Как да подготвим превозното си средство за дълъг път?

С настъпването на пролетта и предстоящото лято, все повече ни се иска да метнем джапанките в сака и да отпрашим към някоя далечна дестинация, където да се отдадем на заслужена почивка и нови преживявания. Обичайният ни съучастник в пътуванията е нашият автомобил и затова е особено важно да се погрижим добре за него преди да потеглим към някоя по-далечна дестинация. 

Ето и най-важните детайли, на които да обърнеш особено внимание, за да не ти се налага да бедстваш по пътя:

1. Охлаждаща течност

Повечето нови радиатори са снабдени с бутилки, на които е отбелязано минимум и максимум количество течност, което ти помага да се ориентираш бързо. По-старите коли обаче се зареждат с охладителна течност през капачка на самия радиатор. Увери се, че течността е достатъчно и няма спукани маркучи, през които антифризът може да изтече. Това би довело до прегряване на двигателя и евентуален скъп ремонт, който би могъл да избегнеш. Винаги носи резервна туба с подходящ антифриз за твоя автомобил. 

2. Гуми и резервна гума

Винаги купувай подходящите гуми за твоя автомобил. Провери какви са изискванията за размери и сезонност и ги спазвай стриктно. Преди да тръгнеш на път, провери налягането в гумите си, най-добре на бензиностанция. Ако не си сигурен как да го направиш, винаги ще намериш служител, който да ти помогне. Грешното налягане ще доведе до повече разход, износване на гумите и затруднен контрол над колата.

Да не се налага, но ако спукаш гума, няма да ти стане приятно, ако установиш, че резервната ти гума липсва, или пък е повредена. Затова преди да натовариш куфарите, кучето и децата се увери, че гумата е там и е в добро състояние.

3. Моторно масло

Без него двигателят на колата ти ще прегрее. Докато двигателят не работи и е охладен, провери нивото на маслото с измерителната пръчка. Смени маслото с ново, или добави колкото е необходимо през капачката, която се намира отгоре на двигателя и дай време на маслото да се стече преди да провериш нивото му отново. Имай предвид, че препълването също се отразява негативно на двигател. Не се стреми към горното ниво на показателя. Най-добре е маслото да е малко под тази линия. Винаги избирай масло, което да отговаря на изискванията на производителя.

Ние ти препоръчваме смазочните продукти на ЕКО – те са внимателно разработени от висококачествени базови масла и добавки, за да отговарят на всички видове спецификации и изисквания на производителите на съвременни двигатели за леки и товарни автомобили. Те осигуряват висока чистота на двигателя и ефективна защита от износване. Добрата новина е, че в периода 15 април – 31 май, част от предлаганата гама масла EKO MEGATRON за автомобили и ЕКО МОТО за мотори е с до 40% отстъпка за клиентите с карти EKONOMY издадени от ЕКО, както и за клиентите с партньорските карти SDI, Tuning и Sofia Riders. Повече информация за промоцията тук.

Как да разбереш кое е най-подходящото масло? Вече е супер лесно, просто въведи информация за твоя автомобил в oil finder приложението на ЕКО и готово!

4. Бутилка с течност за чистачките

Провери дали бутилката е заредена с качествена течност преди да тръгнеш на дълъг път. В бензиностанции ЕКО има избор на подходящи течности, така че можеш хем да заредиш гориво, хем да купиш течност за чистачките.  Избягвай да наливаш само вода, защото тя няма да те спаси от размазаните буболечки по стъклото.

5. Светлини

Прегледай всички видове светлини по автомобила си – мигачи, стопове, фарове за мъгла, дълги фарове – едно по едно. Помоли приятел да огледа за счупени крушки или паркирай, където е удобно вечер пред бяла стена или голяма витрина и разгледай сам за неработещи светлини.

6. Спирачки

Най-добре е да провериш спирачната система в сервиз. Ако нямаш време, нещата, които могат да ти подскажат, че нещо с нея не е наред са няколко – по-твърд или по-мек педал, силно намаляла спирачна течност, светещи предупредителни индикатори на таблото, неприятен стържещ звук, идващ от колелата на автомобила и появяващ се при натискане на средния педал.

„Дяволът често е в детайлите, затова преди да тръгнете на дълъг път се уверете, че болтовете на гумите са затегнати много добре“, съветва Деяна Костадинова от фирма Нико Нипон-Д ЕООД, които имат дългогодишен опит в продажбата и сервизирането на автомобили. 

„Задължително си пригответе кабели за ток, аптечка, сигнален триъгълник и светлоотразителна жилетка, особено ако пътувате на далечни дестинации в други държави. Обикновено там няма денонощни магазини и сервизи, а подобни услуги са изключително скъпи. Може, също така, да си купите устройство, което лесно се пъха в мястото за запалка на автомобила и показва нивото на зареждане на генератора и акумулатора, за да не се окажете без ток насред нищото. Уверете се и че имате пакет с мобилни данни и GPS-a на телефона ви изпраща точна локация, ако закъсате с колата“, допълват експертите от Нико Нипон-Д.

Според тях един автомобил не се плаши от многото километри, а от лоша поддръжка, затова е изключително важно редовно да сервизираме колата си.

В графата „други“ бихме добавили плейлист с любима музика, вкусни закуски и най-важното: добра компания, с която да споделиш предстоящото пътуване.

Искаш ли да спечелиш моторни масла ЕКО за твоя автомобил? Виж нашата игра и участвай за награди!