Как да напишем автобиография

Това да се научите как да пишете автобиография ви дава перфектна основа за успешно търсене на работа. Когато разберете как се пише резюме или CV, какво трябва да включва то и как да го направите подходящо за типа работа и сектора, в който искате да работите, ще ви бъде много по-лесно да успеете.

Какво е автобиография?

Вашата автобиография е кратък документ, който се създава с цел да даде информация за вашите умения, опит и квалификация, когато кандидатствате за работа . Въпреки че в общи линии резюме е американският, а CV е британският термин за едно и също нещо, резюмето обикновено е по-кратка автобиография – максимум една страница, докато CV обикновено е документ от две – три страници. В някои случаи, с нарастване на възрастта, можете да удължите резюмето си до две страници.

По същество автобиографията ви трябва да бъде създадена така, че да описва точно вашия опит и умения за работата, за която кандидатствате. Тя ще изглежда добре, ако добавите и мотивационно писмо, в което да опишете нещата малко по-подробно.  Добрата автобиография  съдържа основните точки, които искате да посочите, а мотивационно писмо обяснява по-подробно тези точки и казва на вашите бъдещи работодатели защо трябва да ви поканят на интервю и да ви дадат работата.

A picture containing text, person

Description automatically generated
Източник: forbes.com

Какви са ползите от добрата автобиография?

Може да не осъзнавате колко е важно да имате добра автобиография, но тя е изключително важна част от процеса на подбор на персонал. Първото впечатление е ключово, когато става въпрос за кандидатстване за нова работа. Набиращият персонал или работодателят най-вероятно трябва да преминe през огромна купчина с кандидатури и ако не се отличите, е малко вероятно да стигнете до втората фаза на процеса по подбор на персонал – интервюто за работа.

Какви са основните предимства на добрата автобиография тогава?

Помага ви да станете по-уверени  – самочувствието е изключително важно за всички нас. За да реализираме потенциала си в избраната от нас кариера, първо трябва да разберем, че знанията и уменията, които имаме, са достатъчно добри за позицията, за която кандидатстваме. Когато опитът и постиженията ви са написани пред вас, ще видите колко сте достойни и ще придобиете увереност. Увереността е привлекателно качество  за бъдещ работник и това да притежавате балансa между увереност и арогантност ще ви помогне.

Помага ви да се отличите от тълпата – Както вече казахме, резюмето или CV са важни, за да ви помогнат да се откроите от тълпата други кандидати. То помага за оформяне на мнението, което набиращият персонал има за вас и има решаващо значение за това дали вашата кандидатура ще бъде отхвърлена или ще бъдете поканени на интервю. Имате само няколко секунди, за да направите добро впечатление с автобиографията си, затова трябва да направите тези секунди неусетни с висококачествено резюме.

Създайте ясно впечатление на набиращите персонал –  това да направите добро впечатление е от решаващо значение и вашата автобиография е нещото, което ще помогне на набиращите персонал да придобият ясна представа защо вие сте страхотни за длъжността. Проучете какви са ценностите на компанията, за която кандидатствате, и спецификата на позицията и се уверете, че вашата автобиография е съобразена с това, за да се откроите за конкретната длъжност.

Подчертайте стойността си – Вашата автобиография е шансът ви да блеснете. Пишейки автобиография, която отговаря на конкретната работа, за която кандидатствате, можете бързо да покажете стойността, която точно вие носите на предлаганата длъжност. Това може да бъде свързано с определени цели и изисквания на предишните ви работни места, които са подобни с тези на новата позиция.

Спестете време при търсенето на работа – Написването на добра основна автобиография  ще ви спести много време в дългосрочен план. Напишете CV или резюме, включващо целия ви опит, умения и квалификации и можете лесно да го нагодите според всяка конкретна позиция, за която кандидатствате. Това ви спестява много време, когато търсите работа , тъй като може да кандидатствате за десетки работни места едновременно.  Това да имате шаблон, готов за нагаждане, е много по-ефективно от писането на чисто нова автобиография за всяка нова кандидатура.

Shape

Description automatically generated
Източник: getfive.com

Какво трябва да включите в автобиографията си?

Table

Description automatically generated
Източник: resumegenius.com

Има няколко точки и детайли, които трябва винаги да включвате в автобиографията си, преди да можете да я нагодите спрямо конкретната длъжност, за която кандидатствате.

Кратко въведение и обобщение – В горната част на автобиографията трябва да включите от два до три реда, които да обобщават вашите ключови квалификации и опит, отнасящи се до конкретната работа, за която е написано това резюме.

Лична информация – Включете вашето пълно име, адрес и информация за контакт, като телефонен номер и имейл адрес. Можете също да споделите акаунтите си в социалните мрежи, но само ако това се отнася до позицията, за която кандидатствате, и ако нямате против личните ви акаунти да бъдат разглеждани и споделяни.

Предишен трудов опит – кратък списък на предишните ви работни места. Уверете се, че няма големи разминавания в датите, които давате, или че можете поне да обясните защо има пропуски, ако това е така (пътуване в чужбина/изпусната годината/учене в университет и т.н.).

Вашите квалификации – Не е нужно да изброявате всеки един сертификат, който сте получили, когато сте били на 16, но това е мястото, където можете да обобщите академичната си квалификация, за да покажете своите умения и това, че сте подходящи за работата.

Професионално обучение – Ако сте участвали в професионални обучения, докато сте заемали предишна длъжност и те са свързани с позицията, за която кандидатствате, включете ги тук. Това може да включва и членство в професионални организации.

Лични отличия – По същия начин, ако сте получили лични отличия, свързани с работата ви на предишна длъжност, включването им тук е подходящо.

A person using a computer

Description automatically generated
Източник: business.com/
Съвети за писане на добра автобиография

Сега, когато вече знаете основните точки, които трябва да включите в автобиографията си, ето няколко съвета за търсенето на работа. Те трябва да ви помогнат да стигнете по-напред и да гарантират, че знаете как се пише успешна автобиографията за търсене на работа.

Бъдете честни! – Няма абсолютно никакъв смисъл да лъжете в автобиографията си . Това винаги ще ви преследва. Дори ако лъжата удиви читателя и преминете към следващия етап, вашето съдържание и положение ще бъдат проверени.

Бъдете кратки и карайте по същество – Както споменахме, автобиографията ви не трябва да е по-дълга от една страница, максимум две, ако имате богат опит за изброяване. Тъй като искате да направите положително впечатление само за няколко секунди, цялата необходима информация трябва да бъде лесна и бърза за четене.

Винаги нагаждайте автобиографията си – Важно е да нагодите автобиографията си, за да сте сигурни, че работодателят ще разбере, че сте отделили време, за да разгледате конкретната длъжност и компанията, в която кандидатствате за работа.

Не оставяйте пропуски – Ако оставите пропуски в трудовата си история, това вероятно ще бъде поставено под въпрос от работодателя, така че не оставяйте такива!

Поддържайте автобиографията си – За да спестите време и да поддържате нещата актуални, обновявайте автобиографията си редовно. Дори ако в момента не си търсите нова работа, може да сте придобили нови умения или квалификации, които ще изглеждат добре в бъдеще. Затова е по-добре да я обновите сега и да сте сигурни, че не сте пропуснали нещо важно, когато отново дойде време  да кандидатствате за работа.

Прегледайте я, преди да я изпратите – Винаги се уверявайте, че сте коригирали всяко резюме, което изпращате като част от кандидатурата си за работа. Наемащият ще търси грешки, тъй като това е знак за човек, който не е точен и не обръща внимание на детайлите, следователно вероятно не е и подходящ за работата.

A picture containing graphical user interface

Description automatically generated

Заключение

Да се уверите, че знаете как да направите автобиография, е важна част от успешното търсене на работа. Бъдете кратки, точни и честни и винаги нагаждайте автобиографията си така, че да отговаря на конкретната работа.