Как да подготвиш колата за лятото

Преди да подкараш с мръсна газ към лятото, подготви возилото си, като обърнеш внимание на няколко основни неща и си спести непредвидени ситуации по-късно. Някои от съветите са лесни за изпълнение, но други изискват квалифициран авто техник.

За теб лятото може да е море и пясъчни дюни, но за колата ти това е сезонът с най-много топлина, прах и каране тип „спиране и тръгване“. Добави и някои неизправности, останали от зимата, и нищо чудно да се окаже, че има нужда от сервиз. Затова си направи услуга и вземи мерки навреме. Това със сигурност ще удължи живота на автомобила ти, а с добра поддръжка някой ден ще можеш да го продадеш на по-добра цена.

Климатик

Слабо или колебливо работещата климатична система може да те остави точно в най-голямата горещина. Най-добре се увери, че реалното й състояние е добро, преди да поемеш към любимия къмпинг или лятна вила. Не разчитай на собствената си преценка, а мини през сервиз и поискай и смяна на въздушните филтри за пречистване на въздуха в купето, ако имаш такива.

Охладителна система

Най-честата причина за летни аварии е прегряването. Системата за охлаждане на двигателя трябва да се промива и зарежда на всеки 24 месеца. Нивото, състоянието и концентрацията на охлаждащата течност трябва да се проверяват периодично. Обикновено се препоръчва 50/50 смес с антифриз, която можеш да си приготвиш сам. Никога не сваляй капачката на радиатора, докато двигателят не изстине напълно. Състоянието на задвижващите ремъци, скобите и маркучите обаче е по-добре да оставиш на професионалистите.

Масло

Важно е да сменяш маслото и масления филтър по-често (на всеки 4-5 хил. км.), ако правиш чести кратки пътувания, продължителни пътувания с много багаж или теглиш ремарке.

Двигател

Погрижи се да подмениш филтрите (въздух, гориво и т. н.), особено при по-запрашени условия, каквито са през лятото. Много проблеми могат да бъдат избегнати, ако по-често се „вслушваш” в своята кола. Застраховай се, че нямаш евентуални проблеми със задвижването (плах старт, неравномерна работа, по-слабо ускорение, повишен разход и т.н.). Тези неестествени шумове от двигателя, както и гъстият дим от ауспуха, не са нещо нормално, а сигнали, че трябва да отстраниш причините за тях навреме, ако не искаш да стигаш до скъпоструващ ремонт на агрегата. Добре поддържаният двигател ще използва горивото по-ефективно.

Чистачки на предното стъкло

Програма минимум е да имаш стъкло, през което се вижда. Мръсотията и петната причиняват умора на очите и може да застрашат безопасността на всички по време на път. Смени износените чистачки и налей достатъчно почистващ разтвор.

Светлини

Провери всички светлини и крушки; замени изгорелите; периодично почиствай от прах и насекоми всички фарове. За да предотвратиш надраскване, никога не използвай сух парцал, а леко влажен.

Гуми

Налягането в гумите се засича веднъж месечно; направи го, докато са студени, без изобщо да са се движили. Ако гумите не са напомпани до нужната степен, това увеличава сцеплението и е неикономично. Не забравяй да провериш и резервния комплект, както и, че крикът и основните инструменти са в добро състояние. При неравномерно износване на гумите или наличие на нацепване по тях, трябва да се направи баланс на гумите в сервиз. 

Спирачки

Тук е най-добре да се изкаже авто специалист. Дори да не си забелязал нищо нередно като пулсации, засичане, шум или по-дълъг спирачен път, по-добре направи профилактичен преглед, преди да тръгнеш по магистралата.

Акумулатор

Той може да се повреди по всяко време на годината. Единственият точен начин за откриване на нередности по акумулатора е с професионално оборудване. Рутинна грижа: изстържи корозията от кабелните връзки; почисти всички повърхности; отново затегни всички връзки. Ако капачките на акумулатора са сменяеми, проверявай нивото на течността всеки месец.

Спешни случаи

Носете основните инструменти за всеки автомобил за непредвидени ситуации на пътя. Имайте под ръка крик, стойки, звездогаечни ключове, скоби за пристягане и уплътняване, комплект отвертки, крачна помпа, кабели за запалване, фенерче, електрическа лебедка и въже за изтегляне. Списъкът, разбира се, може и да е и по-дълъг. Никога не забравяй и аптечка с неща от първа необходимост.

Едно малко пред-лятно почистване на колата също няма да е излишно. Измий и излъскай до блясък всичко отвън. Ако прецениш, добави и слънцезащитен спрей. По-важното – почисти отвътре – говорим за пране на седалките и смяна на постелките. Не пропускай да видиш как са предпазните колани и да подмениш механизмите, ако се налага.

Вече не само ти, но и автомобилът ти е готов за дълго чаканата почивка на море или планина! Преди да потеглиш, виж всички обяви в категории Авточасти и Инструменти и попълни липсващите неща в сандъчето с инструменти на изгодна цена, а неизползваните джаджи от твоята малка работилница в гаража снимай и продай в OLX.