Как да монтираме прозорец

Прозорците могат да изпълняват своите функции само когато ги инсталирате по правилния начин. Те подпомагат проникването на естествена светлина, предпазват от дъжд и ви позволяват да се наслаждавате на гледката отвън. Обаче, когато са монтирани неправилно, те се превръщат в постоянен източник на проблеми за вашия дом, като пропускат вода, и понякога издават дрънчащ звук, който може да стане непрестанно досаден.

Търсили ли сте отговори на въпроса как можете да подмените старите течащи прозорци с нови? Ако да, значи сте на правилното място. Ще обсъдим как да извършите монтажа на прозореца ефективно и как да го направите подходящ за вашето помещение без излишни притеснения. Нека продължим.

Защо се налага да подменяте прозорци?

Всяка къща се нуждае от обновяване от време на време, така че не е лошо, ако вашата се нуждае от такова. Проектите за подобряване на дома придават по-съвременен, модерен вид и увеличават стойността на недвижимите имоти.

Обаче мястото, където може да възникне проблем при подмяната и монтажа на прозорци, е бюджетът. Проектът често е скъп, когато се наемат професионални изпълнители.

Лесен начин да намалите разходите е като го превърнете в проект „Направи си сам“. Можете също така да обмислите подмяната на прозорците един по един. Това ще ви помогне да управлявате финансите си, като същевременно постигате поставените цели.

Опознаване на прозорците за подмяна

Източник: Pexels

Прозорците за подмяна често са най-добрият вариант за проект „Направи си сам“, тъй като могат да се направят с основни дърводелски умения и са по-евтин вариант. Те изискват минимални строителни работи, защото няма да се налага да премахвате външните корнизи или страничните облицовки на прозореца.

Преди да започнете, трябва да направите проучване, тъй като дълготрайността на вашия прозорец за смяна зависи от качеството на покупката. Освен това ще имате няколко възможности за избор на рамка, като се започне от масивна дървесина или алуминий и се стигне до облицована с дърво или винил.

Как да мерите новите си прозорци

Измерванията трябва да съответстват на пространството на прозореца. Един от основните фактори, които трябва да имате предвид, е, че прозорецът трябва да е с поне 1 сантиметър по-малък от грубия отвор. Ако от двете страни има разширение на рамката, причислете го към измерването.

Как да се подготвим за смяната на прозорец?

Когато се подготвяте за монтажа на прозореца, първо трябва да премахнете всички завеси или щори от отвора на прозореца. Така ще имате лесен достъп до интериора по време на целия процес. Накрая преместете всички видове мебели, устройства или домакински уреди на поне 3 метра от отвора.

Екипировка и материали, необходими за инсталацията

 • Плоски прътчета
 • Отвертка
 • Винтоверт
 • Нож за инструменти
 • Торпеден нивелир
 • Чук
 • Рамков квадрат
 • Пистолет за замазка
 • Чукче за пирони
 • Четка за боядисване
 • Пила за рязане на дърва

Материали

 • Подложни елементи
 • Бои за оформяне
 • Прозорец за смяна
 • Спирачни корнизи

Всички нужни инструменти и материали може да намерите на сайта OLX.

Инструкции, които да следвате

Първата инсталация може да не е толкова лесна, но при втората или третата ще откриете, че става по-лесно. Препоръчително е да започнете работата в ранните часове на деня, особено в сухо и топло време.

Въпреки че повечето производители имат инструкции за монтаж, изброените по-долу инструкции са типични и работят с повечето прозорци за подмяна. Това обаче не отхвърля факта, че трябва да прочетете инструкциите, преди да започнете.

1. Измерване на прозореца

Премерете размерите на съществуващата рамка и се уверете, че тази, която купувате, съответства на заменяемата. Как да направите правилните измервания?

 • Измерете от вътрешната страна на рамката на прозореца както хоризонтално, така и вертикално.
 • Използвайте по-малки измервания, за да може прозорецът да влезе в отвора.
 • Проверете инструкциите на производителя за това как да оразмерите прозореца за подмяна.

2. Сваляне на ограничителите на крилото

Уплътнението между лентите на корниза се нарича ограничител на крилото. Сложете шпакла и разхлабете ограничителите на крилото достатъчно, за да вкарате лостчето. Внимавайте да ги запазите в добра форма, за да ги използвате повторно. След като стоповете са премахнати, следва демонтиране на горното крило, долното крило и пукнатината на прозореца.

3. Премахване на разделителните ленти

Отстранете разделителната лента с помощта на клещи. Уверете се, че външната облицовка и корпусът остават непокътнати.

4. Направете тест за съответствие

Изпробвайте прозореца, за да се уверите, че той съответства на отвора на рамката. Уверете се, че той е хоризонтален и квадратен.

5. Закрепете прозореца

Първо, проверете прага, за да се уверите, че е изравнен, след което нанесете няколко силиконови уплътнители в долните ъгли. Вземете лентата за защита от атмосферни влияния, притиснете я към повърхността и я изгладете с ръце. Лентата съдържа бутилово лепило, което ще попречи на водата да проникне в перваза.

След това нанесете силиконов уплътнител върху външния ограничител, срещу който ще се постави новата дограма, ръбовете и ъглите. Внимателно поставете прозореца правилно, като започнете отдолу. Настройте рамката в изправено положение и я притиснете към ограничителите. Проверявайте и отново проверявайте, за да сте сигурни, че рамката е квадратна.

6. Монтиране на подложките

Започнете да монтирате подложките първо отгоре, след това отдолу и накрая по средата. Уверете се, че разстоянието между подложката и рамката е еднакво от горе до долу. След като рамките са фиксирани на място, вкарайте винтове в двата предварително пробити отвора в страните през подложките и в рамката. С помощта на кухненския нож набраздете подложките и отчупете излишните.

7. Смяна на стоповете

Между ръба на рамката и отвора на прозореца има малка междина. Запълнете я с пяна с ниско разширение. След като направите това, поставете на мястото им стоповете на крилото, които отстранихте по-рано.

8. Уплътняване и боядисване

От външната страна направете водонепропускливо уплътнение в средата на уплътнението на подменения прозорец и оригиналния отвор, като притиснете подложна пръчка от пяна в пространството между тях. Запълнете останалото пространство със силиконова замазка. След запълването напръскайте повърхността с лубрикант и изгладете уплътнението с пръсти. Ако е необходимо, нанесете боя.

Заключение

Да се научите сами да сменяте прозорци може да ви бъде от голяма полза и можете да станете добри в това само като се упражнявате. Започнете, като следвате ръководството стъпка по стъпка, описано в тази статия. Също така си набавете всички необходими материали за монтаж на прозорци от уебсайта OLX, без да харчите излишно. Не забравяйте, че целта е да сведете разходите до минимум и да постигнете съвършенство.