Как да оползотворите максимално пространството в гаража си

Настъпили са много промени в начина, по който собствениците на жилища управляват гаражните си помещения. Гаражът вече не е просто дворно място, където паркирате само автомобилите си. Те са се развили така, че да бъдат гъвкави по начин, който увеличава тяхната функционалност и също така удовлетворява много от вашите нужди за съхранение.

Въпреки новото развитие има много идеи, които можете да включите в гаражното си помещение, за да го направите привлекателно и да му придадете не толкова обикновен вид. Ако планирате да модернизирате гаражното си пространство или да го реконструирате изцяло, ето полезни идеи, за да постигнете желаните промени.

Съвети за моделиране на вашия гараж

Функционалността на вашия гараж зависи най-вече от етапа на планиране и проектиране. Независимо дали искате гараж, който може да се използва като миниработилница, място за съхранение, или се нуждаете от безопасен вариант за съхранение на автомобила си. Всяка от тези идеи може да се превърне в реалност, ако бъде включена в проектите ви. Нека разгледаме полезни идейни планове, които да ви помогнат да проектирате гаража си по-добре.

Присъединен или отделен гараж

Независимо дали планирате да ремонтирате или реконструирате гаража си, важно е да прецените дали ще използвате присъединена или отделна гаражна конструкция. Както подсказва името, присъединеният гараж е свързан и лесно достъпен с дома ви, докато отделният гараж не е свързан с дома ви и ще стои самостоятелно.

Независимо от ситуацията, тези стилове гараж имат своите плюсове и минуси. Сравнете предимствата на двата стила и изберете най-подходящия за вас.

Предимства на присъединения гараж

Източник: Istock Royalty-Free Images

● Удобно е за използване

● Изграждането му не е толкова скъпо

● Електрическите и отоплителните системи на къщата са лесно достъпни

Недостатъци на присъединения гараж

 • Може да представлява риск за сигурността в случай на проникване на изпарения от въглероден оксид в дома ви от гаража.
 • Може да представлява риск за сигурността
 • Често трудно е да се разшири
 • Може да повлияе на външния вид на дома.

Предимства на отделния гараж

Източник: Istock Royalty-Free Images
 • Осигурява гъвкавост по време на строителството
 • Осигурява повече място за вашите автомобили и работно пространство
 • Може да се разширява
 • Безопасен е

Недостатъци на отделния гараж

 • Осигурява по-малко лесен достъп до дома
 • Строителството е скъпо.
 • Изисква независим източник на комунални услуги
 • Може да заема излишно пространство в двора

В крайна сметка изборът на стила на гаража ще зависи от това кой от факторите ви интересува повече, както и от вашето удобство и гъвкавост.

Размер и удобство

Вероятността да видите дом с гараж само за една кола е рядкост в наши дни. Обмислете възможността да разполагате с обширно гаражно пространство, достатъчно голямо, за да побере три или повече автомобила, и удобно пространство за съхранение.

Жилищно помещение над гаража

Над гаража може да се обособи жилищно пространство, което е по-лесно да се постигне при отделен гараж. Жилищното пространство над гаража може да бъде отличен начин за оползотворяване на повече пространство, независимо дали като домашен офис или помещение за отдаване под наем. Тя може да служи и като средство за спасяване на психическото равновесие в случаите, когато домът гъмжи от твърде много дейности и имате нужда от малко време насаме. Можете също така да построите жилищно пространство с пристроен гараж, но строителството е доста предизвикателно.

Естетиката е от значение

Повечето от най-добре изглеждащите гаражи не винаги изглеждат като гараж. Те изглеждат по-скоро като част от къщата и допринасят за цялостния ѝ облик. Така че в процеса на проектиране трябва да вземете предвид външния вид толкова, колкото и функционалността на гаража. Не бихте искали да се озовете с грозно изглеждащ гараж, който прилича повече на сметище.

Вземете предвид и възможността за стълби

Наличието на стълби е от значение само за гараж с горно жилищно помещение. Със сигурност ще ви трябват стълби, за да стигнете до горната част на гаража си. Освен това монтирайте врати на входа на стаята в горната част на гаража, за да осигурите известна неприкосновеност на личния живот.

Създайте си складово помещение за вещите си

Едно от основните предимства на гаража е, че той може да се превърне в място за съхранение. Много хора смятат, че е сравнително лесен вариант да преместят част от вещите си в гаража и да освободят място в къщата.

Въпреки че това не е лоша идея, претрупването на гаража е друг въпрос. Затова е препоръчително да разчистите някои от нещата, от които не се нуждаете и които все още се намират в гаража, преди да добавите още в него. Ключът винаги е в освобождаването на пространството и създаването на зона за съхранение на вещите ви.

Създайте работилница за проектите си „Направи си сам“

Друга функционална привлекателност, която можете да придадете на гаража си, е работилница „Направи си сам“. Ако сте трудолюбив човек, който обича да поправя нещата вкъщи и да си прави сам повечето проекти, наличието на работилница ще ви улесни. За да създадете работилницата си, ще ви трябват работна маса, електричество, осветителни тела и добре организирани инструменти.

Ако използвате по-големи инструменти или машини, можете да ги монтирате на подвижни места, така че да не заемат място и да не влияят на движенията ви.

Осигурете достатъчна вентилация

Като вземете предвид броя на вещите, които ще съхранявате в гаража, ще осъзнаете, че вентилацията е от съществено значение. Засадете няколко дървета около гаража, поставете изолация и изградете вентилационни отвори. Не забравяйте да изградите големи прозорци, за да създадете пространство за кръстосана вентилация.

Заключение

Много собственици на жилища искат да имат организиран и многофункционален гараж.  Многофункционалността и гъвкавостта не са по-малко от удивителни. Това обаче не се случва просто така – има някои неща, които трябва да поставите на място.

Прегледайте тази статия и научете съветите за дизайн на гаража, които можете да използвате, и как да постъпите. Ако искате да започнете плановете си за модернизация незабавно, разгледайте уебсайта OLX за оборудване и материали, необходими за вашия проект. Не забравяйте, че инвестирането в материали с най-високо качество е предпоставка за постигане на желаните резултати.