Как да откриете проблеми в двигателя на автомобила без помощта на механик

Автомобилът е превозно средство, което се използва от хората по цял свят за транспортни цели. Точно както хората, машините също се разболяват, но ние го наричаме механичен проблем, за да отстраним този проблем или грешка, трябва да направим диагностика на двигателя на нашия автомобил и точно поради тази причина всички ние трябва да имаме известна информация за двигателя на автомобила и неговите проблеми. За да разберете тези проблеми, продължете да четете!

Поддръжката на автомобила и отстраняването дори на основни проблеми може да бъде сложно. С напредването на технологиите това води до напредък и в други области на живота, ако говорим за превозните средства, особено за автомобилите, които стават все по-усъвършенствани, автомобилите също се управляват и контролират от компютъризирани технологии, а в превозните средства се въвеждат все по-сложни задвижвания и това повишава нивото на усложняване при диагностицирането и отстраняването на даден проблем.

Skoda Vision IN Design
Снимка: indiacarnews.com

За тези, които нямат опит в областта на механиката, решаването на проблемите с автомобила може да бъде труден процес. За щастие, съществува основно ниво на ранна диагностика, което всеки може да направи с помощта на сетивата си (и можем да оставим чувството за вкус извън него!). Това е така, защото повечето автомобили постоянно имат някои симптоми, които съответстват на определени проблеми. Най-малкото, способността да се разпознае областта, в която се появява проблемът, е ключова стъпка в разрешаването на автомобилните проблеми.

Използване на обонянието

В повечето случаи първото нещо, което трябва да усетите, е необичайна миризма, когато усетите нещо неприятно, например миризма на изгоряло, огледайте и отвътре, и отвън, вероятно причината за миризмата може да е в изпускателната система, гумата или двигателя. Ако отработените газове са вътре в автомобила, тогава потърсете проблема някъде под автомобила. Обадете се на професионален механик, за да се опита да прецени, преди да стартирате автомобила отново. Отработените газове съдържат въглероден оксид, ако пътниците го вдишат, може да доведе до загуба на съзнание или дори до тиха смърт.

Снимка: firestonecompleteautocare.com

Проверете за мирис на газ или масло

Миризмата на газ или масло обикновено означава, че има проблем с изтичане на някоя от тези течности в двигателния отсек.

Газ може да изтече и от резервоара или отдолу на автомобила, но това би довело до събиране на локвички гориво на асфалта, които вероятно ще бъдат забелязани преди миризмата..

Проверете за мирис на охлаждаща течност

 Миризмата на охлаждащата течност е уникално сладка и лесно се разпознава сред миризмите на автомобила, свързани с течове.

Ако има теч на охлаждаща течност, двигателят вероятно не се охлажда достатъчно и може да се нагрее в случай на прегряване. Свържете се с квалифициран специалист, за да разрешите всеки проблем със забележима миризма в автомобила.

Проверка за миризма на сяра

 Това може да се дължи на презареждане на акумулатора или на повреда на каталитичния конвертор.

Проверете за мирис на изгоряла гума

Когато се усеща прекалено голямо триене и миризма на изгоряло, съставките, които изпитват триене, могат да доведат до миризми, които наподобяват горящо дърво или гума. Части като спирачни накладки или съединител, както и гума ще предизвикат такива миризми.

Проверете циркулацията на въздуха

Миризмата вероятно се дължи на системата за циркулация на въздуха или на въздушния филтър в салона, особено ако той не е обслужван или сменян наскоро. Причината за миризмата може да е в отоплителното тяло и климатика.

Използвайте чувството си за допир

За да откриете грешки в автомобила с помощта на чувството си за допир, не е необходимо да обикаляте и да докосвате физически всяка част на автомобила. Вместо това го използвайте, за да усетите необичайни вибрации и други индикатори, че нещо не е наред.

Двигателят преобразува горивото (бензин или дизел), за да може автомобилът да работи. Това се извършва чрез процедура на вътрешно горене. Системите с вътрешно горене съдържат много елементи заедно с частите на двигателя, които ще бъдат свързани със самата система с вътрешно горене.

Снимка: erieinsurance.com

Диагностика на проблеми с двигателя на автомобила 

Ако не сте запознати с двигателите на автомобилите и тяхното функциониране и ако смятате, че имате проблеми с двигателя, помолете опитен механик да провери автомобила и да го поправи. За механиците, които се справят сами, има методи за откриване на проблеми с двигателя на автомобила.

1. Некачествено гориво

Повечето хора смятат, че това е шега, но двигателят ви може да получи лоша горивна смес, която да запуши всмукателните клапани. Проверете всмукателните клапани на вашия двигател, за да видите дали са отворени и без замърсявания. Смесването на гориво с не препоръчани добавки за бензин също може да доведе до този вид проблеми. Зависи от вида на горивото, маслото и добавките, които вашият механик или техник препоръчва.

2. Липса на компресия

Процесът на горене няма да започне, ако горивото и въздухът в двигателя не са компресирани. Намерете буталните си пръстени и проверете дали изглеждат повредени. Проверете всмукателните и изпускателните си клапани и се уверете, че са уплътнени правилно. Възможно е да нямате дупки в цилиндрите си.

3. Автомобилът не запалва

Ако двигателят ви не стартира, една от причините може да е лоша запалителна свещ или лош проводник на запалителната свещ. Проверявайте и ги заменяйте, когато забележите корозия. Проводниците на запалителните свещи трябва да се сменят, ако видите, че проводникът на запалителната свещ е скъсан или износен. Запалителните свещи работят по определен начин. Ако всички те искрят твърде рано или твърде късно, процесът на вътрешно горене няма да работи, затова е важно да поддържате свещите и проводниците си в отлично състояние.

4. Система за охлаждане на двигателя

Охладителната система се състои от много елементи, включително капачка под налягане, радиатор, охладителни тръби, вентилатор и водна помпа. Всички тези компоненти трябва да се подменят от време на време, за да се осигури добра работа на двигателя и да се елиминира повредата му.

5. Други проблеми с двигателя

Възможно е батерията просто да е износена и да се нуждаете от нова. Възможно е лагерите, които карат коляновия вал да се върти, да са износени. Ако свърши моторното масло, не само че няма да запали, но може да изгори двигателят.

Заключение

 За да можете да отстранявате проблеми с автомобила, са необходими години опит, но всеки може поне да направи опит да ги диагностицира. Следващият път, когато автомобилът ви има проблем, не разчитайте на механика да ви каже какво не е наред – използвайте сетивата си, за да разберете какво причинява проблема.