApp през вашия браузър и следвайте инструкциите.

Първата страница, която се отвори, ще ви предложи избор за изтегляне на телефон или лаптоп. Очевидно избирате второто (което обикновено излиза вдясно на екрана). След това уеб страницата на WhatsApp ще ви помоли да щракнете върху линк, за да започнете процеса на изтегляне.

Какво ще се случи след това зависи от това как вашият лаптоп е конфигуриран да приема изтегляния. Може да бъдете помолени да потвърдите изтеглянето, а може то  да стане автоматично. После приложението ще се изтегли в папка на вашия компютър, където обикновено изтегляте интернет програми (по подразбиране това е ‘Downloads’, ако използвате Windows и не сте преконфигурирали програмата, за да изтегля файловете някъде другаде).

След това отидете в папката за изтеглени файлове на вашия компютър и ще видите, че файлът WhatsApp.DMG или WhatsApp.Exe е там. И двата са инсталационни файлове на програмата. Когато щракнете върху новата програма, на екрана ви ще се появят инструкции и ще ви прекарат през процеса на инсталиране, но той е много прост и стандартен.

Когато WhatsApp бъде инсталиран на вашия компютър чрез софтуера, ще трябва да преминете през същите стъпки, през които бихте преминали, ако осъществявахте достъп до него чрез WhatsApp Web:

  1. Отварянето на програмата води до вашия браузър и генерира QR код. Отново, ако този код изчезне, можете да натиснете бутон, за да получите нов.
  2. След това отворете WhatsApp на телефона си и изберете „Настройки“. В това меню ще откриете „Свързани устройства“. Избирате тази опция на телефона си и тя отваря камерата. Просто насочете камерата на телефона си към получения QR код на екрана и телефонът ви ще регистрира кода.
  3. Сега WhatsApp на телефона ви бързо ще се свърже с новоинсталираната програма и всичките ви съобщения ще се изтеглят на вашия лаптоп. След това можете да използвате WhatsApp точно по същия начин, както бихте използвали оригиналното приложение на телефона си.

И готово – имате WhatsApp на вашия лаптоп!

Вече имате достъп до WhatsApp през мрежата или сте го инсталирали на вашия компютър. Във всеки случай, сега имате свободата да го използвате за съобщения или обаждания.

Не забравяйте обаче, че това, което правите със съобщения на всяко устройство, оказва влияние върху другите, които се свързват с вашия акаунт. Ако добавите нови съобщения или изтриете стари, те ще се появят или изчезнат и от лаптопа, и от телефона. Виждате едини и същи неща, но през две различни устройства, така че каквото и да направите през едното, се случва и на другото.