Как да отпушим тръбите (Съвети как да се справим сами)

Случвало ли ви се е да се окажете със запушена тръба в средата на месеца, така че да не можете да се свържете с водопроводчик? Това е много стресираща ситуация, тъй като запушените тръби могат да доведат до течове, които могат да разрушат други неща, например подовете ви. Унищожените подове увеличават разходите, които сте се опитвали да спестите. Ние не искаме да се случва това. 

Можете да избегнете всички тези щети, като просто оправите запушените тръби сами. Има няколко начина, по които можете да поправите запушените тръби сами, без да се налага да се обръщате към водопроводчик. Изглежда като магия, нали. Всичко, от което ще се нуждаете, са няколко домакински предмета или водопроводни инструменти и сте готови да започнете. 

В този блог ще ви обясним шест сигурни начина за отпушване на запушени тръби за кратко време. Така че приберете чековата си книжка обратно в джоба и се пригответе да научите как сами да отпушвате тръби. 

1.  Използване на бутало

източник: augerpros.com

Буталото е обикновен домакински инструмент, който се използва за отпушване на тръби. Той е направен от пластмасова чашка, която е прикрепена към дървена или пластмасова пръчка. Пластмасовата чашка е обърната и се простира до прикрепената пръчка. Използва се за принудително изпомпване на запушвания в дренажните тръби на мивки, тоалетни или вани.

Ефективното използване на буталото може да изглежда просто, но повечето хора го правят погрешно. Изглежда толкова просто, нали? Истината е, че ако не използвате буталото по подходящ начин, няма вероятност да отпушите тръбите. 

За да постигнете резултати, уверете се, че дренажът или отворът на запушената тръба е отворен. След това поставете буталото около повърхността на дренажа и се уверете, че устието на чашата е върху плоската повърхност около дренажа. Приложете натиск върху зоната около горната част на пръчката, за да създадете херметично пространство между дренажа и чашката на буталото. След това натиснете буталото навътре и навън и се уверете, че не повдигате буталото от повърхността. Повтаряйте процеса, докато водата изтича през тръбата, без да се запушва.

2. Използване на гореща вода, сода за хляб и оцет

източник: i.insider.com

Содата за хляб, смесена с оцет, предизвиква химическа реакция, която помага за отпушване на тръбите. Содата за хляб, натриев бикарбонат, основа, когато се смеси с оцет, който съдържа оцетна киселина, образува въглероден диоксид и вода. Въглеродният диоксид разхлабва запушения материал в тръбата, което улеснява отмиването на запушените остатъци от горещата вода. 

Стана технически, нали? Содата за хляб и оцетът се използват за разхлабване на запушения материал в тръбата. Голямата плътност на горещата вода, използвана след това, позволява на запушения материал да се оттече. 

И така, каква е процедурата за ефективно използване на този разтвор? Първо, ще трябва да изсипете една чаша сода за хляб върху мивката или отвора на тръбата, която искате да отпушите. След това периодично изсипвайте два пъти по една чаша оцет върху мивката или отвора на тръбата. Можете да изчакате две минути след изливането на първата чаша оцет, за да излеете втората чаша оцет. След това изчакайте пет минути и измийте разтвора от сода за хляб и оцет с гореща вода.

3. Използване на инструмент за отстраняване на запушвания с косми от канализацията

източник: media-amazon.com

Инструментът за отстраняване на запушвания от косми е задължителен за всяко домакинство. Това е много евтин водопроводен инструмент, който ще ви спести стотици долари. Те са достъпни в местния магазин Home Depot или можете да закупите уреда за отстраняване на запушвания онлайн за по-малко от 10 лева. 

Инструментът за отстраняване на запушвания от косми е интересен водопроводен инструмент, използван от водопроводчиците при отпушване на тръбите ви. Нарича се „змия“ на водопроводчика или „змия“ за косми, защото често се използва за отстраняване на косми. Пластмасовата „змия“ за косми се използва за отстраняване на косми или запушени материали от мивки. 

За да използвате ефективно този инструмент, първо, ще трябва да отворите запушалката на канала на мивката или да отстраните запушалките, които са подвижни. След това ще поставите острия край на приспособлението за отстраняване на запушвания с косми  във вътрешността на отводнителния канал, като насочите шиповете нагоре. След това, след като „змията“ на водопроводчика е поставена добре във вътрешността на канала, я движете енергично, като я въртите в продължение на около една минута. Движението гарантира, че инструмента улавя всички запушени замърсявания. След изтичане на времето извадете „змията“ от канала и го почистете. След това можете да проверите дали дренажът е отпушен, като пуснете малко вода по дренажа. 

4. Използване на механичен дренажен шнек

източник: cdn.rona.ca

Също така можете да използвате механичен дренажен шнек за отстраняване на запушвания в тръбите. Шнекът е водопроводен инструмент с дебелина ¼ см, който използва дръжка, за да се придвижи през канализацията до запушения отпадък. Механичният шнек за отстраняване на запушвания работи, като си проправя път в канализацията и по-нататък в запушването. След това механичният шнек се изважда от дренажа, съдържащ отломките, причиняващи запушването. 

Механичният шнек е предпочитан водопроводен инструмент, тъй като има дълъг шнур, който може да достигне запушвания далеч в тръбите. Уредът за отстраняване на запушвания тип „змия“ може да бъде оборудван и с електрическа бормашина, за да придобие мощност за самостоятелно придвижване в запушванията.

5. Прахосмукачка за мокро и сухо почистване

източник: zana.ke

Прахосмукачката е удобен инструмент за справяне с упорити запушвания. Прахосмукачката за мокро и сухо почистване може да се използва за изсмукване на замърсяванията в мивките. Въпреки че използването на прахосмукачка за изсмукване на замърсявания изглежда лесно, няколко трика могат да ви гарантират, че всички запушвания са изсмукани от канализационните тръби. 

За да използвате ефективно прахосмукачка за мокро и сухо почистване, първо я настройте на мокро, тъй като тръбите ще съдържат вода. В кофа накиснете кърпа, която да поставите около устата на прахосмукачката. След това поставете смукателната тръба на прахосмукачката върху канализацията и я покрийте с мокра кърпа. Уверете се, че кърпата плътно е затворила прахосмукачката, и включете прахосмукачката за няколко минути. След това най-накрая проверете дали тръбите са запушени, като пуснете малко вода в канала.

6. Отстраняване U-образното огъване на мивката (H2)

източник: thespruce.com

Когато всички споменати методи се окажат неуспешни, можете ръчно да отстраните U-образния накрайник на мивката и сами да почистите отломките. Това е доста лесен процес. 

Първо, уверете се, че водата е изключена, за да предотвратите прекомерно изтичане при премахването на извивката. След това поставете кофа под у-образното коляно, за да източите задържаната в тръбите вода. След това отделете мястото, където връзката се среща на дренажната тръба, за да проверите за замърсявания. За да отстраните връзката, завъртете гайките на съединението, така че да се разхлабят. Уверете се, че сте разхлабили съединителните гайки и в двата края, преди да демонтирате уловителя. След това отстранете у-образното съединение и проверете отвътре дали има замърсявания, причиняващи запушването. Почистете у-образния възел и го поставете върху отводнителните тръби по начина, по който е бил монтиран, преди да отстраните у-образния край. Затегнете съединителните гайки и проверете дали водата изтича. 

Заключение

Отпушването на тръбите е лесно. Използването на прости инструменти, които са лесно достъпни в дома ви, може да е от значение. Буталата, прахосмукачките, содата за хляб, оцетът, горещата вода и дори собствените ви ръце са полезни инструменти за отпушване на тръбите. Сега, след като вече имате водопроводни умения, можете дори да бъдете водопроводчик на непълно работно време.